30-дневно ръководство за подготовка на тялото ви за бременност

Въведение

И така, вие сте готови да забременеете. Честито! Вземането на решение да опитате бебе е огромен крайъгълен камък в живота.

Но дали тялото ви е готово за бременност? Ето списък на това, което можете да направите през следващия месец, за да се подготвите за зачеването.

Дни 1-7

Ден 1: Спрете контрола на раждаемостта

Ако искате да забременеете, ще трябва да прекратите всяка форма(и) на контрол на раждаемостта, която използвате. Можете да забременеете веднага след спиране на някои видове контрацепция, като противозачатъчни хапчета. Всъщност много жени получават първата си менструация в рамките на две седмици след отказване от хапчето.

Когато започне менструацията, започва и първият ви цикъл на опити за зачеване. Някои жени забременяват веднага, но за други отнема няколко месеца.

Ден 2: Започнете с мултивитамини

Бременността натоварва хранителните запаси на тялото. Дайте си тласък, като вземете мултивитамини, за да преодолеете всички пропуски. Още по-добре, пренаталните витамини са специално формулирани, за да дадат на тялото ви това, от което се нуждае по време на бременност.

Започването на пренатална бременност сега ще ви помогне да избегнете всякакви хранителни дефицити по време на ранна бременност. Освен това ще имате време да изпробвате няколко марки, за да видите какво работи за тялото ви.

Ден 3: Добавете фолиева киселина

В допълнение към пренаталния витамин, може да се нуждаете от допълнителна добавка с фолиева киселина или фолиева киселина, за да предотвратите дефекти на невралната тръба по време на ранна бременност. Уверете се, че приемате поне 400 до 800 микрограма фолиева киселина на ден. Много пренатални витамини без рецепта вече съдържат това количество. Не забравяйте да проверите етикета.

След като сте бременна, Вашият лекар може да Ви предпише пренатални лекарства, които съдържат по-високо количество.

Ден 4: Яжте добре

Можете също така да получите много от витамините и минералите, от които се нуждаете, от здравословна, балансирана диета. Насладете се на пълноценни храни пред всичко преработено. Ако бюджетът ви позволява, може да искате да включите повече органични плодове и зеленчуци в диетата си, за да ограничите излагането си на токсини.

Ден 5: Упражнение

Преместването на тялото ви поне четири до пет пъти седмично е друг чудесен начин да се подготвите за бременност. Стремете се да получавате поне 30 минути умерена активност за общо 150 минути всяка седмица.

Започвайки от дивана? Изберете нещо леко като ходене, което можете да правите точно пред входната врата. Започнете само с 10 до 15 минути наведнъж и продължете към по-дълги времена.

Ако искате по-голямо предизвикателство, опитайте енергични дейности като джогинг, колоездене или туризъм нагоре. Получавате допълнителни ползи за здравето с повече упражнения. Ако вече сте относително активни, може да опитате да се движите между 150 и 300 минути всяка седмица.

Ден 6: Вземете физическо

Поддържането на годишните физически изследвания ще помогне да се уловят здравословните проблеми, преди да станат тежки. Когато се подготвяте за бременност, те са особено важни. Вашият лекар ще Ви прегледа и евентуално ще Ви направи кръвна картина, за да провери нивата на холестерола и други. При това посещение можете да повдигнете и други здравословни проблеми, които може да имате.

Ден 7: Проверете ваксинациите

Вашата физическа среща също е чудесна възможност да се заемете с всички ваксинации, които може да са изтекли (тетанус, рубеола и др.). Ваксинациите могат да ви помогнат да поддържате здравето и защитата както на вас, така и на вашето бебе.

Дни 8-15

Ден 8: Планирайте посещение за предварителна концепция

В зависимост от редица фактори (възраст, предишни проблеми с плодовитостта и т.н.), може също да искате да насрочите специално посещение преди зачеването с вашия акушер. Някои от областите на този преглед може да се припокриват с физическите ви, така че не забравяйте да донесете всички специфични репродуктивни въпроси, които може да имате.

Вашето посещение трябва да обхваща всичко, което ви притеснява, от скрининг за полово предавани болести (STD) до скрининг за готовност за бременност.

Ден 9: Проследете своя цикъл

Независимо дали сте били на контрол на раждаемостта или не, сега е моментът да се запознаете с менструалния си цикъл. Стесняването на прозореца на времето, когато сте най-фертилни, ще ви помогне да забременеете по-бързо.

Освен това, разбирането на вашите цикли ще ви помогне да откриете дали нещо не е наред и може да се нуждае от адресиране (зацапване, неправилна дължина и т.н.).

Започнете, като просто записвате кога започва и свършва цикълът ви, за да видите как продължителността на цикъла ви се променя от месец на месец. Можете също да забележите нещо като нередовно кървене и зацапване. Средната продължителност на менструалния цикъл е около 28 дни, но може да варира от 21 до 35 дни и все още попада в нормалния, здравословен диапазон. Има много приложения, които да ви помогнат и с проследяването.

Ден 10: Ограничете експозицията на токсини

Високите количества токсична експозиция могат да бъдат опасни за развиващото се бебе. Опитайте се да намалите излагането си на често срещани нарушители чрез:

 • избягване на синтетични аромати
 • без бисфенол-А (BPA).
 • избор на продукти за дома и лична хигиена без химикали
 • пропускане на определени козметични услуги

Ето няколко други неща, които можете да започнете да правите днес:

 • направете сами домакински почистващи препарати с вода и оцет
 • яжте органични храни
 • запасете се с перилни препарати без аромат
 • хвърлете продукти за грим, които съдържат парабени, натриев лаурет сулфат и живак
 • изберете пресни храни пред консервирани, които може да съдържат BPA

Ден 11: Практикувайте облекчаване на стреса

Създаването на добри точки за облекчаване на стреса сега ще ви помогне по време на бременност и през трескавата първа година от живота на вашето бебе.

Чувствате се стресиран? Опитайте да направите релаксираща разходка, да практикувате някои дълбоки дихателни упражнения или да правите нещо друго, което ви носи радост.

Ден 12: Опитайте йога

Йога има редица ползи за вашата плодовитост. Поемането на редовна йога практика може да помогне с вашите емоции и тревожност, свързани с процеса на зачеване. Освен това ще укрепите и разтегнете тялото си в подготовка за бременност.

Потърсете йога за плодовитост или други йога класове, предлагани във вашия район.

Ден 13: Посетете зъболекаря

Докато ходите на всичките си прегледи, най-добре е да се отбиете, за да прегледате и зъбите си. По време на бременност хормоните в тялото ви могат да повлияят на венците и зъбите. Добрите навици за миене преди бременността могат да помогнат за предотвратяване на гингивит и кариес при бременност.

Ден 14: Откажете цигарите, алкохола и наркотиците

Пушенето, употребата на наркотици и пиенето на алкохол могат да навредят на нероденото бебе по различни начини. Пушенето излага вашето бебе на вредни химикали, ограничава притока на кръв и дори може да причини преждевременно раждане.

Пиенето излага бебето на риск от фетален алкохолен синдром (FAS). Употребата на наркотици (хероин, кокаин, метамфетамини, марихуана и др.) е не само незаконно, но също така може да причини вродени дефекти, спонтанен аборт или мъртво раждане.

Ден 15: Правете секс

Съпротивлявайте се да превърнете секса в скучна работа от самото начало. Правете го често и за забавление. Бъдете спонтанни и страстни. В крайна сметка сексът е това, което вероятно ще ви забременее. Създаването на здрави навици за правене на любов сега ще помогне за укрепване на връзката ви.

Ако нямате известни проблеми с плодовитостта, в началото не се притеснявайте за времето за секс. Вместо това правете често незащитен секс през целия си цикъл.

Дни 16-23

Ден 16: Достигнете здравословното си тегло

Знаете ли вашия индекс на телесна маса (ИТМ)? Вашият лекар вероятно ще изчисли това число при вашето физическо изследване. Ако вашият ИТМ попада в категориите с наднормено тегло или затлъстяване, говорете с Вашия лекар за здравословни стратегии за отслабване. Ако вашият ИТМ е в категорията с поднормено тегло, също говорете с Вашия лекар.

Ден 17: Съберете семейна медицинска история

Здравето на вашето бебе също ще бъде повлияно от генетични фактори, които имат корени във вашето родословно дърво. Преди да забременеете, може да искате да попитате родителите си или други роднини дали има някакви генетични състояния, които протичат във вашата кръвна линия. Същото важи и за вашия партньор.

Да разкриеш нещо? Можете да си уговорите среща с генетичен консултант, за да обсъдите притесненията си и да получите допълнителни тестове.

Ден 18: Обсъдете предписанията

Уверете се, че Вашият лекар знае, че се опитвате да забременеете, за да може да разгледа Вашите рецепти, лекарства или всякакви други добавки, които може да приемате. Някои от тези лекарства може да не са безопасни по време на бременност.

Ден 19: Намерете помощ за домашно насилие

Горещата линия за домашно насилие е полезен ресурс, ако изпитвате насилие у дома, което може да застраши здравето ви или благополучието на бъдещото ви бебе. Услугите са поверителни.

Обадете се на 1.800.799.SAFE днес, за да говорите с обучен адвокат.

Ден 20: Спете добре

Много родители се тревожат за съня в дните, след като донесат у дома своите пачки радост. Но сънят по време на бременност може да бъде също толкова неуловим. Наваксвайте вашите Zzz, докато можете.

Ден 21: Ограничете кофеина

Пиете ли много кафе или други кофеинови напитки? Препоръките за дневен прием за бременни жени са само около 12 унции кафе на ден. Опитайте бавно да отбиете, ако в момента консумирате повече от това количество.

Ден 22: Гълтайте вода

Огромните 60 процента от тялото ви се състои от вода. Поддържайте се хидратирани за оптимално здраве. Жените трябва да пият 9 чаши вода всеки ден. Когато забременеете, може да искате да увеличите това количество. Попитайте Вашия лекар за насоки.

Ден 23: Научете как работи концепцията

Увеличава шансовете ви да забременеете, като прочетете основните положения. Планираното родителство предоставя чудесен ресурс за разбиране как се случва бременността.

За да започнете, трябва да правите секс по време на фертилния прозорец, така че сперматозоидите да могат да се срещнат с яйцеклетката преди или когато току-що е пуснато в тялото ви. Оттам оплодените яйцеклетки пътуват надолу по фалопиевите тръби и трябва да се имплантират в матката, за да задържи бременността. Половината от всички оплодени яйцеклетки не се имплантират и се отмиват с менструалния цикъл.

Дни 24-30

Ден 24: Накарайте го да бъде проверен

Въпреки че голяма част от здравословната бременност е свързана с жената, добре е и вашият човек да се прегледа. Около 30 процента от случаите на безплодие могат да бъдат проследени до мъжки фактори.

Уверете се, че той:

 • насрочва физическо
 • яде добре
 • упражнения
 • спира пушенето и приема на други лекарства
 • ограничава алкохола

Ден 25: Подсилете имунната си система

По време на бременността сте по-податливи на настинки, грип и други заболявания. Осигурете допълнителна помощ на имунната си система, като ядете здравословна диета, богата на антиоксиданти, приемате витамин С и си почивате.

Ден 26: Научете какво да правите и не

Има много неща, които ще чуете за това кое е безопасно и какво не по време на бременност. Част от това не е толкова научно. Други елементи са изключително важни за здравето на вашето растящо бебе. Една от най-горещите теми за дебат? Какви храни да избягваме по време на бременност.

Бременните жени са 10 пъти по-вероятно от други здрави възрастни да се заразят с листерия от замърсени храни. Започнете да четете етикетите на любимите си храни сега, за да сте сигурни, че са пастьоризирани.

Ден 27: Работа наоколо

Работата ви може да е физически натоварваща или да изисква някои опасни движения. Но повдигането на тежести, изправянето на крака за дълги периоди от време и огъването в кръста могат да доведат до менструални нарушения, проблеми с плодовитостта или спонтанен аборт.

Обсъдете притесненията си и препоръките за повдигане с Вашия лекар. Когато забременеете, може да искате да избягвате повдигането на тежки предмети от пода, повдигането над главата и многократното навеждане или навеждане.

Ден 28: Направете нещо лудо

Когато сте бременна, има редица дейности, които не са безопасни за вас или вашето растящо бебе. Преди да забременеете, вземете се в последната сесия за скачане с парашут или каране на влакче в увеселителен парк. Внезапното стартиране, спиране и други дразнещи сили на по-екстремни дейности могат да причинят разкъсване на плацентата.

Ден 29: Проверете застрахователното си покритие

Важно е да прегледате какво е покрито във вашия здравноосигурителен план, преди да забременеете. Приблизително 1 милион жени раждат без адекватни пренатални грижи всяка година. Техните бебета са 3 пъти по-склонни да се родят с ниско тегло при раждане и 5 пъти по-вероятно да умрат от бебетата, родени от жени, които поддържат редовни пренатални посещения.

Ден 30: Общувайте

Може да забременеете в първите си няколко цикъла на опити, но често на двойките им отнема много повече време, за да видят положителен знак. Преди да започнете да се опитвате да забременеете, уверете се, че сте открити и честни с партньора си. Говоренето за всякакви проблеми или разочарования, които имате по пътя към бебето, е ключът към поддържането на връзката ви здрава.

Вземането за вкъщи

Има какво да мислите, когато искате да добавите бебе към семейството си. Но с малко подготовка ще бъдете на път към здравословна бременност.

Корекция на храната: Какво да ядете, когато сте бременна

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss