11 признака за свръхстимулирано бебе и как да го успокоим

JuFagundes/Getty Images

Бебетата, точно като възрастните и по-големите деца, могат да бъдат свръхстимулирани. Неща като твърде много шум, нови хора или нова среда могат да доведат до свръхстимулирано бебе.

Всяко бебе е различно, но някои бебета са склонни да се свръхстимулират по-лесно от други. Признаците на свръхстимулирано бебе могат да включват раздразнителност, плач или прилепване.

Ето как да разпознаете признаците на свръхстимулирано бебе и няколко съвета как да се справите със ситуацията.

Какво е свръхстимулирано бебе?

Първо: Какво точно представлява свръхстимулацията при бебе?

„Свръхстимулацията се получава, когато бебето или детето изпитват повече стимули, отколкото могат да се справят или с които са свикнали“, обяснява д-р Кевин Катротия, неонатолог и педиатър.

Според Kathrotia свръхстимулацията при бебетата се среща доста често. „Най-често се среща от около 2 седмици до 3 до 4 месеца“, обяснява той.

По-големите деца също могат да бъдат свръхстимулирани. Например, може да откриете, че вашето малко дете или дете в предучилищна възраст се срива след дълъг ден с приятели и семейство.

11 признака за свръхстимулирано бебе

Свръхстимулацията изглежда малко по-различно при всяко дете, но има някои общи признаци, които може да забележите при бебето:

 • плач, обикновено по-силен от обикновено

 • отдръпване от докосването ви или обръщане на главата си от вас
 • желае да бъде задържан
 • желаещи да сучат по-често
 • да сте много суетни или раздразнителни
 • свиват юмруци или размахват ръце и крака
 • действайки уплашени
 • имащи избухливи истерици
 • движейки се по неистов или рязък начин
 • действа много уморен
 • предприемане на самоуспокояващи мерки, като смучене на ръце или юмруци

Малките и по-големите деца може да имат различни признаци на свръхстимулация. Например, може да ги забележите:

 • плаче, без да може да обясни какво не е наред
 • хвърлят се на земята от гняв
 • изиграване
 • отказ да слуша
 • действащ сприхав, агресивен или хипер

Причини за свръхстимулация при бебета

Всяко бебе е различно, но някои от нещата, които биха могли да претоварят вашето малко, включват:

 • Заобикаляща среда. Някои бебета може да бъдат претоварени от шумни, претъпкани, ярко осветени или цветни места.
 • Прекомерна употреба на екрана. Телевизори, телефони и други устройства могат да бъдат твърде много за мозъка на бебето, за да го обработи, преди да е навършило поне 18 месеца. Ето защо Американската академия по педиатрия препоръчва да избягвате използването на екран преди 2-годишна възраст – след това да ограничите излагането до около 1 час образователно програмиране на ден, докато не навършат 5.
 • Твърде много активност. Има причина, поради която малките деца понякога се сривават в края на партито си за рожден ден или дълъг ден навън в парк: твърде много активност може да завладее сетивата им.
 • Липса на дрямка или късно лягане. Прекомерната умора може бързо да претовари вашето бебе.
 • Нарушаване на рутината. Бебетата са създания на навика и промяната в графика може да ги направи капризни.
 • Твърде много хора. Някои бебета може да обичат да се срещат с много хора, докато други бързо ще бъдат затрупани от нови лица или тълпи.
 • температура. Прекалено студено или топло може да играе роля в свръхстимулацията.
 • никнене на зъби. Макар и временно, никненето на зъбки може да раздразни вашето бебе и да го направи по-малко толерантно към други стимули.
 • Определени медицински състояния. Например децата с аутизъм имат по-чувствителна сензорна система, така че е по-лесно гледките, звуците, докосването, миризмите или вкусовете да ги завладеят. Дете, което страда от заболяване, също може да се свръхстимулира по-лесно.

Как да успокоим свръхстимулирано бебе

Ако имате свръхстимулирано бебе на ръцете си, има някои стъпки, които можете да предприемете, за да го успокоите.

1. Извадете ги от ситуацията

Когато забележите, че бебето ви е свръхстимулирано, първата стъпка, която трябва да направите, е да промените средата на по-тихо и по-тъмно място, казва Катротия.

Това може да бъде детската стая, тъмна стая в къщата, бебешка обвивка или кош на гърдите ви, количка или дори столчето за кола. Просто се уверете, че стаята е тиха и говорете с бебето си със спокоен, мек глас.

Ако е възможно, избягвайте ярките цветове, защото те могат да бъдат стимулиращи.

2. Повивайте бебето си

Може също да помислите за повиване на бебето. Повиването оказва постоянен натиск, имитира уюта на утробата и притъпява техния рефлекс на стрес, който някои бебета намират за успокояващ.

Въпреки това, не всички бебета обичат да бъдат повивани – така че ако вашето не го прави, това е добре.

3. Успокойте ги с бял шум

Можете също да пуснете тиха музика или да включите звукова машина или машина с бял шум. Просто избягвайте телевизорите или телефоните – експертите са съгласни, че те са твърде стимулиращи за деца под 2 години.

4. Дръжте бебето си, но бъдете готови да му дадете място

Някои бебета искат да бъдат държани или докосвани, но много не го правят.

Всъщност, казва Катротия, бебетата във „лилавата фаза на плач“ на своето развитие – което е приблизително на възраст между 2 седмици и 4 месеца – може да устоят на докосване и гушкане, когато са свръхстимулирани, защото точно това ги стимулира.

Ако малкото ви изглежда се отдръпва от докосването ви, поставете го по гръб на безопасно място, като креватчето им, и седнете наблизо, докато се успокои.

Успокояващи малки деца и по-големи деца

Когато свръхстимулацията се случи при по-големи деца, важно е да контролирате емоциите си (което може да бъде предизвикателство, знаем). Но ако сте спокойни, ще им помогнете да се научат и да бъдат спокойни.

Ако можете, напуснете свръхстимулиращата среда и намерете някъде тихо място, където да отидете.

Ако не можете да напуснете околната среда, опитайте се да намалите шума и активността около вашето малко дете, като:

 • изключване на музика или телевизор
 • моли хората да говорят с тихи гласове
 • затъмняване на светлините
 • затваряне на сенници и завеси

Можете също така да предложите на детето си успокояващи дейности, като например:

 • четене на книга
 • лежа
 • игра с неелектронни играчки
 • гушкане
 • сензорна игра

Също така е полезно да се уверите, че детето ви е физически удобно. Например, помогнете им да се охладят, ако са прегрели или предложи уютни одеяла, ако им е студено.

Някои деца са особено чувствителни към неща като сърбящи дрехи или усещания като жажда или глад, така че се уверете, че техните физически нужди са задоволени.

Кога да отидете на лекар

Напълно нормално е бебето ви понякога да се свръхстимулира.

В някои случаи честата свръхстимулация може да е признак на нещо друго, като сензорни проблеми или аутизъм.

Може да искате да обсъдите поведението на детето си с Вашия лекар, ако:

 • Поведението на вашето дете прекъсва ежедневните рутини.
 • Вашето дете има проблеми с движението или изправянето.
 • Реакциите на вашето дете са твърде трудни за справяне сами.

Трябва също така да се уверите, че поддържате всички посещения на детето си, за да може Вашият лекар да наблюдава развитието и поведението. Ако изглежда, че детето ви не отговаря на етапите на развитие за възрастта си – или ако детето ви регресира от етапите – говорете с лекар.

Как да предотвратим свръхстимулация при бебе

Когато бебето ви е свръхстимулирано, всякакви стимули – включително звуци, гледки, миризми и докосване – могат лесно да го завладеят и да предизвикат срив.

Това може да бъде трудно за всеки родител да се справи и може да се влоши, ако не се обърне внимание.

„Ако бебето не бъде изведено от този вид среда, това може да доведе до намален или нередовен сън и дори да повлияе на храненето“, обяснява Катротия.

Ето защо, казва той, най-доброто, което можете да направите, е да научите какво свръхстимулира вашето бебе. След това можете или да избягвате ситуации, които ги задействат, да планирате предварително, или бързо да ги премахнете, когато показват признаци на свръхстимулиране.

„Всички сме свръхстимулирани, но знаем и сме в състояние да се отстраним от определени ситуации“, отбелязва Катротия. “Бебетата не могат и разчитат на нас, за да знаем кога да кажем кога за тях.”

Ето някои неща, които можете да направите, за да ограничите или избегнете прекомерното стимулиране на детето си:

 1. График почивки. Уверете се, че детето ви има престой между различни дейности или събития. Например, ако отидете в парка, уверете се, че бебето ви има време да подремне у дома след това. Или, ако представяте бебето си на приятели и семейство, заведете ги в тиха стая за малки почивки от всички тези гушкания. Почивките трябва да са на тихи, познати места, които вашето бебе познава добре.
 2. Бъдете кратки. Вашето бебе – особено през първите няколко месеца – не е готово за дни на маратон, пълни с поръчки, срещи и други. Опитайте се да планирате излети на кратки, предвидими стъпки.
 3. Създайте си рутина и се придържайте към нея. Опитайте се да се придържате към определен график за хранене/хранене, време за сън и лягане, дори ако сте далеч от дома.
 4. Ограничаване на екраните. Екраните трябва да се избягват особено под 2-годишна възраст.
 5. Уважавайте личността на вашето дете. Ако бебето ви се свръхстимулира около големи тълпи, уважавайте това. Няма да промените личността им, като ги завладеете – това само ще изпробва вашето търпение и ще затрудни нещата за вас.
 6. Обърнете се, ако имате нужда от помощ. Лекарят може да ви помогне да разберете разликата между това какво е нормално и кое не – и може да сподели съвети, които да ви помогнат да се справите.

Може да е трудно да се справите със свръхстимулирано бебе, но запомнете: В този момент вашето претоварено дете не знае как да ви каже, че се чувства неудобно.

Най-добрият начин да направите нещата по-добри за вас и вашето малко дете е да премахнете стимулите, които ги разстройват, и да им помогнете да се успокоят.

Можете също така да планирате предварително, за да се опитате да сведете до минимум вероятността детето ви да бъде свръхстимулирано на първо място. Ако нещата стават трудни за управление, не забравяйте да говорите с педиатъра на детето си, за да получите помощ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss