6 начина да намалите риска от катаракта

Грижата за здравето на очите ви може да ви помогне да сведете до минимум риска от развитие на катаракта с напредване на възрастта или да забавите появата им. Научете повече за шест превантивни стъпки, които можете да предприемете.

Катаракта са мътни области, които се образуват над лещата на окото ви. Вашата леща е прозрачната, извита структура в предната част на окото ви, която ви помага да фокусирате на различни разстояния.

Възрастта е един от основните рискови фактори за развитие на катаракта. Според Национален очен институтповече от половината американци на 80 или повече години имат катаракта или са имали операция на катаракта.

Експертите прогнозират, че броят на хората с катаракта в САЩ може да достигне повече от 50 милиона до 2050 г., до голяма степен поради застаряването на населението.

Грижата за здравето на очите ви може да ви помогне да сведете до минимум риска от развитие на катаракта с напредване на възрастта или да отложите появата им. Тази статия споделя шест стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска от катаракта.

Какво можете да направите, за да предотвратите катаракта?

Не можете напълно да предотвратите развитието на катаракта. В края на краищата вашата генетика и възраст могат силно да повлияят на тяхното развитие. Има обаче превантивни стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска или да забавите появата на катаракта.

1. Пазете очите си от слънцето

Ултравиолетовата (UV) светлина от слънцето може да причини увреждане на очите ви, което води до развитие на катаракта. На микроскопично ниво UV светлината предизвиква окислително увреждане. Когато това се случи, увреждащите молекули, наречени свободни радикали, могат да разрушат протеините във вашата леща и да ги накарат да се слепят.

Според а Проучване от 2020 грискът от развитие на катаракта може да се увеличи с по-високи нива на излагане на слънце през целия живот.

Носенето на слънчеви очила и шапка с периферия, докато сте на слънце, може да помогне за минимизиране на количеството вредна ултравиолетова светлина, която достига до очите ви. За най-добра защита носете слънчеви очила, които предлагат 100% UV защита от UVA и UVB лъчи.

2. Опитайте се да откажете пушенето

Химикалите в цигарения дим могат да имат отрицателен ефект върху много части от тялото ви, включително очите. Хората, които пушат, имат два до три пъти по-висок риск от развитие на катаракта в сравнение с непушачите.

Тютюнопушенето е свързано и с друг вид увреждане на очите, наречено свързана с възрастта макулна дегенерация.

Ако в момента пушите, отказването може да помогне намалете риска си на катаракта и свързана с възрастта дегенерация на макулата.

Научете повече за отказването от тютюнопушенето.

3. Хранете се балансирано

Храненето на питателна диета с много плодове и зеленчуци и минимално преработени храни може да помогне за намаляване на риска от развитие на катаракта.

Според а Преглед на изследването за 2019 гхранителните вещества в храната обикновено са по-ефективни за предотвратяване на катаракта, отколкото хранителните добавки.

Храненето на балансирана диета изглежда е най-добрият начин за предотвратяване на катаракта, но малка до умерена доза от някои антиоксиданти също може да бъде от полза. Антиоксидантите са молекули, като витамин С и витамин Е, които имат способността да се борят със свободните радикали, които могат да увредят здравите клетки.

Изследователите са открили смесени резултати, но консенсус е, че диета с високо съдържание на следното е свързана с най-ниските нива на катаракта:

 • плодове и зеленчуци
 • витамин Ц
 • зеаксантин
 • лутеин
 • мултивитаминни добавки

Поддържането на умерено тегло и балансираната диета, която не включва много сладки храни, може да помогне за намаляване на риска от развитие на диабет тип 2. Диабетът е свързан с до a пет пъти повишен риск от развитие на катаракта.

Научете повече за това какво означава балансирана диета.

4. Пазете очите си от нараняване

Нараняването на окото ви е друг рисков фактор за катаракта. Носенето на подходящи предпазни очила по време на спорт и други дейности може да предпази очите ви от нараняване и да намали риска от катаракта.

Можете да защитите очите си, като носите:

 • каска с маска за лице по време на контактни спортове
 • предпазни очила при работа с химикали, използване на устройство, което изстрелва снаряди или когато сте около летящи отломки
 • подходящи предпазни очила при работа с електроинструменти, промишлено оборудване или дори чук

Можете също така да предпазите очите си, като вземете предпазни мерки, когато отваряте бутилки с тапи и избягвате боравене, запалване или стоене близо до фойерверки.

5. Опитайте се да ограничите консумацията на алкохол

Минимизирането на консумацията на алкохол може да помогне за намаляване на риска от развитие на катаракта.

В Проучване от 2022 гизследователите установиха, че по-голямата употреба на алкохол през целия живот е свързана с повишен риск от катаракта, като значителен риск възниква при повече от 90 напитки годишно при мъжете и 40 напитки годишно при жените.

6. Ходете редовно на очни прегледи

Катаракта и други очни заболявания може да нямат забележими симптоми в ранните етапи. За да защитите здравето на очите си, е важно да ги проверявате редовно, особено когато остареете.

Ако очните заболявания се хванат навреме, това намалява риска от по-сериозни усложнения, които могат да засегнат зрението ви в бъдеще.

Колко често се нуждаете от очен преглед?

Американската академия по офталмология препоръчва цялостен очен преглед, както следва, за възрастни на 40 и повече години, които са с нисък риск от очно заболяване, включително преглед на всеки:

 • 2 до 4 години за хора на възраст от 40 до 54 години
 • 1 до 3 години за хора на възраст от 55 до 64 години
 • 1 до 2 години за хора над 65 години

Експертите препоръчват на хората с диабет тип 1 или тип 2 да се прави очен преглед веднъж годишно, независимо от възрастта.

Ако сте изложени на по-висок риск от развитие на очно заболяване или катаракта въз основа на вашата лична медицинска история, семейна история или раса, може да се нуждаете от по-редовни очни прегледи, дори и да нямате симптоми.

Долния ред

Може да не сте в състояние напълно да предотвратите катаракта, но има стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска или да забавите появата на катаракта.

Храненето на балансирана диета, предпазването на очите ви от слънцето, отказването от тютюнопушенето и минимизирането на консумацията на алкохол са някои превантивни стъпки, които могат да помогнат за намаляване на риска от катаракта и защита на цялостното ви здраве на очите.

Ако се притеснявате за катаракта, говорете с вашия очен лекар за други превантивни стъпки, които могат да ви помогнат да сведете до минимум появата на катаракта.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss