Хранете се добре при екзема през лятото

Няма точна диета за екзема, но някои храни могат да помогнат за облекчаване на кожните симптоми. Опитайте да добавите тези сезонни летни храни към плана си за хранене при екзема.

Екземата е хронично възпалително кожно заболяване, което причинява обезцветени, сърбящи петна по кожата. Симптомите могат да идват и да си отиват, понякога без очевидни модели.

С навлизането в летните месеци може да има нови предизвикателства с вашата екзема. Прегряването и изпотяването могат да раздразнят кожата ви и да влошат симптомите ви. При някои хора определени храни могат да предизвикат обостряне на екзема.

Няма точна диета за екзема. Някои изследвания обаче показват, че включването на определени храни може да помогне за справяне със симптомите. Ето някои летни храни, на които да се насладите, които също могат да играят роля в подобряването на кожата ви.

Сьомга

Сьомгата е с високо съдържание на омега-3, вид здравословна мазнина. Някои изследвания отбелязват, че омега-3, особено от риба, може да помогне за намаляване на възпалението в тялото. Тъй като екземата е възпалително състояние, се смята, че тези здравословни мазнини могат да помогнат за намаляване на имунния отговор, който предизвиква кожни симптоми.

някои изследвания разглежда по-конкретно как омега-3 може да играе роля при екзема. Омега-3 мастните киселини участват в поддържането на нормални нива на влага в кожата. Изследванията показват, че липсата на омега-3 може да се увеличи риска от екзема.

Можете да избегнете загряването на кухнята си, като печете сьомга на барбекюто отвън.

Ако искате да разширите диетата си извън сьомгата, други риби с високо съдържание на омега-3 включват аншоа, сардини, пъстърва и скумрия.

ягоди

Местните ягоди са знак за лятото. Те също са чудесен източник на витамин С. Витамин С може да поддържа здравето на кожата различни начини. Той играе роля при заздравяването на рани, антиоксидант е и е необходим за поддържане на нормални нива на колаген в кожата.

Изследванията показват, че хората с екзема имат нисък нива на витамин С в сравнение с тези без това състояние. Когато имате екзема, може да има ползи от яденето на храни с високо съдържание на витамин С.

Насладете се на пресни ягоди сами или ги добавете към салата или кисело мляко.

Добавен бонус? Ягодите и другите горски плодове също съдържат вода, за да ви помогнат да останете хидратирани. Ако ви е трудно да пиете достатъчно вода, добавянето на ягоди подобрява вкуса.

овесени ядки

Овесът е чудесен начин да добавите фибри към вашата диета. Диета с високо съдържание на фибри е полезна за поддържане на добрите бактерии в храносмилателната система. Голяма част от нашата имунна система се намира в червата. Изчислено е, че 70%–80% от нашите имунни клетки живеят в храносмилателната ни система.

Поддържането на здравословен баланс на чревните бактерии може да помогне за намаляване на възпалителните симптоми на екзема. Овесените ядки са източник на фибри и също са вид пребиотик. Пребиотиците хранят добрите бактерии в нашия храносмилателен тракт. някои изследвания изследва как пребиотиците могат да помогнат при екзема.

Овесените ядки не са просто храна за зимата. Въпреки че топла купа каша може да не е вашето нещо през лятото, можете да опитате овесени ядки за една нощ или енергийни топчета без печене като по-хладни начини да включите овеса в деня си.

лук

Лукът е източник на флавоноиди. Флавоноидите са съединения в определени храни, които са свързани с по-ниски нива на възпаление. Флавоноидите могат да помогнат за регулиране на активността на имунната система за намаляване на симптомите на екзема.

Лукът е друг източник пребиотици, които хранят добрите бактерии в храносмилателната ви система и им помагат да процъфтяват.

Лукът може да се консумира суров или варен. Те работят добре в салати или на скара заедно с други зеленчуци като чушки или гъби.

Ако лукът не ви харесва, флавоноидите също са намерени в други плодове и зеленчуци. Череши, горски плодове, цитрусови плодове, броколи и листни зеленчуци също са източници.

Студен чай

Проучване показа, че когато се използва локално, зеленият чай има някои противовъзпалителни ефекти, които могат да намалят симптомите на екзема.

По-стара проучване от участниците с екзема показаха, че консумацията на 4 чаши чай улонг всеки ден помага за намаляване на симптомите им.

Някои хора се наслаждават на чаша горещ чай дори през лятото. Ако това не сте вие, вместо това опитайте студен чай. В горещите дни охладете чая в хладилника и го сервирайте с лед.

Наред с потенциалните противовъзпалителни ползи, пиенето на чай е чудесен начин да останете хидратирани. Това е особено важно през лятото, когато може да се потите повече. Поддържането на хидратация е важно за здравето на кожата.

Кимчи

Ферментиралите храни се създават чрез процес, при който дрождите или бактериите разграждат (ферментират) захарите, намиращи се в храната. Продължава изследвания за ролята на ферментиралите храни за здравето на червата и цялостното здраве.

Проучване от 2016 г. предполага, че хората, които консумират повече ферментирали храни, имат по-ниски нива на атопичен дерматит, често срещан тип екзема. Ферментиралите храни могат да подобрят колониите от здрави бактерии в червата ви. Това поддържа вашето имунно здраве.

Кимчи е традиционна ферментирала корейска храна. Често се прави с репички и зеле, но могат да се използват и други зеленчуци. Кимчи може да се консумира като студена страна или може да се добави към паста, салати или яйца.

Други ферментирали храни, които да добавите към плана си за хранене при екзема, включват кисело мляко, doenjang (соева паста), кисело зеле, темпе и комбуча.

Няколко летни храни могат да помогнат на симптомите на екзема, като укротят възпалението в тялото, балансират чревните бактерии и хидратират кожата.

Някои хора също откриват, че симптомите на екзема могат да бъдат предизвикани от определени храни. Ако подозирате, че това е вярно за вас, помислете дали да не водите дневник на храните и симптомите, за да научите повече.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss