4 задължителни упражнения за облекчаване на симптомите на РА

Ревматоидният артрит (РА) засяга огромни 1,5 милиона души само в Съединените щати. Ако живеете с това състояние, знаете твърде добре, че пристъпите често ви карат да искате да останете в леглото през целия ден. Ходенето на фитнес или излизането на открито за тренировка може да е последното нещо, което мислите.

Но имайте сърце: Упражнението се счита за важна част от всяка програма за лечение за управление на симптомите на РА. Помага за намаляване на болката и подобряване на гъвкавостта.

Ето четири упражнения за облекчаване на симптомите на РА.

1. Плуване

Упражнение с нулево въздействие, плуването е чудесно за хора с РА. Той премахва част от стреса на ставите ви. Ако не сте силен плувец, водната аеробика – или дори ходенето във водата – може да ви предложи големи ползи.

2. Тай чи

Тай чи е успокояваща, древна китайска практика, която насърчава спокойствието, дишането и вътрешната енергия. Също така е страхотно упражнение за хора с ревматоиден артрит поради бавните си, плавни движения. Изследователи от университета Tufts откриха, че тай чи може да бъде особено полезно за тези, които имат артрит, особено в коленете.

3. Колоездене

Друго упражнение с ниско въздействие, което премахва ненужния стрес върху ставите, колоезденето или колоезденето е ефективен вариант за хора, живеещи с РА. В зависимост от това кои стави са засегнати, лежащият велосипед може да е по-подходящ от обикновения шосеен или планински велосипед. Легналите велосипеди не натоварват горната част на тялото. Повтарящото се движение на краката при колоездене е добро за артритни колене, тъй като насърчава промиването на течности и производството на лубрикант около ставите.

4. Тренировка за съпротива

Не пренебрегвайте тренировките за съпротива. Той поддържа мускулите около ставите силни и също така помага за предотвратяване на загубата на костна маса. Уверете се, че работите с обучител, който да ви помогне да създадете персонализирана програма, която работи за вас. Не забравяйте да се разтягате преди и след фитнес залата.

В крайна сметка

RA не трябва да ви отстранява. Аеробните упражнения с ниско въздействие, както и тренировките за съпротива могат да облекчат симптомите ви.


Никол Боулинг е базирана в Бостън писателка, сертифицирана от ACE личен треньор и ентусиаст на здравето, която работи, за да помогне на жените да живеят по-силен, по-здравословен и щастлив живот. Нейната философия е да прегърне извивките ви и да създаде вашата форма – каквото и да е това! Тя беше представена в „Бъдещето на фитнеса“ на списание Oxygen в броя от юни 2016 г.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss