11 начина да спестите пари за здравеопазване

Спестете пари, бъдете здрави

От посещенията на лекар до лекарства, отпускани с рецепта, до плащания и премии, сумата пари, която харчите за здравеопазване всяка година, може да се почувства безкрайна. За щастие, малко пазаруване за сравнение и интелигентна детективска работа могат да доведат до значителни спестявания. Ето 11 начина да запазите малко повече пари в джоба си.

1. Попитайте за генеричните лекарства

Ако Вашият лекар Ви предпише лекарство, попитайте дали има подходяща генерична алтернатива. „Има много планове, които ще изискват значително по-голямо доплащане, ако използвате лекарство с марка в сравнение с генерично“, казва Мартин Розен, автор на „Ръководството за оцеляване в здравеопазването“. Той казва: „Приемането на генеричния продукт може да бъде големи, големи спестявания.

Може също така да попитате дали има алтернатива без рецепта, особено ако това е добавка, като пренатални витамини или желязо, или лекарства за стомашно-чревен проблем.

2. Поискайте отстъпка

„Някои 61 процента от хората, които са отишли ​​на лекар и са поискали отстъпка, всъщност са получили нещо“, казва Росен. “Това е забележителна цифра.”

Ако сте били лоялен пациент и финансите ви са ограничени, не се страхувайте да попитате дали вашият лекар или доставчик на здравни услуги може да ви съкрати почивката за такса за посещение в офиса или за процедура. Може да се изненадате.

3. Слушайте Вашия лекар

„Около 20 процента от хората никога не изпълняват рецепта, която получават от лекаря си“, казва Лари Борес, президент на Midwest Business Group on Health. “Половината от тях не го приемат правилно, а половината не го пълнят.”

Неизпълнението на заповедите на Вашия лекар може да Ви върне обратно в болницата, което ще Ви натрупа още една медицинска сметка.

4. Пазарувайте наоколо

Може да не мислите два пъти да попълните рецептите си в аптеката надолу по улицата, но може би трябва. Обадете се, за да видите какви други аптеки таксуват за същото лекарство. Може да постигнете значителни спестявания.

„Определено си заслужава времето“, казва Борес. И не забравяйте за големите магазини, като Target и Wal-Mart, които предлагат изключително ниски цени за генерични рецепти.

Уебсайтове като Healthcare Bluebook също могат да бъдат полезни, когато се опитвате да намерите най-добрите цени за здравеопазване.

5. Сравнете разходите за лабораторни изследвания

Вашият лекар препоръчал ли е ЯМР или лабораторен тест? Преди да отидете до предложеното съоръжение, обадете се на няколко други места за тестване, за да видите какво ще ви таксуват за процедурата.

„Има голямо разнообразие в цените за една и съща процедура в цялата страна и дори в рамките на даден пощенски код“, казва Росен. „В зависимост от това къде се извършва услугата, тя може да бъде значително по-евтина.“

6. Опитайте лекарства по пощата

Ако редовно приемате лекарства с рецепта, като лекарства за контрол на раждаемостта или холестерол, разберете дали вашата здравна застраховка предлага опция за поръчка по пощата. Обикновено ще получите 90-дневна доставка за много по-малко, отколкото бихте платили в аптеката.

7. Посетете уебсайта на производителя на лекарства

Ако приемате редовно лекарство с марка, проверете уебсайта на производителя на лекарства, за да видите дали предлагат купон или карта за отстъпка, която ще намали сумата, която трябва да платите. „Удивително е колко производители правят това сега“, казва Борес.

8. Прочетете сметките си

Според Medical Billing Advocates of America около 80 процента от медицинските сметки съдържат грешки. И лекарските кабинети и лаборатории не са освободени от грешки. Във ваш интерес е да прегледате документите си, преди да напишете чек. Не се страхувайте да се обадите на Вашия лекар или на отдела за таксуване в болницата, за да уточните таксата, и се уверете, че сте упорити.

9. Помислете за план с висока приспадане

Здравен план с висока приспадане изисква от вас да платите по-висока самоучастна приспадане, преди застрахователното ви покритие да започне. Въпреки това, месечните премии обикновено са много по-ниски от традиционните здравни планове и ако посещавате лекаря си само веднъж или два пъти годишно , можете да спестите пари с тази опция. Струва си времето да направите сметката, преди да я зачеркнете от списъка си. Просто се уверете, че имате пари в брой, за да покриете приспадането, ако в крайна сметка се нуждаете от значителни грижи.

10. Използвайте гъвкава сметка за разходи

Гъвкава сметка за разходи (FSA) ви позволява да заделяте долари преди облагане с данъци, които можете да използвате за медицински разходи през цялата година. Приспадането преди данъци намалява облагаемия ви доход, намалявайки сумата, която ще дължите на 15 април. Ако вашият работодател предлага FSA и разходите ви за здравеопазване са доста предвидими, трябва да се възползвате от него. Само не забравяйте, че ще загубите всички пари, които не използвате до края на годината, така че не си струва да прекалявате.

11. Разходете се

Един от най-добрите начини да останете извън лекарския кабинет и да запазите доплащанията си в портфейла си, е да поддържате здравословен начин на живот.

„Няма значение на каква възраст сте“, казва Борес. „Ако ходите всеки ден и ядете по-малки порции, ще сте склонни да останете здрави.”

Излезте навън за бърза разходка. Ще се почувствате по-добре и това може да ви спести пари за здравеопазване.

Повече ресурси

За повече начини да подобрите качеството на вашето здравеопазване, посетете Ръководството на Healthline за потребителско здравеопазване. Можете да научите как да осмислите опциите си за здравно осигуряване, да разберете какво всъщност означава Законът за достъпни грижи за вашето семейство и да откриете как да изберете лекар, който е подходящ за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss