12 съвета за управление на страничните ефекти от напредналото лечение на плоскоклетъчен карцином на кожата

Днес има повече от всякога лечения за лечение на напреднал кожен плоскоклетъчен карцином (CSCC). Тези терапии са много добри за забавяне на рака и удължаване на живота на хората, които го имат. Но те идват с някои странични ефекти.

Умора, гадене, кожни промени и слабост са само някои от проблемите, които може да изпитате по време на едно от тези лечения. Кажете на лекаря, който лекува рака ви за всички странични ефекти, които имате от лечението. Те може да са в състояние да коригират дозата Ви или да препоръчат начини за облекчаване на симптомите.

Междувременно, ето 12 съвета, които да ви помогнат да се почувствате по-добре, ако изпитвате странични ефекти от лечението на рак.

1. Коригирайте дозата си

Посъветвайте се с Вашия лекар дали можете да намалите дозата на имунотерапията или химиотерапията, без да повлияете на резултата. Понякога намаляването на количеството лекарства, които приемате, може да намали страничните ефекти.

2. Бъдете активни

Упражнението може да е най-отдалеченото от ума ви в момента, но може да ви помогне да се почувствате по-добре. Редовните умерени аеробни дейности като ходене или каране на колело ви дават повече енергия. Добавете силови тренировки няколко пъти седмично, за да възстановите мускулите, отслабени от операцията.

3. Посетете физиотерапевт

Ако операцията за отстраняване на рака на кожата ви е извършена близо до става, може да имате стягане и трудности при преместването на засегнатата област след това. Вашият лекар може да предпише физическа терапия, за да помогне на мускулите, връзките и сухожилията да се движат отново гладко.

Физическата терапия може също да укрепи мускулите, отслабени от операция. Правенето на упражнения и разтягания с физиотерапевт може да помогне и при болка.

4. Опитайте с акупунктура

Акупунктурата съществува от хиляди години и с основателна причина. Проучване показва че помага при редица симптоми, свързани с рака.

Акупунктуристът използва тънки игли, топлина или натиск, за да стимулира различни точки в тялото ви. Акупунктурата може да помогне при странични ефекти като:

  • сухота в устата и умора от лъчева терапия
  • гадене, повръщане и умора от химиотерапия
  • облекчаване на болката от увреждане на нервите
  • загуба на апетит
  • болка и подуване в устата и гърлото

Потърсете акупунктурист, който е лицензиран и има опит в лечението на хора с рак. Избягвайте акупунктурата, ако имате нисък брой бели кръвни клетки, защото може да сте изложени на по-висок риск от инфекция.

5. Поглезете се с масаж

Нежният масаж може да помогне както при болката, така и при стреса от рак. Ако имате лимфедем – увеличени лимфни възли след операция – специална техника за масаж, наречена лимфен дренаж, може да помогне за намаляване на подуването на засегнатата ръка или крак.

Отидете при лицензиран масажист, който има обучение и опит в грижите за хора с рак на кожата. Попитайте онколога си за направление. Нека масажистът знае къде по тялото ви е бил ракът ви, за да могат да го избегнат по време на масажа.

6. Яжте малки хранения

Гаденето и повръщането са често срещани странични ефекти както от радиацията, така и от химиотерапията. Ако обикновено ядете три големи хранения на ден, преминете към няколко малки. По-малките порции са по-лесни за справяне от чувствителния стомах.

Изберете меки храни като крекери и сух препечен хляб. Пийте допълнително вода и други течности, за да предотвратите дехидратация.

7. Вземете лекарства против гадене

Ако промените в диетата и други интервенции в начина на живот не облекчат гаденето ви, попитайте Вашия лекар за приемане на антиеметично лекарство. Тези лекарства успокояват стомаха ви, за да можете да намалите храната. Предлагат се като хапчета, течности, пластири и супозитории.

8. Консултирайте се с диетолог

Лечението на рак може да промени вкуса на храната или да ви затрудни да ядете. Диетологът ще ви помогне да планирате ястия с храни, които са по-лесни за понасяне и отговарят на вашите променящи се хранителни нужди.

9. Управлявайте енергията си

Както ракът, така и лечението му може да ви изтощи. Химио- и лъчелечението също може да ви накара да се почувствате сънливи.

Планирайте времената през деня, за да правите кратки почивки или дрямки. Уверете се, че спите не повече от 30 минути наведнъж. Дремата твърде много през деня може да ви затрудни да заспите през нощта.

10. Попитайте Вашия лекар за стероиди за кожни реакции

Cemiplimab-rwlc (Libtayo) е единственото лекарство, одобрено специално за лечение на напреднал CSCC. Може да причини няколко странични ефекти, включително кожни реакции като обрив или мехури. Вашият лекар може да лекува тези проблеми с кортикостероидни лекарства.

11. Избягвайте слънцето

Стойността на слънце е особено важно, след като сте имали рак на кожата. Влизането на закрито или носенето на слънцезащита, когато сте навън, може да ви попречи да получите нов рак.

Излагането на слънце може също да повлияе на заздравяването на вашите хирургични рани. Слънцето може да доведе до повдигане или обезцветяване на белезите ви, което ги прави още по-забележими.

12. Съберете екип за поддръжка

Емоционалните странични ефекти от лечението на рака са по-малко очевидни от физическите, но са също толкова обезпокоителни. Лечението на напреднал рак може да причини безпокойство, депресия и тревожност. Хирургията за отстраняване на рака може да доведе до промени в тялото, които влияят негативно на самочувствието ви.

Обградете се с хора, които ви подкрепят и се грижат за вас. Присъединете се към група за подкрепа за хора с вашия тип рак. Ще срещнете хора, които разбират точно през какво преминавате, защото те самите са го преживели.

Споделете всички притеснения, които имате с вашия екип за лечение на рак. Ако се чувствате претоварени, посетете терапевт или друг специалист по психично здраве за насоки.

Страничните ефекти от лечението могат да бъдат трудни за управление, но е важно да продължите с терапията си. Прекратяването на лечението ви твърде рано може да позволи на рака ви да расте и да се разпространява. Вместо това, говорете с Вашия лекар за начините за управление на страничните ефекти от лечението.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss