7 ползи от водата от краставици: Останете хидратирани и здрави

Преглед

Водата с краставици вече не е само за спа. Повече хора се наслаждават на тази здравословна, освежаваща напитка у дома, а защо не? Вкусно е и лесно се прави.

Ето седем начина, по които водата от краставицата е от полза за тялото ви.

1. Поддържа ви хидратирани.

Вашето тяло не може да функционира правилно без вода. Повечето хора трябва да се стремят да пият шест до осем чаши вода на ден, според Американската академия на семейните лекари. Знаем, че трябва да пием вода през целия ден, но понякога обикновената вода става скучна. Добавянето на краставица му придава допълнителен вкус, като ви насърчава да пиете повече.

2. Помага при отслабване.

Ако се опитвате да отслабнете, заменянето на сладки газирани напитки, спортни напитки и сокове с вода от краставици може да ви помогне да намалите някои сериозни калории от диетата си.

Поддържането на хидратация също ви помага да се чувствате сити. Понякога тялото ви бърка жаждата с глада. Може да почувствате, че сте гладни, когато всъщност сте жадни.

Как ще разберете разликата? Първо вземете висока чаша вода с краставица. Ако гладът ви изчезне след приключване на напитката, значи сте били жадни. Ако все още си гладен, значи знаеш, че е глад.

3. Доставя антиоксиданти.

Антиоксидантите са вещества, които помагат за предотвратяване и забавяне на увреждането на клетките от оксидативен стрес, причинен от свободните радикали. Оксидативният стрес може да доведе до хронични състояния като:

  • рак
  • диабет
  • сърдечно заболяване
  • Алцхаймер
  • дегенерация на очите

Изследванията показват, че антиоксидантите може да са в състояние да обърнат или да спрат това увреждане. Ето защо трябва да имате всеки плод и зеленчук с високо съдържание на антиоксиданти. Краставиците попадат в тази категория. Те са богати на:

  • витамин Ц
  • бета каротин
  • манган
  • молибден
  • няколко флавоноидни антиоксиданти

4. Може да помогне за предотвратяване на рак.

Някои ранни изследвания показват, че краставиците могат да помогнат в борбата срещу рака. Наред с антиоксидантите, краставиците съдържат и съединения, наречени кукурбитацини, и група хранителни вещества, наречени лигнани, които може да имат роля в защитата ни от рак. Едно проучване в Journal of Cancer Research предполага, че хранителният флавоноид физетин, който се намира в краставиците, може да помогне за забавяне на прогресията на рака на простатата.

5. Понижава кръвното Ви налягане.

Един фактор, допринасящ за високото кръвно налягане, е твърде много сол (натрий) и твърде малко калий във вашата диета. Излишната сол кара тялото ви да задържа течности, което повишава кръвното налягане. Калият е електролит, който помага за регулиране на количеството натрий, задържан от бъбреците.

Краставиците са добър източник на калий. Пиенето на вода с краставици помага на тялото ви да получи повече калий, което потенциално помага за понижаване на кръвното налягане.

6. Подпомага здравата кожа.

Водата с краставици може да помогне за успокояване на кожата ви отвътре навън. Поддържането на хидратация помага на тялото ви да изхвърли токсините и да поддържа здрав тен. Краставиците също са с високо съдържание на пантотенова киселина или витамин B-5, който се използва за лечение на акне. Една чаша нарязани краставици съдържа около 5 процента от препоръчителната дневна стойност на витамин B-5.

7. Подобрява здравето на костите.

Краставиците са с високо съдържание на витамин К. Всъщност една чаша нарязани краставици има около 19 процента от препоръчителната дневна стойност. Вашето тяло се нуждае от витамин К, за да помогне за образуването на протеини, които са необходими за изграждането на здрави кости и тъкани, както и за правилното съсирване на кръвта. Какъв по-добър начин да получите този витамин от освежаваща вода от краставици?

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss