6 практически съвета за предпазване от падане

Промените в равновесието, мускулната слабост и влошаването на зрението могат да допринесат за риска от падане при по-възрастни хора, но следването на някои съвети за предотвратяване на падане може да помогне за намаляване на шансовете ви за сериозно нараняване.

Без значение на каква възраст сте, падането може сериозно да повлияе на качеството ви на живот. Когато сте на възраст над 65 години обаче, дори незначителните падания могат да означават сериозни наранявания като травма на главата, фрактури на бедрото или счупване на кости.

Повече от 1 към 4 по-възрастните падат ежегодно в Съединените щати и падането веднъж удвоява шансовете ви да паднете отново. В допълнение към компромиса с вашата независимост и качество на живот, паданията могат да донесат финансова тежест в зависимост от степента на грижите, от които се нуждаете по време на възстановяване.

Тези стратегии за предотвратяване на падане могат да помогнат за намаляване на риска от падане, независимо дали сте у дома или в заведение за грижи.

Тренировка за баланс и сила

Много неща влияят на това защо е по-вероятно да паднете в напреднала възраст, но един от най-разпространените рискови фактори е естественият процес на стареене на тялото.

С напредване на възрастта физическите ви възможности намаляват. След средна възраст загубата на мускулна маса настъпва при приблизително 1% годишнос до 50% загуба до 80-годишна възраст.

Някои по-възрастни хора също развиват саркопения, мускулно-скелетно заболяване, което причинява спад на силата, мускулната маса и производителността извън това, което е част от естествения процес на стареене.

Тъй като силата се променя, стабилността на тялото ви също се променя. Може да забележите, че равновесието ви става лошо или не можете да се хванете, ако се спънете.

Дори ако имате саркопения, комбинация от силови тренировки и сърдечно-съдови упражнения може да ви помогне да възвърнете и поддържате сила и стабилност.

Не сте сигурни откъде да започнете? Този план за упражнения за възрастни хора може да помогне.

Бъдете в крак с рутинните прегледи

Простото осъзнаване на вашия личен риск от падане може да извърви дълъг път към превенцията на падането. Това може да стане в сътрудничество с вашия здравен екип.

Вашият първичен лекар например може да обсъди всякакви хронични състояния, които имате, като диабет или сърдечни заболявания, които могат да увеличат риска от падане. Те също могат да ви уведомят дали лекарствата, които приемате редовно, могат да причинят замаяност, замаяност или мускулна слабост.

Очен лекар може да прегледа всички промени в зрението, за които трябва да сте наясно. Замъгленото зрение може да ви направи по-вероятно да се сблъскате с опасности от спъване или да не видите хлъзгави условия.

Колкото повече знаете за риска от падане, толкова повече можете да сте наясно как да го предотвратите.

Защита на вашия дом от падане

Според Националния съвет по стареене повечето падания се случват у дома. Но защитата на къщата ви от падане не означава, че трябва да правите обширни ремонти. Някои прости промени – като добавяне на по-добро осветление – могат да помогнат много.

Други начини, по които можете да защитите дома си от падане, включват:

 • монтиране на парапети от двете страни на всяко стълбище
 • увеличаване на разположението на контролите за осветление, за да се избегне необходимостта да се ходи до превключватели
 • използване на електроника, активирана с движение или глас
 • поддържане на местата за разходка чисти от бъркотия или ненужни мебели
 • закрепване на килими здраво към пода с неплъзгащи се подложки
 • избягване на малки, необезопасени килими
 • монтиране на ръкохватки в зони с високо хлъзгане като банята
 • използване на нощни светлини
 • да държите фенерче и телефон до леглото си
 • поставяне на съдове за готвене и предмети с голяма употреба на леснодостъпни места
 • осигуряване на кабели от пътя
 • закупуване на мебели на височина, от която лесно ставате и слизате
 • държане на домашни любимци далеч от места, където са под краката им
 • носенето на неплъзгащи се обувки на закрито
 • подреждане на мебели за максимизиране на отвореното пространство

Подобряване на хигиената на съня

Лошият сън е свързани до повишен риск от падане сред много различни групи хора. Може да причини проблеми със вниманието, дневна сънливост и лош баланс, като всичко това може да увеличи шансовете ви да паднете.

Намирането на правилния ключ за отключване на добър нощен сън не е лесно, но някои важни навици могат да помогнат.

Познати заедно като термина „хигиена на съня“, тези навици включват:

 • ограничаване на времето пред екрана или излагане на синя светлина преди лягане
 • лягане и събуждане по едно и също време всеки ден
 • поддържане на тъмна, хладна среда във вашата спалня
 • придържайки се към рутина преди сън
 • пропускане на кофеин, големи хранения и алкохол преди лягане
 • спортуване редовно, дори ако това е просто ежедневна разходка около блока
 • ограничаване на дрямката през деня
 • лягайте само ако сте уморени
 • практикуване на релаксиращи практики преди лягане, като медитация или четене

Дръжте ръцете си свободни

Ръцете ви са фантастични инструменти, които ви държат изправени. Ако се спънете, те са тези, които се протягат, за да се хванат за нещо за стабилност.

Когато ръцете ви не са свободни, няма нищо между вас и земята.

Можете да запазите ръцете си на разположение, като използвате раници или чанти през рамо, когато е възможно. Ако трябва да преместите няколко артикула, като например хранителни стоки, помислете за повече пътувания, така че да трябва да носите само едно или две неща наведнъж. Може също да помогне да използвате услуга за доставка на хранителни стоки, която доставя артикули до прага ви, където можете да прехвърлите нещата вътре със собствено темпо.

Използване на помощно оборудване

Проходилки, бастуни, ролери и скутери могат да бъдат полезни форми на допълнителна подкрепа.

Помощите за придвижване изминаха дълъг път през последните няколко десетилетия, така че може да се изненадате от съвременните опции. Проходилките, например, стават все по-леки и по-лесни за транспортиране. Междувременно по-новите скутери са способни на по-високи скорости и по-плавно движение по неравни повърхности.

Определено оборудване, като бастун, също може да ви помогне да останете активни, в допълнение към осигуряването на подкрепа.

Ако сте любител на животните, може да отговаряте на условията за служебно куче.

Долния ред

Рискът от падане се увеличава с възрастта, но това не означава, че падането трябва да е сигурно.

Съвети за предотвратяване на падане – като подобряване на осветлението, поддържане на ръцете ви свободни и редовни упражнения – могат да бъдат всичко, което е необходимо, за да намалите шансовете падането да засегне вашия комфорт, независимост или портфейл.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss