7 начина за намаляване на възпалението, ако имате екзема

Екземата е хронично възпалително състояние на кожата, при което имунната ви система реагира прекалено много на дразнители и алергени. Фактори като стрес, инфекции и нарушен сън могат да усложнят възпалителните процеси в тялото, влошавайки екземата.

Екземата е широк термин за група възпалителни кожни заболявания, които причиняват дразнене, зачервяване и силен сърбеж. Над 31 милиона души в Съединените щати имат някаква форма на екзема, като атопичният дерматит е най-често срещаният.

Ако живеете с екзема, свръхчувствителността към дразнители и дисфункцията на кожната бариера може да доведе до постоянно възпаление. Вашата имунна система реагира прекалено на частици като алергени и освобождава провъзпалителни цитокини, вещества, отговорни за създаването на усещане за сърбеж.

Връзката между екзема и възпаление обаче не свършва дотук. При някои хора, които имат екзема, възпалителни маркери могат да бъдат открити системно в кръвта и незасегнатата кожа. Това предполага, че други източници на възпаление също могат да играят роля в симптомите на екзема.

Въпреки че в момента няма лек за екзема, предприемането на стъпки за намаляване на възпалението в тялото ви може да помогне за подобряване на симптомите или предотвратяване на влошаването им.

Спете много

Сънят е основна функция на човешкото тяло. Не получава достатъчно сън може да причини разнообразие от хронични психични и физически здравословни състояния и може също да повлияе на имунната ви система.

А 2021 преглед установи, че липсата на сън може да доведе до хронично възпалително състояние и да увеличи риска от инфекциозни и възпалителни състояния.

Заспиването обаче не винаги е лесно, когато живеете с екзема.

„При пациенти с екзема получаването на качествен сън може да бъде трудно, тъй като периодите на възбуда по време на сън могат да предизвикат рефлексивно чесане“, обясни д-р Ейми Хуанг, сертифициран дерматолог от Ню Йорк, Ню Йорк. „Повечето хора не знаят, че могат да се събудят поне два до шест пъти на нощ. Качественият сън позволява на кожата да заздравее и намалява шанса страдащият от екзема да се събуди с чесане.“

Можете да помогнете за подобряване на съня си, като:

 • избягване на използване на електроника преди лягане
 • поддържане на постоянен график за сън
 • избягване на големи хранения и стимуланти като кофеин през нощта
 • да сте физически активни през деня
 • поддържайки спалнята ви хладна, тъмна и тиха

Упражнявай се редовно

Когато става въпрос за управление на възпалението в тялото ви, редовното упражнение може да помогне. Преглед от 2020 г. установи, че липсата на физическа активност е свързана с хронично, системно възпаление, което може да увеличи риска от хронични заболявания. Редовните упражнения могат да помогнат за намаляване на висцералните мазнини, които могат да допринесат за хронично възпаление.

Поддържането на умерено тегло също може да помогне за предотвратяване на други хронични заболявания, които допринасят за възпаление, като сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

Текущ насоки за физическа активност за американците предполагат, че възрастните получават 150 минути физическа активност с умерена интензивност всяка седмица, с 2 дни активност за укрепване на мускулите.

Хранете се балансирано

Богатата на калории диета с високо съдържание на преработени храни може да допринесе за възпаление чрез увеличаване на риска от хронични заболявания като затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Някои храни, като ултрапреработени продукти, алкохол и такива с добавена захар, може също директно предизвикват нискостепенно възпаление в тялото.

Една добре балансирана диета може да ви помогне да поддържате умерено тегло и да намалите излагането си на възпалителни храни.

Текущ диетични насоки препоръчваме ограничаване:

 • добавени захари
 • добавен натрий
 • наситени мазнини
 • транс мазнини
 • холестерол

Насоките също препоръчват да останете в рамките на вашите калорични нужди, като същевременно се фокусирате върху:

 • плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни
 • обезмаслени или нискомаслени млечни продукти
 • разнообразие от протеини от постно месо, морски дарове, яйца, бобови растения, соеви продукти, ядки и семена

Можете да направите тези стратегии една крачка напред, като включите в диетата си продукти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението, като например:

 • омега-3 мастни киселини
 • пробиотици
 • флавоноидни антиоксиданти (цветни плодове и зеленчуци)
 • подправки като куркума, джинджифил и канела

Намалете риска от инфекция

Борбата с инфекцията изисква отговор от имунната ви система, което води до възпалителни процеси, които могат да влошат симптомите на екзема.

Екземата може да ви направи по-податливи на инфекции и Хуанг препоръчва внимателно да наблюдавате кожата си за ранни предупредителни признаци. „Екземните плаки понякога могат да се суперинфектират с кожни бактерии, което може да попречи на заздравяването“, обясни тя. „Лекуването на суперинфекциите бързо може да намали времето за зарастване на рани.“

Колкото по-скоро лекувате инфекция, толкова по-бързо може да се подобри възпалението от тази инфекция.

Можете да помогнете за намаляване на риска от инфекции чрез:

 • редовно миене на ръцете
 • носенето на маска за лице
 • дезинфекцирайте често превключватели за осветление, дръжки на врати и други зони с висока степен на допир
 • избягвайте да докосвате очите, носа и устата си с немити ръце
 • не споделяне на предмети като гланц за устни или контейнери за напитки
 • устоявайки на желанието да надраскате или да чоплете кожата с екзема

Избягвайте пушенето

Пушенето може да повлияе негативно почти всеки орган на вашето тяло. Ако пушите, излагате клетките си на хиляди химикали, от които поне 250 са известни като вредни.

Пушенето причинява дразнене, увреждане и нараняване на тъканите, което може да доведе до възпалителен отговор.

Според а проучване от 2022 гв рамките на 12 седмици след спиране на тютюнопушенето, възпалителните маркери в тялото значително намаляват и рискът от определени хронични възпалителни състояния също намалява.

Ако пушите и искате да се откажете, говорете с Вашия лекар относно техниките за отказване от тютюнопушенето, които могат да помогнат.

Управлявайте стреса

Възпалението е част от естествената стресова реакция на тялото ви. Когато очаквате предизвикателство или възприемате заплаха, тялото ви освобождава провъзпалителни химикали и хормони, за да ви подготви за действие.

В краткосрочен план тези биохимични процеси не са вредни. Продължителният стрес обаче води до постоянно възпаление, което може да причини увреждане на вашите клетки.

Управлението на стреса, преди да стане хроничен, може да бъде важна част от предотвратяването на системно възпаление.

Техниките за управление на стреса включват:

 • дихателни упражнения
 • техники за заземяване
 • физическа активност, като разходка
 • слушане на музика
 • занимавайки се с изкуство или творчество
 • посредничество
 • броейки бавно
 • ароматерапия
 • изкуства ум-тяло като йога

Придържайте се към вашия план за лечение на екзема

Продължаването на лечението на екзема може да ви помогне да поддържате симптомите управляеми, когато други възпалителни процеси могат да ги обострят.

Ако сте пестели сън, например, поддържането на текущите ви терапии може да помогне да предотвратите избухването на екзема да стане непоносимо.

„Най-важният съвет е да бъдете оценени от сертифициран дерматолог за бързо лечение“, каза Хуанг. „Дерматолозите могат да предписват различни локални, орални и инжекционни лекарства, които могат ефективно да лекуват всичко от лека до тежка екзема.“

Тя препоръчва щедро нанасяне на овлажнител, използване на продукти за чувствителна кожа и избягване на горещ душ или вана и честото чесане.

Когато не можете да понесете сърбежа, Хуанг каза: „Прилагането на пакет с лед, увит в плат, върху упорито сърбящите зони може да облекчи сърбежа в много случаи.“

Кожа, която е свръхчувствителна към дразнители или има нефункционираща бариера, може да причини постоянно възпаление и спектър от кожни заболявания, известни като екзема.

Други източници на възпаление, като хроничен стрес, инфекция и тютюнопушене, могат да изострят симптомите на екзема чрез усложняване на възпалителния отговор на тялото ви.

Намаляването на други източници на възпаление може да ви помогне да подобрите настоящите си симптоми на екзема и да управлявате тежестта на обострянията.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss