6 здравословни начина да прегърнете лекотата

Направете живота си малко по-лесен с помощта на тези предложения за приложения и съвети за опростяване на рутините ви.

Изграждането на навици за опростяване на живота ви може да направи всеки ваш ден по-приятен и да подобри вашето физическо и психическо здраве.

Проучване предполага, че ежедневието може да намали стреса и да помогне за подобряване на общото благосъстояние. Като намерите начини за рационализиране на ежедневните дейности, можете да дадете приоритет на това, което цените, и да вместите повече от това, което обичате, в натоварения си живот.

Прочетете за съвети, които да ви помогнат да прегърнете лекотата и да рационализирате ежедневието си.

Опитайте приложения за доставка

Един от начините да спестите време за ежедневни задачи е като използвате приложения за доставка. Искате да свършите пазаруването на хранителни стоки, без да губите и част от деня си? Нямате време или не ви се приготвя вечеря?

Приложенията за доставка могат да улеснят живота ви, като ви позволяват да получавате артикули направо до вратата си само с няколко кликвания на вашия смартфон.

Изчислете оптималното време за лягане

Добрият нощен сън има много положителни ползи за здравето, като ви прави по-продуктивни, подобрява настроението ви и поддържа имунната ви система.

Лош или твърде малко сън може да се увеличи риска от сърдечни проблеми, диабет и депресия.

Американската академия по медицина на съня и Обществото за изследване на съня препоръчват на възрастните над 18 години да спят поне 7 часа всяка нощ. Въпреки това, според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)около 1 от 3 души не спят достатъчно.

Калкулаторът за сън Start Sleeping може да ви помогне да определите идеалното време за лягане. Той изчислява колко цикъла на сън са ви необходими, за да се събудите и да се чувствате освежени въз основа на вашата възраст и очакваното време за събуждане.

Нуждаете се от допълнителна помощ за подобряване на хигиената на съня ви? Start Sleeping предлага разнообразие от ресурси за получаване на по-добър сън.

Четете в движение

Аудиокнигите и приложенията за електронни книги правят четенето в движение лесно, независимо дали пътувате със самолет, автобус или влак.

Удобните и достъпни аудиокниги ви дават възможност да изпълнявате няколко задачи едновременно, независимо дали пътувате до работното място или вършите домакинска работа.

Може би си мислите, че слушането на история всъщност не е четене. Но доказателствата сочат, че слушането на аудиокниги изисква известна доза концентрация, не по-различно от четенето на физически книги. И изграждате умения за разбиране независимо от как вие консумирате медии.

Въпреки че Amazon и Audible са популярни източници на дигитални книги, включително аудиокниги, обмислете използването на библиотека за заемане на цифрови медии.

Приложението за библиотека Libby улеснява заемането на електронни книги, аудиокниги и други от вашата местна библиотека. Приложението ви позволява да четете онлайн или да изтегляте книгите си, за да ги четете офлайн. Можете също да го използвате, за да изпращате вашите книги до Kindle. И е безплатен за използване! Всичко, от което се нуждаете, е карта за библиотеката.

Обърнете внимание, че само потребители в САЩ могат да изпращат книги на устройства Kindle.

Създайте капсулен гардероб

Susie Faux, собственик на бутик в Лондон, измисли термина „капсулен гардероб“ през 70-те години на миналия век в опит да насърчи хората да купуват по-малко артикули, които биха носили по-често.

Поддържането на капсулен гардероб е устойчив начин на обличане, който може да ви спести време да решите какво да облечете. Изграждането на капсулен гардероб включва инвестиране в няколко висококачествени облекла, които ще ви издържат дълго време, вместо да пълните гардероба си с евтини, нискокачествени, бързи модни парчета.

Ето няколко съвета за изграждане на капсулен гардероб:

  • Ограничете гардероба си до 30-50 артикула, включително аксесоари.
  • Търсете части, изработени от висококачествени материали, които ще имат по-дълъг живот.
  • Изберете класически артикули, които можете да носите няколко сезона.
  • Изберете палитра от цветове, които ще ви хареса да смесвате и комбинирате.
  • Опитайте да потърсите вдъхновение за капсулен гардероб в социалните медии.

Променете имейл подписа си

В нашия постоянно свързан свят границите между работата и личния живот могат лесно да се размият. С постоянен достъп до имейл е лесно да почувствате натиск да отговаряте денонощно, дори в свободното си време.

Скорошни изследвания свързват липсата на баланс между професионалния и личния живот с увеличаване на здравословните проблеми и по-ниска производителност на работното място.

Предприемането на стъпки за определяне на граници между работата и личния живот може не само да подобри представянето ви на работното място, но също така може да доведе до по-голямо удовлетворение от работата и по-добро психическо благополучие.

Помислете дали да не промените имейл подписа си, за да включите в кои часове може да се очаква да отговорите. Това помага да се поставят граници и ясни очаквания. Поддържането на здравословен баланс между работа и личен живот означава отделяне на време за собственото ви психическо и физическо здраве.

Намалете бъркотията и организирайте пространството си

Проучване предполага, че твърде много бъркотия може да повлияе на цялостното ви качество на живот и да ви накара да се чувствате по-стресирани. Подреждането на вашето пространство и създаването на по-добри организационни системи може да ви помогне да се чувствате по-малко претоварени.

Намаляването на бъркотията може също да направи нещата ви по-лесни за намиране, спестявайки ви време.

Едно проучване от 2021 г. свързва намаляването на визуалния безпорядък с увеличаване на времето, прекарано във фокусиране върху приоритетите и личните интереси, вместо да се занимава с поддържането на притежанията.

Не сте сигурни как да подходите към разчистването? Бестселърът на Мари Кондо, „Променящата живота магия на подреждането: Японското изкуство за разчистване и организиране“, е популярен ресурс за внасяне на лекота в пространството на дома.

Долен ред

Обичайно е да се чувствате така, сякаш имате твърде много работа и нямате достатъчно време да свършите всичко.

Намирането на малки начини за опростяване и рационализиране на ежедневието може да помогне за ограничаване на стреса и да улесни задоволяването на основните нужди и постигането на възвишени цели.

Стратегии като използване на приложения за доставка, подобряване на съня ви, натискане на повече четене, премахване на излишния гардероб, определяне на граници между работа и личен живот и намаляване на бъркотията могат да ви помогнат да се справяте с ежедневието си с лекота.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss