Ябълков оцет за настинка

Ябълковият оцет се приготвя от ферментиралия, нецеден сок от натрошени ябълки. Киселинен е и издава силна миризма, подобна на отлежало вино.

Често се използва като домашен лек за настинка. Изследователите все още откриват защо може да ви помогне да се почувствате по-добре и ако има хора, няма да е от полза.

Някои хора също използват ябълков оцет като отхрачващо средство, за да разбият задръстванията, които идват при настинка, докато други го използват, за да подсилят имунитета си.

Ползите от ябълковия оцет при настинки

Нефилтрираният ябълков оцет често съдържа „майката“, смес от дрожди и бактерии, които действат като пробиотици. През 2018 г. изследователите откриха, че пробиотиците имат имуностимулиращо качество, което ефективно се бори с грипоподобни респираторни инфекции и обикновената настинка (1).

Освен това, оцетът съдържа полифеноли – съединения, открити в растителни храни, съдържащи антиоксиданти – които могат да помогнат за намаляване на симптомите на настинка (2, 3, 4).

Ябълков оцет за лечение на настинки

Използването на лекарство с оцет за лечение на упорита кашлица датира от края на 1800 г. Днес има итерации на лекарството, които комбинират ябълков оцет с мед (5).

Домашно лекарство за кашлица

Анекдотични доклади показват, че домашно приготвеното лекарство за кашлица, съдържащо ябълков оцет и следните съставки, може да помогне за облекчаване на симптомите:

  • лют червен пипер
  • смлян джинджифил
  • пчелен мед
  • вода

Вижте рецептата

Разтриване на гърлото с ябълков оцет

Може да помислите за втриване на ябълков оцет върху гърлото и около синусите си. Мощната миризма на ябълков оцет може да ви помогне да разхлабите задръстванията и да ви помогне да дишате по-лесно, докато тялото ви се бори с бактериална или вирусна инфекция.

Хапчета с ябълков оцет

Въпреки че можете лесно да закупите добавки с ябълков оцет онлайн или без гишета, имайте предвид, че Администрацията по храните и лекарствата (FDA) не регулира добавките. Може да има съставки, които не са изброени на етикетите им.

Проучване от 2005 г. оценява осем различни добавки с ябълков оцет. Изследователите открили, че информацията за етикетирането е неточна, непоследователна и е изброена недоказани твърдения. Имаше и съмнение дали ябълковият оцет дори е съставка в хапчетата (6).

Странични ефекти и рискове от ябълков оцет

Подобно на други видове оцет, ябълковият оцет е кисел. Киселинното му съдържание може да раздразни стомашната лигавица и да допринесе за киселинен рефлукс. Преди да го пиете, трябва да се разрежда с вода.

Хората със съществуващи стомашни язви или ГЕРБ могат да обмислят избягване на ябълков оцет поради тази причина (7).

Освен това ябълковият оцет се свързва с нараняване на хранопровода и зъбна ерозия. След като изпиете какъвто и да е разтвор на ябълков оцет, не забравяйте да изплакнете зъбите си с вода след това, за да избегнете увреждане на зъбния емайл (7).

Американската академия по педиатрия няма официална позиция относно ябълковия оцет, според доклад, публикуван от CNN (8).

Ако обмисляте да използвате ябълков оцет за лечение на възпалено гърло или задръствания на детето си или по някаква друга причина, говорете с техния педиатър или друг доставчик на здравни услуги, преди да го направите.

Долния ред

Ябълковият оцет е домашен лек, в който много хора се кълнат. Но няма обширни изследвания, които да показват, че това е ефективен начин за лечение на настинка. За повечето хора опитът с ябълков оцет е евтин и нискорисков начин за намаляване на симптомите на настинка.

Ако симптомите на настинка са тежки или ако имате някое от следните, не се опитвайте да се лекувате у дома:

  • продължителна кашлица
  • треска, която продължава повече от 48 часа
  • световъртеж
  • гадене

Вместо това се свържете с вашия доставчик на здравни услуги за възможности за лечение. Вие също трябва да говорите с вашия доставчик, ако настинката ви не изчезне или се влоши. Те могат да ви помогнат да определите причината за вашите симптоми.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss