5 причини, поради които упражненията подобряват съня

Упражненията могат да облекчат стреса, да нулират циркадния часовник, да намалят симптомите на нарушение на съня и да подобрят качеството на съня ви.

Редовните упражнения са отличен начин да подобрите цялостното си здраве на съня.

Според Службата на САЩ за превенция на заболяванията и промоция на здраветокачественият сън може да помогне за подобряване на цялостното ви настроение, намаляване на стреса и риска от сериозни здравословни проблеми, като диабет и сърдечни заболявания.

Ако имате проблеми с добрата си почивка през нощта, промяната на рутинните ви упражнения може да ви помогне да спите по-добре.

Партнираме си с Olly®, за да ви предоставим тази статия за връзката между упражненията и съня.

Причини, поради които упражненията могат да подобрят съня

Ето пет причини, поради които упражненията могат да подобрят здравето на съня ви.

Облекчава стреса

Когато сте под стрес, тялото ви отделя повече хормони на стреса, отколкото е необходимо. Това може да влоши качеството и продължителността на вашия сън.

Според преглед на изследване от 2021 г. физическата активност, като например бързо ходене или извършване на високоинтензивни интервални тренировки (HIIT), може да намали нивата на кортизола. Кортизолът е известен като хормона на стреса.

Olly® Muscle Recovery Sleep Gummies

И доказателствата сочат, че колкото по-висока е интензивността на вашата тренировка, толкова по-голямо е въздействието върху нивата на кортизола. По-ниските нива на кортизол означават по-малко стрес, което потенциално води до по-добър сън.

Olly® Muscle Recovery Sleep Gummies са формулирани с мелатонин, тръпчива череша и витамин D. Те са предназначени да помогнат за насърчаване на съня и възстановяването на мускулите.

Установява стабилен цикъл сън-събуждане

Вашият циркаден часовник или цикълът сън-събуждане казва на тялото ви кога е време да заспите и да се събудите. Когато нещо прекъсне вашия циркаден ритъм, възможно е да развият нарушение на съня като безсъние.

Авторите на a 2019 преглед предполагат, че коригирането на графика ви за тренировка, за да отговаря на вашия циркаден ритъм, може да помогне за поддържане на часовника на тялото ви и облекчаване на нарушенията на съня.

Помага за облекчаване на симптомите на нарушения на съня

Ако вече се справяте с някакъв вид нарушение на съня, редовните упражнения може да помогнат за намаляване на симптомите.

А 2021 преглед показва, че редовната физическа активност подобрява моделите на съня при възрастни с безсъние и симптоми на обструктивна сънна апнея.

Подобрява качеството на вашия сън

Тренировката също може да подобри качеството на съня ви.

Според а 2020 рандомизирано контролирано проучванеHIIT може да подобри качеството на съня, включително общото време на сън, ефективността на съня и началото на събуждане след сън за възрастни на средна възраст с ниски нива на физическа активност.

Ефективността на съня е съотношение от общото време на сън към времето, прекарано в леглото. Началото на събуждане след сън е броят минути, които прекарвате будни, след като заспите.

Улеснява заспиването

Напрегнатата дейност също може да увеличи нуждата ви от сън и да улесни затварянето на очите.

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), натискът да заспите, известен като хомеостатичен сън, се натрупва колкото по-дълго останете будни. След като си легнете, налягането намалява, достигайки по-ниски нива след нощ на качествен сън.

Упражнението също може да увеличи нуждата на тялото ви от сън. Физически натоварващите тренировки могат да изградят вашето хомеостатично желание за сън, което ви прави по-малко вероятно да прекарвате време, зяпайки се в тавана, опитвайки се да заспите.

Как упражненията могат да ви помогнат да спите по-добре

Ето как умерената и интензивна физическа активност може да повлияе положително на съня ви.

Освобождава ендорфини

Стрес и болка спусък мозъкът ви да освобождава ендорфини. Тези хормони облекчават болката и предизвикват чувство на удоволствие.

Според а Проучване за 2020 г от 1242 респонденти от Ухан, Китай, упражненията могат да предизвикат отделянето на ендорфини, което може да ограничи смущенията в качеството на съня.

А Проучване от 2020 г включващ 80 участници с хронично безсъние показва, че редовната физическа активност, като аеробните упражнения, освобождава ендорфини и може да предотврати и облекчи проблемите със съня.

Намалява дневната сънливост

Прекомерната сънливост през деня или хиперсомния се появява, когато заспите няколко пъти през деня. Хиперсомнията може да се появи заедно с други нарушения на съня, което прави добрия сън предизвикателство.

Според а 2018 рандомизирано контролирано проучване при 131 по-възрастни хора упражненията могат да подобрят качеството на съня и да намалят хиперсомнията.

Изследователите открили, че участниците, които са изпълнявали комбинация от аеробни упражнения, упражнения за укрепване, баланс, координация и гъвкавост в продължение на 12 седмици, съобщават за намалена сънливост през деня и по-добро качество на съня.

Подобрява бавновълновия сън

Според а Проучване от 2021 генергичните упражнения за 1 час вечер може да подобрят вашата фаза на бавни вълни на съня, подобрявайки цялостното качество на съня.

Бавновълновият сън или дълбокият сън е най-дълбоко фаза на сън без бързо движение на очите (non-REM). Не-REM сън е най-тихият и спокоен фаза на съня. Получаването на не-REM сън може да помогне за възстановяването на мускулите и костите и да укрепи имунната ви система.

Има ли значение времето на упражнение?

Типична мъдрост гласи, че тренировката преди лягане може да попречи на съня ви. Но доказателствата сочат, че упражняването на време не оказва непременно влияние върху това колко добре спите.

А Преглед и мета-анализ за 2019 г предполага, че вечерните упражнения не нарушават качеството на съня. Но интензивните вечерни упражнения един час или по-малко преди лягане могат да повлияят на общото ви време за сън.

Колко упражнения трябва да правя, за да подобря съня си?

Доказателствата сочат, че поне 30 минути физическа активност с умерена интензивност дневно може да помогне за подобряване на качеството на съня.

За дългосрочни ползи за здравето на съня, насоки препоръчват възрастни получават 150 минути физическа активност с умерена интензивност и 2 дни активност за укрепване на мускулите всяка седмица.

Ако 30 минути тренировка на ден изглеждат твърде натоварващи, опитайте да разделите тренировките си на по-малки части.

Може да имате нужда от повече сън след тежки тренировки

Интензивната физическа активност може да ви накара да се почувствате по-уморени от обикновено.

Според а 2017 преглед, може да изпитате мускулна умора след интензивни упражнения в даден момент по време на тренировка. Умората може да ви накара да се почувствате изключително уморени. Мускулната умора намалява нивата на енергия, което може да подобри сънливостта.

Тежките тренировки могат да отнемат повече от вас и да увеличат нуждата ви от качествен сън.

Сънят е от съществено значение за оптималното здраве. Нарушенията на съня и стресът са само няколко фактора, които могат да повлияят на това колко добре спите. Редовните упражнения са един от начините да подобрите качеството на съня си.

Няма подходящо време за тренировка. Няма значение дали тренирате сутрин, обед или вечер. Вместо това се съсредоточете върху получаването на поне 30 минути физическа активност на ден по начин, който ви кара да се чувствате добре.

Ако започвате от нулата, говорете със здравен специалист за започване на програма за безопасни упражнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss