Циталопрам (Celexa) и цена: Какво трябва да знаете

Циталопрам е генерично лекарство с рецепта, което се използва за лечение на депресия. Циталопрам се предлага и като марковото лекарство Celexa.

Циталопрам се използва при възрастни за лечение на голямо депресивно разстройство, наричано още депресия.

Циталопрам се приема през устата и се предлага като таблетка, капсула и течен разтвор.

За повече подробности относно циталопрам вижте тази задълбочена статия.

Колко струва циталопрам?

Цената, която плащате за циталопрам, може да варира. Вашата цена може да зависи от вашия план за лечение, застрахователното ви покритие и аптеката, която използвате.

За да разберете колко ще платите за циталопрам, говорете с вашия лекар, фармацевт или доставчик на застраховка.

Забележка: Ако имате застраховка, може да се наложи да получите предварително разрешение, преди вашият доставчик на застраховка да покрие циталопрам. Това означава, че вашият застраховател и вашият лекар ще обсъдят циталопрам по отношение на вашето лечение. След това застрахователната компания ще определи дали лекарството е покрито. Ако циталопрам изисква предварително разрешение и не го получите, преди да започнете лечението, можете да заплатите пълната цена на лекарството.

Не забравяйте да попитате вашата застрахователна компания дали циталопрам изисква предварително разрешение.

Често задавани въпроси относно цената и циталопрама

По-долу са отговорите на някои често задавани въпроси относно циталопрам и цената.

Каква е цената на циталопрам без застраховка?

Цената на циталопрам без застраховка зависи от няколко фактора. Те включват:

 • вашата доза
 • формата, която приемате (таблетка, капсула или течен разтвор)
 • избраната от вас аптека
 • дали отговаряте на изискванията за някакви програми за спестяване на разходи за циталопрам

Обикновено цената на циталопрам без застраховка ще бъде по-висока от цената със застраховка.

За да разберете колко ще платите за циталопрам, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Можете също да прочетете за ресурсите за спестяване на разходи в „Мога ли да получа помощ при плащането на циталопрам?“ раздел по-долу.

Различни ли са цените на определени концентрации на циталопрам орална таблетка, като 20 mg или 40 mg?

Да, различните концентрации на циталопрам може да варират по цена. Но цената на таблетка циталопрам от 40 милиграма (mg) не трябва да е много по-различна от цената на таблетка от 20 mg.

Други фактори, които могат да повлияят на това, което плащате за циталопрам, включват:

 • вашата доза
 • вашето застрахователно покритие или дали плащате от джоба си
 • количеството циталопрам, което ви е предписано, като 30-дневна или 90-дневна доставка
 • дали отговаряте на изискванията за някакви програми за спестяване на разходи

За да научите повече за цената на някои силни страни на циталопрам, попитайте вашия лекар, фармацевт или доставчик на застраховка.

Предлага ли се циталопрам като марково лекарство?

Циталопрам е генерично лекарство. Това означава, че е точно копие на активното лекарство в марково лекарство. Генерикът се счита за също толкова безопасен и ефективен, колкото и оригиналното лекарство, но обикновено струва по-малко.

Циталопрам се предлага във версия с марка, наречена Celexa. За да разберете как се сравняват разходите за Celexa и циталопрам, говорете с Вашия лекар, фармацевт или доставчик на застраховка.

Ако Ви е предписан циталопрам и се интересувате да приемате Celexa вместо това, говорете с Вашия лекар. Те може да предпочетат да вземете едната версия вместо другата. Освен това ще трябва да се консултирате с вашия доставчик на застраховка. Това е така, защото може да обхваща само едно или друго лекарство.

Защо има такава разлика в цената между маркови лекарства и генерични лекарства?

Необходими са години на изследвания и тестове, за да се гарантира, че марковите лекарства са безопасни и ефективни. Това тестване може да направи лекарствата скъпи. Производителят на марково лекарство може да продава лекарството до 20 години. След това други производители на лекарства могат да създават генерични версии. Тази конкуренция на пазара може да доведе до по-ниски разходи за генерични лекарства. И тъй като генеричните лекарства имат същите активни съставки като марковите лекарства, не е необходимо те да бъдат изследвани отново. Това също може да доведе до по-ниски общи разходи.

Как мога да намаля дългосрочните си разходи за лекарства?

Ако приемате циталопрам дългосрочно, може да сте в състояние да намалите разходите си по следните начини:

Потърсете 90-дневен запас от вашето лекарство. Може да сте в състояние да получите 90-дневна доставка на циталопрам, ако бъде одобрена от вашата застрахователна компания. Това може да намали броя на пътуванията ви до аптеката и да помогне за намаляване на цената на циталопрам. Ако се интересувате от получаване на 90-дневна доставка от това лекарство, говорете с вашия лекар, фармацевт или доставчик на застраховка.

Използвайте аптека за поръчки по пощата, за да получите вашето лекарство. Използването на аптека за поръчки по пощата може да помогне за намаляване на разходите за циталопрам. Освен това можете да получите лекарствата си, без да напускате дома си. Някои планове на Medicare могат да помогнат за покриване на разходите за лекарства за поръчка по пощата. Може също така да можете да получите 90-дневна доставка на лекарството чрез поръчка по пощата. Ако нямате здравна застраховка, говорете с Вашия лекар или фармацевт. Те може да са в състояние да предложат опции за онлайн аптека, които биха ви свършили работа.

Мога ли да получа помощ за плащане на циталопрам?

Ако имате нужда от помощ за покриване на разходите за циталопрам или разбиране на вашата застраховка, вижте тези ресурси:

 • NeedyMeds
 • Инструмент за медицинска помощ

На тези сайтове можете да намерите застрахователна информация, подробности за програмите за помощ при наркотици и връзки към спестовни карти и други услуги.

Ако имате въпроси относно това как да платите за вашата рецепта, говорете с вашия лекар или фармацевт.

Какви трябва да бъдат следващите ми стъпки?

Ако все още имате въпроси относно цената на циталопрам, говорете с Вашия лекар или фармацевт. Те може да са в състояние да ви дадат по-добра представа за това какво ще платите за това лекарство. Но ако имате здравна застраховка, ще трябва да говорите с вашия доставчик на застраховка, за да научите действителната цена, която бихте платили за циталопрам.

Примери за въпроси, които може да искате да зададете на вашия лекар или доставчик на застраховка, включват:

 • Таблетките циталопрам струват ли повече от течния разтвор?
 • Има ли по-евтини възможности за лечение на моето състояние?
 • Дали получаването на 90-дневна доставка вместо 30-дневна доставка ще намали цената на циталопрам?

За да научите повече за циталопрам, вижте тези статии:

 • Циталопрам, орална таблетка
 • Странични ефекти на Citalopram Oral Tablet: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или лекарствената комбинация са безопасни, ефективни или подходящи за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss