Ще потвърди ли кожната биопсия, че имам псориазис?

Определяне дали имам псориазис

Ако по тялото ви започнат да се появяват дебели, люспести петна от мъртва кожа, може да имате псориазис. Това е особено вярно, ако лепенките са върху една или повече от тези части на тялото:

  • лакти
  • колене
  • лице
  • скалп
  • ръце

Сухите и люспести петна по кожата могат също да сигнализират за дерматит, екзема или няколко други състояния, включително рак на кожата.

Често дерматологът може да постави диагноза, като разгледа засегнатата област и научи какви други симптоми имате. Понякога е необходима по-задълбочена оценка, за да се потвърди диагнозата на псориазис и да се определят други сериозни състояния.

Имам ли нужда от биопсия?

Ако състоянието на кожата ви не е клинично диагностицирано, Вашият лекар може да препоръча кожна биопсия. Въпреки че думата „биопсия“ най-често се използва при съмнения за рак, това е нещо повече от просто тест за потвърждаване или отхвърляне на диагноза рак.

Биопсията е подробно изследване на жива тъкан, за да се установи съществуването на заболяване и неговата история в тялото. Биопсията може също да определи колко далеч може да се е разпространило заболяването.

Биопсия на кожата може да е наред, ако Вашият лекар се опитва да определи какъв тип псориазис имате. Има няколко вида псориазис. Всеки тип се различава в зависимост от вида на кожната лезия, обичайното местоположение на лезиите и възможната причина или задействане на избухването на псориазис.

Снимки на видовете псориазис »

Какво представлява биопсията?

Кожна биопсия обикновено се прави в кабинета на Вашия лекар. Това е доста проста процедура, която започва с анестезия за обезболяване на изследваната област.

Има няколко различни вида кожни биопсии.

Когато има натрупване на кожни клетки, както е при повечето често срещани видове псориазис, може да се поръча ударна биопсия. Както подсказва името, пробата от кожна тъкан се получава с помощта на малко кръгло острие, което „пробива“ през кожата, за да се получи проба. Това е подобно на начина, по който перфораторът поставя дупки в хартията, за да бъдат поставени в папка с три пръстена.

Други видове биопсия включват:

  • биопсия за бръснене, която включва използване на острие за отрязване на малка част от най-външния слой на кожата
  • ексцизионна биопсия, която включва отстраняване на цялата лезия и понякога изисква кожна присадка за възстановяване на биопсираната област
  • инцизионна биопсия, която включва вземане само на част от голяма лезия

След процедурата зоната, която е била биопсирана, ще бъде чувствителна и раздразнена в продължение на няколко дни.

Доклад за патология

Няколко дни след биопсията, Вашият лекар ще получи доклад от лабораторията, която е изследвала кожната тъкан. Информацията от прегледа се предоставя в доклад за патология. Докладът съдържа подробна информация за тъканната проба, включително наличието или отсъствието на заболявания, тествани от патолога. Патологът е вид лекар, който изучава тъканни проби и интерпретира лабораторните резултати, за да помогне за диагностицирането на заболявания.

Ако не се открие рак, резултатът е известен като отрицателна биопсия. Но ако се открие рак или друго заболяване, Вашият лекар ще използва доклада за патология, за да Ви помогне да определите курса на лечение.

Определяне на следващата си стъпка

Ако докладът за патологията установи, че имате рак или друго сериозно заболяване, може да искате да получите второ мнение. За да направите това, ще трябва да се уверите, че вторият лекар получава предметните стъкла и други свързани материали от патолога.

След като стане ясно с какво се занимавате, вие и вашият лекар трябва да обсъдите възможностите за лечение. Ако диагнозата е рак, ще са необходими повече изследвания, за да се определи колко далеч може да се е разпространила болестта. Може да са необходими и повече процедури, за да се премахнат още ракови клетки от кожата ви.

Ако имате псориазис, са възможни различни възможности за лечение. Те включват локални лосиони за намаляване на симптомите или светлинна терапия, която използва ултравиолетова светлина, за да помогне за заздравяването на увредената кожа.

Лечение на псориазис »

Псориазисът е автоимунно заболяване, което означава, че имунната система на тялото ви действа необичайно. Псориазисът може да доведе до състояние, известно като псориатичен артрит, което е болезнено възпаление на ставите. Независимо от степента на вашето заболяване, спазването на съветите на Вашия лекар ще бъде ключът към поддържането на добро здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss