Хранително отравяне със салмонела

Общ преглед

Някои бактерии в групата Салмонела причиняват салмонелозно хранително отравяне. Тези бактерии живеят в червата на хора и животни. Човешката инфекция възниква при поглъщане на храна или вода, заразена със заразени изпражнения.

Стомашно -чревната инфекция със салмонела обикновено засяга тънките черва. Нарича се още салмонелен ентероколит или ентерична салмонелоза. Това е един от най -често срещаните видове хранителни отравяния.

Около 19 000 души са хоспитализирани с хранително отравяне със салмонела всяка година в Съединените щати. Най -често се среща при хора под 20 години. Също така е по -вероятно да се случи през летните месеци, защото Салмонела бактерията расте по -добре при топло време.

Това ли е стомашна грешка или хранително отравяне? »

Какво причинява хранително отравяне със салмонела?

Ядене на храна или пиене на всяка течност, замърсена с определени видове Салмонела бактериите причиняват хранително отравяне със салмонела. Хората обикновено се заразяват, като ядат сурови храни или готови храни, с които са се справяли други.

Салмонелата често се разпространява, когато хората не мият (или неправилно измиват) ръцете си след използване на тоалетната. Може да се разпространява и чрез боравене с домашни любимци, особено влечуги и птици. Пълното готвене или пастьоризация убива Салмонела бактерии. Вие сте изложени на риск, когато консумирате сурови, недопечени или непастьоризирани продукти.

Хранителното отравяне със салмонела обикновено се причинява от:

 • недопечено пиле, пуйка или други домашни птици
 • недопечени яйца
 • непастьоризирано мляко или сок
 • замърсени сурови плодове, зеленчуци или ядки

Редица фактори могат да увеличат риска от инфекция със салмонела, включително:

 • с членове на семейството със салмонелахранително отравяне
 • имат домашно влечуго или птица (те могат да носят Салмонела)
 • живеете в групови жилища като общежития или старчески домове, където редовно сте изложени на много хора и приготвяте храна от други
 • пътуване до развиващите се страни, където санитарните условия са лоши и хигиенните стандарти са под стандарт

Ако имате отслабена имунна система, е по -вероятно от други да се заразите Салмонела.

Разпознаване на симптомите на хранително отравяне със салмонела

Симптомите на хранително отравяне със салмонела често се появяват бързо, обикновено в рамките на 8 до 72 часа след консумация на заразена храна или вода. Симптомите могат да бъдат агресивни и да продължат до 48 часа.

Типичните симптоми по време на този остър стадий включват:

 • коремна болка, спазми или болезненост
 • втрисане
 • диария
 • треска
 • мускулна болка
 • гадене
 • повръщане
 • признаци на дехидратация (като намалена или тъмно оцветена урина, сухота в устата и ниска енергия)
 • кървави изпражнения

Дехидратацията, причинена от диария, е сериозно притеснение, особено при деца и кърмачета. Много малките могат да се дехидратират само за един ден. Това може да доведе до смърт.

Предупредителните признаци на дехидратация при малки деца »

Диагностика на хранително отравяне със салмонела

За да диагностицира хранително отравяне със салмонела, Вашият лекар ще направи физически преглед. Те могат да проверят дали коремът ви е нежен. Те могат да търсят обрив с малки розови точки по кожата ви. Ако тези точки са придружени от висока температура, те могат да показват сериозна форма на салмонелна инфекция, наречена коремен тиф.

Вашият лекар може също да направи кръвен тест или култура на изпражнения. Това е за да се търсят действителни доказателства и проби от Салмонела бактерии в тялото ви.

Хранително отравяне “

Лечение на хранително отравяне със салмонела

Основното лечение на хранително отравяне със салмонела е заместването на течности и електролити, които губите, когато имате диария. Възрастните трябва да пият вода или да смучат кубчета лед. Вашият педиатър може да предложи напитки за рехидратация, като напр Педиалит за деца.

В допълнение, променете диетата си, така че да включва само лесно смилаеми храни. Банани, ориз, ябълков сос и препечен хляб са добри варианти. Трябва да избягвате млечните продукти и да си почивате много. Това позволява на тялото ви да се бори с инфекцията.

Ако гаденето не ви позволява да пиете течности, може да се наложи да посетите Вашия лекар и да получите интравенозни (IV) течности. Малките деца може също да се нуждаят от интравенозни течности.

Обикновено не се препоръчват антибиотици и лекарства за спиране на диарията. Тези лечения могат да удължат съответно „състоянието на носител“ и инфекцията. „Състояние на носител“ е периодът от време по време и след заразяването, когато можете да предадете инфекцията на друг човек. Трябва да се консултирате с Вашия лекар относно лекарствата за управление на симптомите. В тежки или животозастрашаващи случаи Вашият лекар може да Ви предпише антибиотици.

Предотвратяване на хранително отравяне със салмонела

За да предотвратите хранително отравяне със салмонела:

 • Работете правилно с храната. Гответе храни до препоръчаните вътрешни температури и оставете остатъците своевременно в хладилник.
 • Почистете плотовете преди и след приготвянето на високорискови храни.
 • Измийте добре ръцете си (особено при работа с яйца или домашни птици).
 • Използвайте отделни прибори за сурови и варени продукти.
 • Съхранявайте храни в хладилник преди готвене.
 • Ако притежавате влечуго или птица, носете ръкавици или измийте добре ръцете си след работа.

Хората, които имат салмонела и работят в индустрията за хранителни услуги, не трябва да се връщат на работа, докато не са имали диария поне 48 часа.

Перспективи за хранително отравяне със салмонела

При здрави хора симптомите трябва да изчезнат в рамките на два до седем дни. Бактериите обаче могат да останат в тялото по -дълго. Това означава, че дори и да не изпитвате симптоми, пак можете да заразите други хора Салмонела бактерии.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss