Циркаден ритъмен сън

Какво е нарушение на циркадния ритъм на съня?

Тялото ви работи на вътрешен часовник, който ви кара да се чувствате по -сънливи през нощта и по -будни и бдителни през деня. Този естествен ритъм на сън-будност е известен като циркаден ритъм. Нарушаването на този ритъм може да се счита за нарушение на циркадния ритъм на съня.

Когато циркадният ви ритъм е нарушен, това може да причини симптоми, които варират от сънливост през деня до депресия. Предприемането на стъпки за по -редовен график на съня може да помогне за облекчаване на тези симптоми.

Нарушения на съня »

Какви са симптомите на нарушение на циркадния ритъм на съня?

Разстройството на циркадния ритъм на съня може да повлияе на много аспекти от живота ви. Всеки тип разстройство има уникални симптоми. Повечето хора с нарушения на циркадния ритъм на съня имат един или повече от следните симптоми:

 • трудно заспиване
 • трудно заспиване
 • не се чувствате освежени след сън

Видове нарушения на съня в циркадния ритъм

Има няколко вида нарушения на циркадния ритъм на съня. Много класификации се основават на това, когато човек обикновено спи.

Разширено нарушение на фазата на съня (ASP)

Хората с това състояние лягат по-рано от повечето хора, обикновено между 18:00 и 21:00 ч. Те също се събуждат рано, обикновено между 2 часа сутринта и 5 часа сутринта.

Синдром на забавена фаза на съня (DSPS)

Приблизително 7 до 16 процента от подрастващите имат DSPS. Хората с това състояние обикновено заспиват по -късно от повечето хора и или се събуждат по -късно от повечето, или имат проблеми с събуждането навреме. Това състояние е по -често при юноши и млади хора. Хората с DSPS често се описват като „нощни сови“.

Не-24-часово разстройство на сън-будност (не-24)

Обикновено хората с това разстройство имат мозък, който не разпознава светлинните сигнали, които сигнализират циркадните ритми. Те имат различни, неправилни модели на сън. Често времето за сън става все по -късно, докато в крайна сметка те спят през деня. Деменцията, слепотата или интелектуалните увреждания могат да бъдат допринасящи фактори за това състояние.

Нередовно нарушение на съня-будност (ISWD)

Човек с това състояние не спи за продължителен период от време. Вместо това те могат да дремнат кратко през целия ден. Характеризира се с най -малко три епизода на сън на ден, които се появяват в различно време. Симптомите включват хронична неспособност за сън и прекомерна сънливост. Неврологичните разстройства, като деменция, могат да допринесат за това състояние.

Синдром на нередовен сън-будност »

Разстройство на закъснението

Това състояние засяга хора от всички възрасти и възниква, когато човек пътува до друга часова зона. Тялото често се затруднява да се адаптира към новото време. Колкото по -голяма е разликата между часовите зони, толкова по -значими са симптомите. Това състояние обикновено е временно и засяга някои хора повече от други.

Управление на Jet Lag »

Разстройство при работа на смени

Това състояние се среща при работници, които работят през нощта или в ранните сутрешни часове. Хората с това състояние имат затруднения да спят достатъчно през деня, за да компенсират загубения сън през нощта.

Сън и будност »

Какво причинява нарушение на съня в циркадния ритъм?

Условията, които влияят на съня, включват:

 • светлина
 • нива на физическа активност
 • социални дейности
 • нива на мелатонин, хормон на съня

Нарушаването на един или повече от тези фактори може да доведе до нарушение на циркадния ритъм на съня.

Епифизата в мозъка е отговорна за освобождаването на мелатонин. Пациентите с нарушения, които засягат мозъка, са по -склонни да имат нарушение на циркадния ритъм на съня.

Кой е изложен на риск от нарушение на циркадния ритъм на съня?

Някои медицински състояния могат да направят човек по -вероятно да изпита нарушение на циркадния ритъм на съня. Например, хората със застойна сърдечна недостатъчност или хронична обструктивна белодробна болест са по -склонни да изпитат това състояние. Допълнителните рискови фактори, свързани с медицински състояния, включват:

 • синдроми на хронична болка
 • деменция
 • хипертиреоидизъм
 • интелектуално увреждане

Приемането на определени лекарства може да стимулира организма и да затрудни съня. Те включват:

 • амфетамини
 • бета-адренергични лекарства, използвани за лечение на астма
 • клонидин
 • селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRI)
 • стероиди
 • теофилин

Хората, които често пътуват в чужбина, са по -склонни да имат нарушение на циркадния ритъм на съня. Работниците на вечерната смяна също са изложени на риск.

Как се диагностицират нарушенията на съня в циркадния ритъм?

Специалист по медицина на съня може да диагностицира нарушение на циркадния ритъм на съня. Специалистът обикновено препоръчва да си водите дневник за сън. Този дневник подробно описва кога сте заспали и се събуждате за една до две седмици.

Хората, които имат затруднения да водят точен дневник за сън, могат да изберат актиграфия. Тази техника използва монитор за китка за измерване на периодите на будност и сън.

Специалист по медицина на съня може също да препоръча изследване на съня. Това включва спане под наблюдение. Пациентът може да носи сърдечен монитор, монитор за дишане или и двете по време на изследването на съня. Това помага на специалиста по медицина на съня да изключи нарушения на съня, свързани със сърцето или дишането.

Как се лекува нарушение на циркадния ритъм на съня?

Справянето със светлината и мелатонина, двата основни фактора, влияещи върху съня, може да помогне за намаляване на нарушенията на съня в циркадния ритъм. Комбинация от промени за насърчаване на по -добър сън може да помогне на страдащите да намерят облекчение.

Лекарства

Хората, които имат проблеми със съня, могат да закупят мелатонин, хормон, който регулира циклите сън-будност, за да подобри съня. Смята се, че това лекарство е ефективно и при лечението на джет лаг.

Лекарят може също да предпише от клас лекарства, известни като бензодиазепини, на пациенти с остро безсъние. Тези лекарства действат бързо, но безсънието може да се върне, когато лекарството се прекрати. Бензодиазепините също са известни с пристрастяване. Примерите включват:

 • естазолам
 • флуразепам
 • квазепам (Дорал)
 • темазепам (Restoril)
 • триазолам (Халсион)

Небензодиазепиновите хипнотици са друг клас лекарства, които лекуват нарушения на циркадния ритъм на съня. За разлика от бензодиазепините, тези лекарства не предизвикват пристрастяване. Те също така не предизвикват ефект на отскок или връщане на симптомите, след като пациентът спре да приема лекарството. Примерите включват:

 • езопиклон (Lunesta)
 • залеплон (соната)
 • золпидем (Ambien, Ambien CR, Edluar)

Домашни грижи

Ако имате нарушение на циркадния ритъм на съня, може да се възползвате от предприемането на стъпки, за да направите спалнята си по -подходяща за сън. Това включва:

 • извършване на тихи дейности, като четене, преди лягане
 • избягвайте ярките светлини през нощта
 • спи в тиха и удобна стая

Трябва да избягвате стимуланти като кофеин, никотин и тежка физическа активност преди лягане. Също така трябва да избягвате да пиете алкохол, който може да наруши съня.

Доказано е, че терапията с ярка светлина или включването на светлини по -ярки от 2500 лукса за два часа сутрин след събуждане помага на хората с DSP да се върнат към по -редовните си ритми на сън.

Каква е перспективата за нарушение на циркадния ритъм на съня?

Нарушенията на съня в циркадния ритъм не винаги са проблематични. Докато някои хора може да не поддържат традиционен график на съня, хората с нарушения на циркадния ритъм на съня могат да получат достатъчно сън. За тези, които не спят достатъчно, усложненията могат да включват:

 • депресия
 • нарушен социален график
 • безсъние
 • проблеми с концентрацията на работното място

Ако хората, страдащи от нарушение на циркадния ритъм на съня, са в състояние да направят промени в съня си и излагането на светлина, те вероятно могат да възобновят по -нормален график на съня. Други може да се нуждаят от лекарства или променени работни графици, за да намалят симптомите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss