19 начина да спортувате безопасно, ако имате анемия

Ако имате анемия, упражненията могат да бъдат отличен начин да увеличите енергийните си нива и да намалите симптоми като умора и слабост.

Анемията е често срещано заболяване на кръвта, което възниква, когато тялото ви няма достатъчно здрави червени кръвни клетки, за да транспортира кислород до тъканите ви.

Честите симптоми включват умора, замаяност и недостиг на въздух, които могат да повлияят на способността ви да извършвате ежедневни дейности и да намалят толерантността ви към физическа активност.

Редовните упражнения могат да бъдат от полза за намаляване на симптомите на анемия и подобряване на цялостното ви здраве, въпреки че е от съществено значение да разработите рутина за вашите специфични нужди.

Продължете да четете, за да научите над дузина безопасни и ефективни начини за упражнения с анемия и съвети за разработване на подходящ фитнес план.

Съвети за подкрепа на успеха

Преди да започнете тренировъчна програма, консултирайте се със здравен специалист, за да определите най-подходящите упражнения за вашите нужди и всички необходими модификации и съображения за безопасност.

Започнете бавно, особено ако започвате да тренирате или сте имали почивка. Ако имате ниска енергия, правете по-кратки сесии и изберете леки, релаксиращи упражнения.

Внимавайте с нивата на физическа активност и избягвайте пренапрежението. Запазването на вашата енергия може да помогне за предотвратяване на умора и умора.

Останете хидратирани, като пиете много вода преди, по време и след тренировка.

Забележете как се чувствате по време и след тренировка. Ако почувствате симптоми като замаяност, болка в гърдите или затруднено дишане, незабавно спрете да тренирате.

Примерна рутина

За да създадете план за упражнения, вземете предвид вашите нужди, ниво на фитнес и цялостно здраве.

По-долу е примерна рутинна тренировка, която можете да промените и коригирате, за да отговаря на вашите нужди. Започнете с най-лесните упражнения с по-ниска интензивност и постепенно увеличавайте интензивността и продължителността, докато напредвате.

Беше ли Ви полезно?

Аеробни упражнения с ниско въздействие за хора, живеещи с анемия

Аеробните дейности с ниско въздействие са идеални за изграждане на мускулна сила и издръжливост, без да оказвате прекалено голям натиск върху ставите. Те също така помагат за подобряване на баланса, координацията и здравето на сърцето.

Кардио упражненията с ниско въздействие включват:

 • ходене
 • Колоездене
 • танцуване
 • плуване
 • водна аеробика
 • групови занимания

Обучение за съпротива за хора, живеещи с анемия

Силовата тренировка включва използването на:

 • тежести
 • съпротивителни ленти
 • упражнения със собствено тегло

Силовите тренировки могат да ви помогнат да подобрите:

 • метаболизъм
 • костната плътност
 • мускулна сила
 • издръжливост

Силовите тренировки са полезни при анемия, тъй като могат да увеличат мускулната маса и производството на червени кръвни клетки, повишавайки нивата на хемоглобина и доставянето на кислород до тъканите.

Използвайте дъмбели, гири и съпротивителни ленти, за да увеличите съпротивлението. За да продължите да предизвиквате мускулите си, постепенно увеличавайте тежестта или съпротивлението с течение на времето.

За всяко упражнение направете 1–3 серии от 8–12 повторения.

Упражненията за силови тренировки включват:

 • клекове
 • напади
 • дъски
 • лицеви опори
 • мъртва тяга

Упражнения за ума и тялото за хора, живеещи с анемия

Упражненията за ума и тялото интегрират физически движения и умствен фокус, насърчавайки релаксацията и намалявайки стреса.

Упражненията за ума и тялото включват:

 • Тай чи: Това нежно упражнение съчетава дълбоко дишане и бавни, плавни движения. Практиката на движеща се медитация подобрява баланса, гъвкавостта и силата. Освен това насърчава релаксацията и облекчава стреса, което може да подобри настроението ви.
 • Йога: Тази практика съчетава физически пози, дихателни техники и медитация за подобряване на гъвкавостта, силата и баланса. Нежните стилове като ин и възстановяващи могат да бъдат особено ефективни за подобряване на релаксацията и намаляване на стреса.
 • Пилатес: Този метод се фокусира върху контролирани движения и дихателни техники за подобряване на стабилността, силата на сърцевината и подравняването на тялото. Той също така увеличава гъвкавостта, подобрява усещането за тялото и намалява стреса.

Разтяга се за хора, живеещи с анемия

Нежното разтягане може да помогне за увеличаване на гъвкавостта, подвижността и притока на кръв, което може да облекчи напрежението, сковаността и слабостта. Може също така да подобри релаксацията и да намали умората, стреса и безпокойството.

Може да помислите за упражнения, които разтягат следните мускули:

 • врата
 • бедрен флексор
 • подколенно сухожилие
 • прасец
 • четворка

Ползи от упражненията, когато имате анемия и цялостна перспектива

Ако имате анемия, редовните упражнения могат да предложат няколко физически и психически ползи, които подобряват вашето здраве, благополучие и качество на живот.

Малко проучване от 2017 г. предполага, че добавянето на кардио тренировки към добавки с желязо е по-ефективно от добавките с желязо самостоятелно за подобряване на симптомите на анемия и нивата на хемоглобина.

Един от най-честите симптоми на анемия е умората, която може да направи предизвикателство да останете активни. Упражнението обаче повишава нивата на енергия чрез подобряване на доставянето на кислород и производството на ендорфин, което намалява чувството на умора.

Силовите тренировки могат да подобрят мускулната маса и издръжливостта, което ви позволява да тренирате и изпълнявате ежедневните си задачи с по-голяма лекота. Упражненията също подобряват здравето на сърцето, като укрепват сърцето ви и подобряват притока на кръв.

Освен това упражненията влияят положително на психичното здраве, като намаляват стреса, подобряват настроението и повишават увереността.

Често задавани въпроси

По-добре ли е да почивате или да сте активни, ако имате анемия?

Ако имате анемия, здравните специалисти обикновено препоръчват умерена физическа активност вместо почивка.

Въпреки това, ако имате тежка анемия и симптоми като силна умора, задух и болка в гърдите, може да се наложи да си починете, докато състоянието ви се подобри.

Могат ли упражненията да причинят анемия?

Упражненията не причиняват директно анемия, но някои видове упражнения могат да увеличат риска от развитие на желязодефицитна анемия, особено ако не вземете определени предпазни мерки.

Анемия, предизвикана от упражнения, или спортна анемиячесто се среща при хора със строги фитнес процедури, включително силови атлети и атлети за издръжливост.

Загубата на желязо може да възникне чрез изпотяване, стомашно-чревно кървене и хемолиза (разграждането на червените кръвни клетки).

Освен това може да сте повече в опасност на спортна анемия, ако сте жена, веган или вегетарианец или имате анамнеза за анемия.

За да предотвратите анемия, предизвикана от упражнения, яжте богата на желязо диета, използвайте подходящи стратегии за възстановяване и редовно наблюдавайте нивата на желязо. Може да се наложи да помислите за добавки с желязо.

Как да разберете дали дефицитът на желязо влияе на вашата тренировка?

Ако дефицитът на желязо засяга тренировката ви, може да имате симптоми като умора, крампи в долната част на краката и задух.

Може също да имате повишен пулс по време на тренировка и да ви е трудно да се възстановите след това.

Безопасно ли е да спортувате или тренирате, ако имате анемия?

Като цяло упражненията са безопасни за лека до умерена анемия, ако получите зелена светлина от медицински специалист.

Слушайте тялото си, почивайте си, когато е необходимо, и избягвайте дейности, които могат да причинят нараняване или да влошат симптомите ви.

Има ли определени видове упражнения или движение, които трябва да избягвате, ако имате анемия?

Като цяло, умерените упражнения са безопасни и полезни, ако имате анемия, стига да избягвате или променяте определени спортове и движения.

Например бягането на дълги разстояния и високоинтензивните интервални тренировки могат да увеличат риска от изтощение и загуба на желязо.

Избягвайте дейности като контактни спортове, тежко вдигане на тежести и упражнения с голямо натоварване, тъй като те могат да натоварят ставите ви и да доведат до нараняване.

Долния ред

Включването на упражнения в ежедневието ви може да помогне за справяне със симптомите на анемия, да увеличи силата и да повиши фитнеса. Може да бъде и приятен начин да повишите настроението си, да намалите напрежението и да подобрите благосъстоянието си.

Изберете дейности с ниска или умерена интензивност, за да избегнете пренапрежение, усложнения и наранявания. Идеалното ниво на интензивност зависи от вашите нужди, цялостното здраве и фактори като типа, тежестта и основната причина за анемията.

Консултирайте се със здравен или фитнес специалист, ако искате допълнителни насоки за създаване на персонализирана рутина за вашите нужди.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss