6 начина за забавяне на прогресията на RRMS към SPMS

Около 85% от хората, живеещи с множествена склероза (МС), първо са диагностицирани с пристъпно-ремитентна форма, известна също като RRMS.

RRMS идва с периоди на симптоми, които включват изтръпване, изтръпване, умора, промени в зрението и проблеми при ходене. Те са последвани от периоди на ремисия, при които нямате почти никакви симптоми.

Повечето хора, живеещи с RRMS, прогресират до вторично прогресираща множествена склероза (SPMS). При SPMS заболяването постепенно се влошава и може да доведе до увреждане.

Времето за преминаване на RRMS към SPMS е различно за всеки човек. Според едно проучване около половината от хората преминават от RRMS към SPMS в рамките на 20 години.

Конкретни рискови фактори правят RRMS по-вероятно да прогресира до SPMS по-рано, включително:

  • е по-възрастен към момента на поставяне на диагнозата
  • пушене
  • с друго увреждане
  • имате повече лезии в мозъка и гръбначния мозък

Въпреки че не можете да контролирате всички тези рискови фактори, можете да защитите здравето си. Ето шест неща за намаляване на симптомите и евентуално забавяне на прогресията на заболяването.

Останете на предписания ви DMT

Няколко болест-модифициращи терапии (DMT) са одобрени от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за лечение на RRMS. Експертите не знаят дали тези лекарства забавят прогресията от RRMS към SPMS.

Някои изследвания предполагат, че по-малко хора, които приемат DMT, развиват SPMS, но това откритие все още трябва да бъде потвърдено.

Все пак има много основателни причини да продължите да приемате предписания от лекар DMT. Изследователите са установили, че ДМТ намаляват броя и тежестта на рецидивите на МС.

Ранното започване на едно от тези лекарства и продължаването му може да помогне за намаляване на нови увреждания в мозъка и гръбначния мозък и да забави развитието на увреждане.

Идентифицирайте и избягвайте вашите MS тригери

Рецидивите на МС, които продължават няколко дни или седмици, са част от живота с RRMS. Експертите не са сигурни дали рецидивите водят до дълготрайна инвалидност.

Но тъй като тези пристъпи предизвикват симптоми и могат да увредят мозъка и гръбначния мозък в краткосрочен план, помага да направите всичко възможно, за да ги предотвратите.

Приемането на вашите лекарства е един от начините да намалите броя на рецидивите. Намирането и избягването на всичко, което предизвиква вашите сигнали, също е важно. Честите причини за рецидив включват:

  • топлина и други температурни промени
  • пушене
  • инфекции като грип
  • стрес
  • умора

Избягването на тези тригери също може да ви помогне да останете здрави като цяло. Когато сте здрави, ще имате по-лесно време за възстановяване, ако възникне рецидив.

Спри да пушиш

В допълнение към многото други вредни последици за здравето от тютюневия дим, пушенето може да ускори прогресията на МС.

Химикалите в тютюневия дим могат да увеличат възпалението и да повредят миелина – изолацията, която покрива и защитава вашите нерви. Миелинът е това, което MS постепенно разрушава.

Хората, живеещи с МС, които пушат, са склонни да имат повече симптоми, мозъчни лезии, рецидиви и увреждания, отколкото тези с МС, които не пушат.

Тютюнопушенето също може да повлияе на това как тялото ви абсорбира DMT, което прави лекарството по-малко ефективно.

Пушачите, живеещи с RRMS, също прогресират до SPMS по-бързо. За всяка година, когато хората продължават да пушат след диагностициране на МС, прогресията им към SPMS се ускорява с почти 5% в сравнение с тези, които са се отказали, според едно проучване.

Спирането на цигарите не е лесно, но спирането на цигарите може да промени хода на вашето заболяване.

В проучване от 2022 г. хората, които са се отказали от пушенето, са забавили скоростта на двигателен упадък и увреждане до степен, която е същата като тази при непушачите.

Упражнение редовно и следете диетата си

Експертите не знаят дали постоянните тренировки могат да забавят прогресията на МС. Въпреки че някои изследвания предполага, че аеробните упражнения се борят с възпалението и забавят заболяването, необходими са повече проучвания, за да се установи истинска полза.

Въпреки че ефектите от упражненията върху прогресията на SPMS не са ясни, има достатъчно ползи, за да си струва да ги включите във вашата рутина.

Редовните аеробни и мускулни тренировки насърчават доброто здраве като цяло. Те могат да ви помогнат да поддържате сила, да се борите с умората от МС и да запазите умствената функция.

Някои изследвания също установиха, че здравословното хранене и здравословният начин на живот могат да намалят тежестта на симптомите на МС и увреждането. Това включва ядене на много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни и избягване на преработени храни и добавени захари.

Не забравяйте да приемате много витамин D, за който е доказано, че намалява риска от развитие на МС и риска от рецидив.

Затлъстяването също е свързано с появата на МС, както и с по-тежки симптоми и чести рецидиви. Поддържането на активност и спазването на питателна диета може да ви помогне да достигнете и поддържате здравословно тегло.

Ограничете или избягвайте алкохола

Алкохолът има сложна връзка с МС. От една страна, някои изследвания предполага, че умереното пиене може да намали свръхактивния имунен отговор, който насърчава възпалението. Но по-тежкото или по-редовното пиене може да увеличи възпалителния отговор и евентуално да влоши заболяването.

Понастоящем няма консенсус относно ефектите на алкохола върху МС. Дори умереното пиене може да влоши симптоми като нестабилност и позиви за уриниране за няколко часа, докато ефектите на алкохола изчезнат.

Обилното пиене може да причини невропатия и промени в черния дроб, които засягат баланса и усещането.

Въпреки че тези ефекти на алкохола се различават от начина, по който МС уврежда усещането и баланса, неврологичните увреждания, причинени от алкохол заедно с МС, могат сериозно да увредят вашите физически способности.

Освен това алкохолът може да повлияе на някои лекарства, използвани за справяне със симптомите на МС.

Националното общество за МС препоръчва да говорите с Вашия лекар дали е безопасно да пиете алкохол.

Отидете на вашите MS прегледи

Редовните посещения при лекар са част от рутината, когато живеете с МС. Тези прегледи ви дават възможност да прегледате списъка си с лекарства, да обсъдите кои части от вашето лечение работят и кои не, и да работите заедно за предотвратяване на рецидиви.

Опитайте се да не пропускате тези посещения. Ако пропуснете твърде много срещи, Вашият лекар няма да може да проследи точно състоянието Ви или да управлява правилно грижите Ви.

Елате на вашите прегледи със списък с притеснения и въпроси. Възползвайте се максимално от времето си с вашия лекар, като обсъдите всички неотложни проблеми, свързани с вашата грижа за МС.

Вземането

Повечето хора, живеещи с RRMS, прогресират до SPMS, но този път е различен от човек на човек. Можете да подобрите перспективите си, като следвате своя план за лечение, посещавате Вашия лекар за всички планирани посещения и се грижите за здравето си като цяло.

Ако имате проблеми да се придържате към плана си за лечение или не сте сигурни какво друго трябва да правите, за да управлявате МС, попитайте Вашия лекар за съвет.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss