7 съвета за започване на колеж с улцерозен колит

Колежът може да е първият път, когато се справяте сами с улцерозен колит (UC). Намирането на лекар близо до вас и изграждането на система за подкрепа може да ви помогне да се справите със състоянието в училище.

Да отидеш в колеж означава да трябва да помислиш за избор на курсове, да намериш нови приятели и да се научиш как да се движиш из кампуса. Ако имате UC, може да се наложи да разберете как да управлявате състоянието далеч от дома.

Много колежи имат програми за подпомагане на студенти със заболявания като UC. Все пак помага да направите някои планове, преди да тръгнете на училище. Следването на тези седем съвета може да гарантира плавен преход към колежа.

Попитайте за услугите за поддръжка

Тъй като много студенти имат здравословни проблеми, колежите често разполагат с програми, които да помогнат. Наличието на подходящи услуги за поддръжка и настаняване може да направи ходенето в колеж с UC по-малко стресиращо.

Те могат да включват неща като:

  • гъвкав график с почивни дни от клас, когато симптомите ви се появят
  • специален план за хранене, подходящ за UC
  • допълнително време за предаване на задачи и вземане на изпити
  • самостоятелна стая и баня или кухня, където можете сами да си приготвяте храна
  • вози до и от класове

Преди да започнат часовете, се срещнете с член на персонала от офиса на Службата за увреждания на вашето училище. Може да донесете писмо от вашия лекар или гастроентеролог, за да обясните защо имате нужда от тези помещения.

Също така помага да кажете на вашите преподаватели, че имате UC. По този начин те ще разберат, ако трябва да пропуснете час или да предадете задание със закъснение.

Проверете плана си за здравно осигуряване

Вашият колеж може да изисква от вас да имате здравна застраховка. Ако вече сте в плана на родителите си, можете да останете в него, докато не навършите 26 години.

Ако не, можете да се регистрирате за застрахователен план във вашето училище или чрез пазара за здравно осигуряване на Закона за достъпни грижи. Разберете какво покрива вашият план и колко ще трябва да платите от джоба си за посещения при лекар, болничен престой и рецепти, докато сте в училище.

Намерете лекар от UC близо до кампуса

Заминаването в колежа може да означава напускане на лекаря, който е лекувал вашия UC. Все още можете да посещавате лекаря си, когато сте вкъщи в почивките, но също така е полезно да имате стомашно-чревен специалист, който да управлява грижите ви и да попълва рецепти в училище.

Уговорете среща с новия лекар, преди да стигнете до кампуса. Понякога може да отнеме седмици или месеци, за да получите среща. При първото посещение прегледайте вашата медицинска история, лекарства и скорошни резултати от изследвания. Освен това се запознайте със здравните услуги, които се предлагат в кампуса.

Животът в колежа може да бъде натоварен, но се опитайте да не пренебрегвате здравните си грижи. Поставете прегледи, колоноскопии и други медицински посещения в календара си, за да не ги забравите.

Изградете екип за поддръжка

Вашето семейство и приятели у дома вероятно знаят всичко за вашия UC, но вие сте на път да срещнете цяла нова група хора. Да бъдеш открит за състоянието си може да е трудно. Въпреки че не е нужно да казвате на всеки, когото срещнете, че имате UC, уведомяването на няколко ключови хора може да бъде полезно.

Обясняването на UC на вашите съквартиранти ще им помогне да разберат защо може да ядете различни храни или понякога се нуждаете от тоалетната веднага. Споделянето на състоянието ви с няколко приятели, на които имате доверие, означава, че винаги ще имате с кого да поговорите, когато симптомите ви избухнат или когато се почувствате стресирани.

Като се има предвид, че почти 70 000 студенти в Съединените щати имате възпалително заболяване на червата (IBD), вероятно не сте единственият човек в кампуса с UC. Попитайте центъра за услуги за хора с увреждания във вашето училище дали има групи за подкрепа на IBD в кампуса. Ако не, фондацията Crohn’s & Colitis може да има местна глава.

Настройте план за хранене, подходящ за UC

Диетата е важна част от управлението на симптомите на UC. Преминаването от домашно приготвени ястия към храна в трапезарията може да доведе до обостряне на симптомите. Вашият лекар или диетолог може да ви даде съвет относно храненето, преди да тръгнете на училище.

Колежите предлагат много различни планове за хранене. Изберете този, който най-добре отговаря на вашите нужди. Попитайте управителя на трапезарията дали могат да приемат всякакви хранителни алергии или ограничения, които имате.

Може да искате да запазите запаси от подходящи за IBD храни и закуски в стаята си в общежитието. Ако ви е позволено да имате мини хладилник или микровълнова печка в стаята си, може също да сте в състояние да приготвите някои ястия сами.

Разгледайте баните

Запознайте се с местоположението на баните в и около кампуса. Приложения като SitorSquat, Flush и Bathroom Scout могат да ви помогнат да намерите най-близката обществена тоалетна. Носете допълнителни дрехи за смяна, кърпички, тоалетна хартия и всичко друго, от което може да се нуждаете при спешен случай.

Навигирайте в социални ситуации

Партитата и срещите са голяма част от живота в колежа. Те не са забранени само защото имате UC. Всъщност социалният живот може да бъде полезен за вашето психично здраве.

Може да се наложи да сте по-внимателни какво пиете и ядете, когато сте на партита или навън с приятели. Алкохолът може да предизвика обостряне на симптомите и да взаимодейства с някои от лекарствата, които лекуват UC. Попитайте Вашия лекар дали можете да пиете и ако да, колко алкохол е безопасно.

Проверете менюто, преди да излезете да ядете. Ако в ресторанта няма какво да ядете, може да се обадите предварително, за да видите дали главният готвач може да направи нещо по поръчка за вас. Или попитайте приятелите си дали можете да отидете някъде другаде.

Навигирането в секса и взаимоотношенията с IBD може да бъде трудно. Някои хора ще приемат по-добре UC и всичко, което върви с него, отколкото други.

От вас зависи дали и кога да кажете на нов партньор, че имате UC. Можете да прекратите разговора по-рано или да изчакате, докато опознаете човека по-добре. Може да се наложи да разкриете нещо за състоянието си, ако се храните навън или се справяте със симптоми по време на пристъп.

Животът в колежа може да бъде стресиращ за всеки. Наличието на UC може да повиши още повече нивото на стрес. Важно е да се грижите за физическото и психическото си здраве, докато сте на училище.

Правете неща, които ви карат да се чувствате добре. Разхождайте се. Практикувайте йога. Слушам музика. Прекарвам време с приятели. И ако се чувствате стресирани или претоварени, може да искате да посетите терапевт или съветник за съвет.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss