Ябълков оцет за грижа за слънчево изгаряне?

Общ преглед

Настърган картоф, мътеница и мента са народни средства за лечение на дискомфорта, причинен от слънчево изгаряне. Също така често в този списък е ябълковият оцет.

Въпреки че изглежда нелогично да нанасяте киселинно вещество върху кожа, възпалена от твърде много слънце, това е лекарство, в което много хора се кълнат.

Слънчевите загари често се разглеждат като знак за красота и жизненост. В действителност обаче този меден тен представлява увреждане на генетичната материя в клетките на кожата ви. С течение на времето увреждането може да доведе до рак на кожата.

Как се случва слънчевото изгаряне?

Когато прекарвате време на слънце, тялото ви засилва производството на меланин, за да предпази кожата ви от ултравиолетова радиация. Меланинът е пигментът, който придава цвят на кожата, косата и очите.

Въпреки това, кожата ви в крайна сметка ще достигне точка, в която меланинът не може да се произвежда достатъчно бързо. Това причинява увреждане на генетичния материал в кожата ви.

В отговор здравите клетки насърчават възпалението, за да се отърват от увредените кожни клетки. Това се нарича реакция на UV стрес. Вашето тяло генерира нови заместващи клетки, което може да доведе до рак на кожата.

Колко бързо получавате слънчево изгаряне зависи от редица фактори, включително тонуса на кожата ви и времето на деня. Ако сте много справедливи, можете да се изгорите само след 15 минути излагане на обедно слънце.

Около три или четири часа след излагане на слънце кръвоносните съдове в кожата ви се разширяват, което причинява зачервяване, свързано със слънчево изгаряне.

Пълният ефект от вашето слънчево изгаряне може да не се види за повече от 24 часа. Слънчевите изгаряния обикновено достигат пик от 24 до 36 часа след излагане и заздравяват в рамките на три до пет дни.

Как може да помогне ябълковият оцет

Има няколко начина, по които можете да използвате ябълков оцет за лечение на слънчево изгаряне. Въпреки че повечето методи препоръчват разреждането на ябълков оцет, преди да се приложи върху кожата, няма надеждни източници, които да предоставят конкретно съотношение оцет-вода.

Уверете се, че оцетът е добре разреден, тъй като високите концентрации могат да причинят усещане за парене.

Някои методи, които можете да опитате, включват:

  • Напълване на бутилка със спрей с оцет и вода, за да се пръска върху изгоряла от слънце кожа.
  • Потопете кърпа в оцет, изстискайте кърпата и я потупвайте нежно върху засегнатите области.
  • Вземане на хладна вана с разреден ябълков оцет.

Оцетът може да причини собствени изгаряния

Ябълковият сайдер се рекламира като избистрящо средство за коса, тоник за лице, средство за намаляване на брадавици и лечение на акне. Има някои антимикробни ползи. Но е известно, че неразреденият ябълков оцет причинява собствени изгаряния, така че се уверете, че е правилно разреден.

През 2012 г. има един съобщен случай на осемгодишно момче, което получава химически изгаряния, след като ябълков оцет е бил приложен върху заразена област на крака му.

Какво казват лекарите

Клиниката Майо и Американската академия по дерматология съветват да укротите огнено слънчево изгаряне с хладка чешмяна вода, или с помощта на компреси, или чрез къпане. Те също така препоръчват използването на овлажнител, гел или течност от алое вера или хидрокортизонов крем.

Виновникът за рак на кожата

  • Ултравиолетовото лъчение от слънцето причинява осем или девет от всеки 10 случая на рак на кожата, според Американско дружество за борба с рака.
  • Най-добрият начин да се предпазите от слънчево изгаряне е да избягвате слънцето между 10 и 16 часа, когато ултравиолетовите лъчи са най-опасни.
  • Изгаряли ли сте като дете? Ракът на кожата като възрастен може да бъде причинен от слънчеви изгаряния, които сте получили преди години.

Как е направено

Ябълковият оцет се прави от сока, който остава след натрошаването на ябълките. Изцеденият сок ферментира с мая и се превръща в етанол. След това се ферментира с бактерии, за да се създаде оцетна киселина и остър, остър оцет. Количеството оцетна киселина в ябълковия оцет варира от 1 до 11 процента.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss