4 разтягания за раменете, които можете да правите на работа

Какво причинява болка в рамото?

Склонни сме да свързваме болката в рамото със спортове като тенис и бейзбол или с последиците от движението около мебелите в хола. Малцина биха подозирали, че причината често е нещо толкова типично и неактивно, като седенето на бюрата ни.

Оказва се обаче, че гледането на нашите компютърни екрани повече от осем часа на ден може да има огромен ефект върху делтоидните, субклавиалните и трапецовидните мускули на раменете ни.

Работата с компютър може да причини болка в рамото

Американската академия по ортопедични хирурзи изчислява, че типичният потребител на компютър удря клавиатурата си до 200 000 пъти на ден.

В дългосрочен план тези повтарящи се движения от сравнително неподвижно положение в продължение на часове на разтягане могат да нанесат хаос на вашето мускулно -скелетно здраве. Това може да доведе до:

 • лоша стойка
 • главоболие
 • болки в ставите

Световната здравна организация и други водещи медицински институции определят тези видове наранявания на раменете, често в комбинация с напрежение на врата и гърба, като мускулно -скелетни нарушения.

Упражнението може да помогне за предотвратяване на болки в рамото

За щастие, д -р Дъстин Тавенър от Центъра за хиропрактика и рехабилитация Lakeshore в Чикаго често лекува хора, които имат болки в рамото, свързани с дълги часове на седене.

Tavenner препоръчва тези четири лесни и бързи разтягания на раменете, които можете да правите по време на работа, за да облекчите болката в рамото.

Настолни ангели

 1. Седейки изправени на стола си с перфектна стойка, поставете ръцете си на нивото на раменете с огъване на 90 градуса в лактите.
 2. Дръжте главата и торса си неподвижни, бавно преместете ръцете си над главата, стигайки ръцете си към тавана. Опитайте се да държите ръцете си в една линия с ушите, докато се придвижвате към тавана и бавно се връщате в изходна позиция.
 3. Трябва да почувствате някакво дърпане в средата на гърба, което помага да отпуснете гръбнака си.
 4. Повторете 10 пъти.

Ролки за рамо

 1. Дръжте гърба изправен, а брадичката прибрана.
 2. Завъртете раменете напред, нагоре, назад и надолу с кръгови движения.
 3. Повторете 10 пъти, след това обърнете.

Разтягане на горния трапец

 1. Седейки с изправен гръб, наклонете главата си настрани към рамото.
 2. За по -голямо разтягане пуснете лопатката от противоположната страна към пода.
 3. Задръжте за 10 секунди.
 4. Повторете два пъти от всяка страна.

Разтягане на подмишниците

Това разтягане ще изглежда така, сякаш се опитвате да помиришете собствената си подмишница, така че може би трябва да изпълните това, когато сте сигурни, че никой не гледа.

 • Седнете с изправен гръб.
 • Завъртете главата си настрани, така че носът ви да е точно над подмишницата.
 • Дръжте задната част на главата си с ръка и я използвайте, за да притиснете леко носа си до подмишницата. Не натискайте до точката на дискомфорт.
 • Задръжте за 10 секунди.
 • Повторете два пъти от всяка страна.

Продължете с умереност

В допълнение към тези разтягания, „активното“ седене може да поддържа тялото ви в движение и да предотврати болката, която е резултат от заседналото положение. Например, от време на време се облягайте в стола си, завъртете седалката си отстрани и се изправяйте за няколко минути поне веднъж на всеки час.

Както винаги, бъдете внимателни, когато добавяте ново упражнение към ежедневието си. Ако продължите да изпитвате болка или дискомфорт, говорете с Вашия лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss