Чиста периодична самокатетеризация

Какво е чиста интермитентна самокатетеризация?

Всеки път, когато уринирате, тренирате мускулите на пикочния мехур. Въпреки това, мускулите на пикочния мехур на някои хора не работят толкова добре, колкото други. Когато това е така, Вашият лекар може да препоръча чиста периодична самокатетеризация. Тази безболезнена процедура ви помага да изпразните пикочния мехур от урина. Може да се извършва у дома.

Какви състояния изискват това лечение?

Чиста периодична самокатетеризация се препоръчва, когато имате състояние, което засяга способността ви да изпразвате правилно пикочния си мехур. „Чист“ се отнася до факта, че процедурата изисква чисти техники, като измиване на ръцете и кожата преди поставяне, за да се предотврати инфекция.

Някои хора, които може да се нуждаят от чиста периодична самокатетеризация, включват:

  • жени, претърпели гинекологични операции
  • хора с нарушения на нервната система
  • хора, които не могат да изпразнят пикочния си мехур

Ако не можете напълно да изпразните пикочния си мехур, сте изложени на по-голям риск от инфекции на пикочните пътища, които в крайна сметка могат да увредят бъбреците ви. Използването на чиста периодична самокатетеризация може да помогне за предотвратяване на инфекция на пикочните пътища.

Как се извършва процедурата?

Докато много видове катетри са предназначени да останат в продължение на дни или седмици, катетър, използван за чиста периодична самокатетеризация, се използва няколко пъти на ден за изпразване на пикочния мехур. Катетърът е прикрепен към пластмасова торбичка, която може да се използва за измерване на количеството урина. Процесът на чиста интермитентна самокатетеризация при жените е различен от процеса при мъжете.

За жени

Първо трябва да измиете ръцете си и областта около уринарния отвор, за да предотвратите инфекция. Вие също трябва да можете да идентифицирате пикочен ход (отвор, където тече урината). Трябва да смажете върха на катетъра и да го поставите в уринарния канал.

Когато катетърът е правилно поставен, урината ще се влее в торбата на катетъра. Оставете цялата урина да се отцеди. Когато урината спре да тече, бавно и внимателно извадете катетъра. Измерете и запишете количеството урина в торбата и след това изпразнете торбичката.

Почистете катетъра и устройството за събиране на урина с мек сапун и гореща вода веднага след употреба. Изплакнете материалите и изсушете на въздух. Съхранявайте материалите в чист и сух съд.

За мъже

Първо измийте ръцете си и почистете зоната около горната част на пениса си, за да намалите бактериите и риска от инфекция. Смажете първите няколко инча от върха на катетъра. Поставете катетъра в уринарния отвор на пениса си, докато не бъдат поставени 8 или 9 инча от катетъра. Може да почувствате известно съпротивление след поставяне на 6 инча от катетъра. Това не е необичайно, тъй като това е местоположението на мускулите на уринарния сфинктер. Поемете няколко дълбоки вдишвания и увеличете налягането, докато продължавате да поставяте катетъра.

Уверете се, че урината е спряла да тече и сте напълно изпразнили пикочния си мехур. След това бавно отстранете катетъра. Измерете и запишете количеството урина в торбата и след това изпразнете торбичката.

Почистете катетъра и устройството за събиране на урина с мек сапун и гореща вода веднага след употреба. Изплакнете материалите и изсушете на въздух. Съхранявайте материалите в чист и сух съд.

Обща информация

Както споменахме, всеки път, когато приключите с използването на катетъра, винаги го измивайте със сапун и гореща вода, оставете да изсъхне на въздуха и след това съхранявайте в чист и сух контейнер. Трябва да сменяте катетъра си на всеки две до четири седмици, според Националните здравни институти (NIH). Ако вашият катетър стане втвърден, обезцветен, крехък или твърде мек за поставяне, изхвърлете го.

Вашият лекар вероятно ще препоръча колко често трябва да извършвате чиста периодична самокатетеризация. Типичен график е на всеки шест часа и точно преди да си легнете. Ако уринирате повече от 400 mL наведнъж с чиста периодична самокатетеризация, може да се наложи да увеличите честотата, за да предотвратите инфекция, според NIH.

Как се наблюдава процедурата?

Вашият лекар вероятно ще ви помоли да записвате дневния си прием и изход на течности, докато извършвате чиста периодична самокатетеризация. Приемът включва всичко, което пиете, като вода, сок, сода, чай, алкохолни напитки и кафе. Не забравяйте да пиете между 2000 mL и 2500 mL (или 8,5 до 10,5 чаши) течност, за предпочитане вода, на ден.

Ако бъбреците ви работят правилно, трябва да отмиете същото количество течност, което приемате през деня. Ако записаният ви изход не съвпада с приема, уведомете Вашия лекар.

Какви са страничните ефекти?

Катетеризацията може да доведе до известен дискомфорт, тъй като катетърът се вкарва в пикочния мехур. Ще е необходима практика, за да станете по-удобни с процеса. Първоначално може да се нуждаете от помощ от лекар или любим човек.

Винаги уведомявайте Вашия лекар, ако почувствате болка по време на катетеризация. Също така съобщавайте за всяка болка в корема или долната част на гърба или усещане за парене. Това може да са симптоми на инфекция на пикочните пътища.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss