12 начина да спрете да мислите за някого за добро

жена, която се разхожда с кафе за отиване

В течение на живота си вероятно ще срещнете човек или двама, които предизвикват интензивни емоции.

Може би обичате някой, който не се чувства по същия начин — или някой, който ви обича, но ви е причинил голяма болка. Дълбоката неприязън може също да подхрани размишлението, така че може дори да се забиете в мисли за някой, когото просто не понасяте.

И в двата случая предпочитате изобщо да не мислите за тях, така че решавате да прогоните тези нежелани спомени и да продължите напред. Както може би сте забелязали обаче, опитите да потиснете определени мисли често само ги връщат с пълна сила, оставяйки ви претоварени и разочаровани.

Това не означава, че сте обречени да мислите за този човек завинаги. 12-те стратегии по-долу могат да ви помогнат да освежите фокуса си.

Разберете защо

Ако сте се опитвали и не сте успели да отдалечите мислите си от някого, запитайте се защо. Задълбочаването в този въпрос може да ви помогне да разберете защо все още сте заседнали в тях и може би да доведе до някакво решение.

Кажете, че сте били силно влюбени в съученик, но никога не сте имали възможност да ги поканите за среща. Сега прекарвате много време, като си представяте как правите този разговор.

Доста обичайно е да се фокусирате върху нереализирани надежди, но какво ще стане, ако все пак можете да се свържете, може би чрез социалните медии или общ приятел, който ви помага да се свържете? Може би влюбеността ви казва не. Или може би те казват „да“ и датата е пълен провал.

Така или иначе, ясният резултат може да ви помогне да обърнете страницата на тези мисли и да продължите напред.

Фокусирайте се върху фактите

Не е необичайно да изграждате хората като крайности, особено когато времето е избледнело по-реалистичните спомени.

Хората имат повече нюанси към тях, отколкото правилно и грешно или добро и лошо, но пристрастията в паметта могат да увеличат шансовете ви да запомните прекрасни или ужасни неща в сравнение с по-нормални, ежедневни черти или събития.

Тези преувеличени възприятия могат да превземат умственото ви пространство доста лесно, което го прави още по-трудно да го пуснете. Можете да се борите с тях, като нежно бутнете спомените си обратно към сферата на строгите факти.

 • Кажете, че не можете да пуснете бивш. Вместо да си мислите: „Те бяха толкова перфектни. Никога няма да намеря друг като тях“, запитайте се какво ги е направило толкова фантастични. Излагането на конкретни неща, които са ви привлякли към някого, може да ви помогне да осъзнаете, че може да не е толкова трудно да намерите други с подобни характеристики.
 • Намерете някои доказателства, които да подкрепят или опровергават идеализираните впечатления, като: „Те никога не са ме разочаровали“, „Те винаги знаеха какво да кажат“ или „Те са толкова ужасни. Всичко, което искат да направят, е да ме направят нещастен.” Когато отделите време да отсеете спомените си, вероятно ще идентифицирате няколко, които изместват гледната ви точка към по-реалистичен нюанс на сивото.
 • Погледнете обективно на ситуацията. Ако не можете да избягате от подозрението, че вашият колега иска да ви хване, предизвикайте се да намерите други обяснения за тяхното поведение. Може би им е трудно. Може би се отнасят към всички с еднаква острота. Отдръпването от емоционалната гледна точка може да ви помогне да избегнете приемането на поведението на някого лично, което може да улесни отдръпването на рамене.

Приемете вместо да отхвърлите

Когато изглежда не можете да спрете да мислите за някого, опитайте да се обърнете към тези мисли вместо далеч. Това може да звучи напълно нелогично, но тази техника наистина може да работи.

Тези мисли може да продължат да се връщат, защото все още не сте приели реалността на ситуацията. Несподелена любов, унижение, несправедливо отношение, обикновена стара злоба – всяко от тях може да причини много страдания, които отхвърляте, за да се защитите.

Не можете да отблъснете болката завинаги и когато най-накрая си позволите да се изправите срещу нея, може да бъдете неприятно изненадани от нейната интензивност.

Пъхането на мислите в ментална кутия и скриването на ключа може да ги накара да изглеждат забранени, извън границите. Приемането им и обстоятелствата около тях може да ви помогне да се справите с бедствието по-продуктивно. Отварянето на кутията и освобождаването на мислите ви намалява спешната им нужда от признание.

Медитацията е един полезен начин за практикуване на изследване и приемане на нежелани мисли. Редовната практика на медитация може да ви научи да седнете с мисли и да ги оставите да преминават, докато ги наблюдавате със състрадание и любопитство.

Да го напишеш

Не всеки намира медитацията за полезна, така че ако не работи за вас, не се притеснявайте. Други методи могат да ви помогнат да започнете да изследвате и приемате мисли за някого, за да ги извадите най-накрая от ума си.

Воденето на дневник е един такъв подход. Много хора свързват воденето на дневници с тийнейджърските си години, но дневникът може да има ползи на всеки етап от живота.

Journals предлага лично пространство, за да излеете разочарованието и да се справите с трудни емоции. Може дори да се почувства малко по-лесно да идентифицирате потенциалните причини зад упоритите мисли в писмен вид.

Много хора намират воденето на дневник за катарсично. Облекчението, което идва с записването на трудни мисли, може почти да ви накара да се почувствате така, сякаш сте поставили тези мисли на място, където вече не ви натоварват толкова тежко.

Намерете положително разсейване

Разсейването може да ви помогне да управлявате всякакъв вид емоционален стрес, стига да го използвате правилно.

Когато се опитвате да намерите временно облекчение от неприятни или смущаващи мисли, разсейването може да бъде чудесен инструмент.

Разсейването може да ви бъде полезно и когато не можете да направите нищо, за да промените обстоятелствата, които ви притесняват. Това обаче не трябва да замества приемането и самоизследването. За да разрешите правилно повтарящите се мисли, обикновено ще трябва да се обърнете към тях в техните корени.

Накратко, стига да не използвате разсейване, за да отричате емоции и преживявания, това може да работи като добра краткосрочна стратегия за справяне.

Може да помогне да опитате фокусирано разсейване или да пренасочите мислите си към нещо конкретно, вместо просто да оставите ума си да се лута, където пожелае.

Няколко полезни разсейвания, които да опитате:

 • Вземете книга.
 • Пуснете малко музика.
 • Гледайте любим филм.
 • Говорете с приятел.
 • Излезте на разходка или джогинг.

Работете върху себеоткриването

Независимо дали искате да отклоните ума си от последния си любовен интерес или от предателството на токсичен приятел, може да ви помогне да се съсредоточите отново върху един много важен човек: себе си.

Някакво посветено самоизследване може да ви отвлече от мислите за когото искате да спрете да мислите. Също така може да ви помогне да се свържете отново с вашите хобита, лични интереси и други неща, които намирате за значими. Знаеш ли, онези неща, които толкова често остават настрана, когато се увиеш в мисли за някой друг.

Самооткриването може да ви донесе още по-големи награди, когато се опитвате да преминете от мисли за бивш или влюбен, който не се е чувствал по същия начин. Колкото повече се свързвате отново със себе си, толкова повече може да забележите ключови начини, по които те не отговарят напълно на нуждите ви или не са в съответствие с бъдещето, което си представяте.

Дайте приоритет на задоволяването на собствените си нужди

Вярването, че имате нужда от някой, прави много по-трудно да го пуснете. Ако се убедите, че не можете да продължите без тях, може да се превърне в истинска борба да предприемете здравословни стъпки към постигането на целите си сами.

Опитайте се да се запитате:

 • Каква нужда изпълниха?
 • Мога ли да го изпълня сам?
 • Ако не, как мога да посрещна тази нужда?

Вашите отговори могат да ви помогнат да започнете да идентифицирате по-ясен път напред. Не забравяйте, че никой не може да изпълни всичките ви нужди, въпреки че приятелите и партньорите ви предоставят важна емоционална подкрепа.

Спазвайте здравословна дистанция

Създаването на пространство между вас и другия човек може да ви помогне да пренасочите мислите по-успешно. От поглед, от ума, както се казва.

Когато не можете да ги избегнете напълно, тези стратегии могат да ви помогнат:

 • Временно прекратете следенето или скрийте профилите в социалните медии и избягвайте да посещавате страниците им.
 • Ако принадлежите към една и съща група приятели, ограничете терена за непосредствено бъдеще. Насоките за дистанциране на COVID-19 предоставят фантастично, честно извинение, тъй като засега е много по-безопасно да се ограничи взаимодействието.
 • Избягвайте да изпращате съобщения, да се обаждате и да поддържате редовен контакт по друг начин.

Останете тук и сега

Внимателността или вашето осъзнаване на настоящето може да подобри благосъстоянието по много начини. Присъствието в ежедневието ви може да укрепи взаимоотношенията ви с другите. Освен това може да повиши самосъзнанието и да има положително въздействие върху психичното здраве.

Когато живеете съзнателно, вие сте по-в тон с всеки изминал момент, така че става по-лесно да спрете да циклите мислите и да върнете вниманието си към това, върху което всъщност искате да се концентрирате. Тъй като вашата умствена енергия е уловена във всеки момент, докато се случва, е по-малко вероятно да се отклоните към това, което би могло да бъде.

Да живееш съзнателно често е толкова просто:

 • използвайки петте си сетива
 • заземете се, когато вниманието ви се отклони

 • фокусирайки дишането си

Намерете още съвети за внимателност тук.

Дай му време

Чакането често е както най-лесното, така и най-трудното нещо.

Разбира се, не е нужно да правите нищо, освен да живеете всеки ден от живота си. Все пак времето изглежда минава много по-бавно, когато искате да се случи нещо конкретно.

Може да се присмивате на идеята, че вашата болка и интензивността на мислите ви някой ден ще намалеят, но времето обикновено върши работа. В крайна сметка ще дойде ден, когато наистина трябва да положите усилия, за да си припомните този човек, за когото не можете да спрете да мислите сега.

Опитайте се да простите

Твърде лесно е да попаднете в капан в беда, когато някой ви обиди. Може би преглеждате несправедливостта отново и отново, фокусирате се върху болката от предателството и мислите за всички неща, които бихте могли да направите, за да балансирате везните. И все пак проследяването на този път като цяло само подхранва повече нещастие, докато прошката предлага по-надежден път към изцелението.

Ето едно нещо, което не всеки осъзнава за прошката: тя е за вас, повече от всеки друг. Прошката ви помага да се освободите от грешките, които сте притиснали до гърдите си, за да можете да продължите напред с по-леко сърце.

Става по-лесно да прощаваш, когато си спомняш, че всеки прави грешки и много от тези грешки нямат лоши намерения зад тях.

Говорете с терапевт

Ако горните стратегии не са ви помогнали да спрете да мислите за човека, професионалната подкрепа е добра следваща стъпка.

Терапевтът не може да ви даде безупречен ум от вечно слънце, но може да ви предложи състрадателни насоки, докато изследвате причините, поради които не можете да продължите напред.

В терапията можете да научите продуктивни начини да предизвиквате нежелани мисли и да прекъснете тяхното задържане, заедно с практики за внимателност и други полезни умения за справяне.

Борите се да простите на някого? Терапевтът също може да помогне за това.

Долния ред

Умът може да бъде сложно място. То не винаги реагира по начина, по който бихте искали, а понякога изглежда, че има собствен ум. Това може да се почувства особено разочароващо, когато мислите за някой, когото искате да забравите, изскочат толкова бързо, колкото го натиснете надолу.

Други хора могат да ви засегнат дълбоко, за добро или за лошо. Когато ви разочароват, е лесно да се фокусирате върху това, което може да е било, но да приемете какво е може да ви помогне да оставите настрана тези чудеса и да си възвърнете спокойствието.


Кристал Рейпол преди това е работила като писател и редактор за GoodTherapy. Нейните интереси включват азиатски езици и литература, японски превод, готвене, природни науки, сексуална позитивност и психично здраве. По-специално, тя се ангажира да помогне за намаляване на стигмата около проблемите с психичното здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss