Хормонална терапия за менопауза, свързана с повишен риск от деменция

Хормонална терапия за менопауза, свързана с повишен риск от деменция
Хормоналната терапия при лечение на симптомите на менопаузата може да окаже влияние върху риска от деменция.

 • Около 45% от всички жени използват хормонална терапия за облекчаване на симптомите на менопаузата.
 • Предишни изследвания показват, че някои видове хормонална заместителна терапия (hormone replacement therapy; съкращение: ХЗТ) може да повиши риска от тежки заболявания при жените.
 • Изследователи от университетската болница в Копенхаген – Rigshospitalet казват, че хормоналната терапия при менопауза е свързана с повишен риск от деменция и болестта на Алцхаймер.
 • Тези открития противоречат на предишни проучвания, според които ХЗТ може да намали риска от развитие на деменция при жените.

Около 45% от всички жени в световен мащаб използват менопаузална хормонална терапия – известна също като хормонозаместителна терапия (ХЗТ) – за облекчаване на симптомите на менопаузата.

ХЗТ има някои известни странични ефекти, като мигрена и гадене. Предишни изследвания също показват, че жените, които използват определени видове ХЗТ, могат да увеличат риска от инсулт, проблеми с жлъчния мехур и някои видове рак, включително рак на гърдата и ендометриума.

Сега изследователи от университетската болница в Копенхаген – Rigshospitalet са открили, че хормоналната терапия при менопауза е свързана с повишен риск от деменция и болестта на Алцхаймер.

Тези открития противоречат на предишни проучвания, според които ХЗТ може да помогне за намаляване на риска от развитие на деменция при жените.

Това проучване беше публикувано наскоро в списание The BMJ (https://www.bmj.com/content/381/bmj-2022-072770).

Какво се случва по време на менопаузата?

Всяка жена преминава през менопауза – време, когато яйчниците престават да произвеждат и отделят яйцеклетки и менструалният им цикъл приключва.

Жената обикновено навлиза в менопауза на възраст между 45 и 55 години. Преходът към менопаузата, известен като perimenopause, може да продължи между 7 и 14 години.

Честите симптоми, които може да има жена, която започва менопауза, включват:

 • горещи вълни
 • нощно изпотяване
 • нередовен или липса на менструален цикъл
 • вагинална сухота
 • проблеми със съня
 • промени в настроението, като депресия и тревожност

Въпреки че менопаузата е естествен процес на стареене, тя включва промени, които жената може да иска да облекчи колкото е възможно повече. Възможните лечения за симптоми, свързани с менопаузата, включват:

 • ХЗТ
 • ниски дози хормонален контрол на раждаемостта
 • ниски дози антидепресанти
 • лекарства за лечение на вагинална сухота

Освен това някои промени в начина на живот могат да осигурят облекчение на някои симптоми:

 • редовни упражнения
 • Здравословна диета
 • медитативни практики
 • ограничаване на пиенето на алкохол
 • отказване от пушене на тютюн
 • търсене на терапия за лечение на промени в настроението
 • практикуване на добра хигиена на съня

Какво представлява хормоналната терапия при менопауза (ХЗТ)?

ХЗТ е лекарство, което има за цел да увеличи и балансира количеството на хормоните естроген и прогестерон в тялото на жената.

Въпреки че и двата хормона се произвеждат естествено от яйчниците на тялото, по време на менопаузата, производството намалява, причинявайки симптоми на менопауза.

В зависимост от ситуацията и нуждите на жената има два основни типа хормонална терапия за менопауза, която лекарят може да предпише:

 • терапия само с естроген
 • комбинирана терапия, включваща естроген и прогестерон

ХЗТ се предлага в различни приложения, включително хапчета, спрейове за нос, кожни лепенки и вагинални кремове или супозитории.

Потенциалните странични ефекти на ХЗТ включват:

 • подуване на корема
 • главоболие
 • болезненост на гърдите
 • гадене
 • акне
 • промени в настроението
 • вагинално кървене

Как ХЗТ е свързана с риска от деменция

Според д-р Нелсан Пурхади, изследовател в Датското онкологично общество и Датския център за изследване на деменцията в Отделението по неврология в Копенхагенската университетска болница – Rigshospitalet в Копенхаген, Дания, и водещ автор на това проучване, целта на изследването е две -странично и базирано на недостатъчно проучени аспекти на изследователската област.

„Първо, искахме да проучим връзката между употребата на хормонална терапия при менопауза, както се препоръчва в насоките, и риска от деменция. Второ, искахме да проучим непрекъснатите срещу цикличните режими на лечение,” обясни той.

За това проучване д-р Пурхади и неговият екип анализираха данни от база данни на националния регистър, включително около 5600 жени с деменция и почти 56 000 жени на същата възраст, които не са имали диагноза деменция като контроли на проучването. Данните обхващат периода от 2000 г. до 2018 г. и включват датски жени на възраст от 50 до 60 години през 2000 г. без анамнеза за деменция или жени, които не са имали противопоказания за употребата на ХЗТ.

Средната възраст на диагнозата деменция за участниците е 70 години. Преди да получат диагнозата, 32% от жените с деменция и 29% от контролите са получавали терапия с естроген-прогестин (синтетична форма на прогестерон) на средна възраст 53 години. Средната продължителност на терапията е 3,8 години за жени с деменция и 3,6 години. години за контролната група.

След анализ изследователите открили, че жените, които са получавали естроген-прогестинова терапия, са имали 24% повишен риск от развитие на деменция и болестта на Алцхаймер. Рискът дори се увеличава при жени, които са получили лечението на възраст 55 години или по-млади.

Освен това изследователите съобщават, че нивата на риск се увеличават с по-продължителна употреба на ХЗТ, вариращи от 21% за една година или по-малко употреба до 74% за повече от 12 години употреба.

ХЗТ увеличава или намалява риска от деменция?

Това не е първият път, когато изследователите търсят връзка между ХЗТ и риска от деменция.

Предишни проучвания съобщават, че хормоналната терапия при менопауза може да намали риска от развитие на деменция при жените. Едно проучване, публикувано през май 2021 г. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8118114/), свързва употребата на хормонална терапия в менопауза с намален риск от развитие на всички невродегенеративни заболявания, включително болестта на Алцхаймер и деменция.

А проучване от юни 2022 г. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9202170/) установи, че ХЗТ, използвана след менопаузата, е свързана с намален риск от болестта на Алцхаймер и съдова деменция при жени с депресия.

И други проучвания също очертаха връзка между ХЗТ и повишения риск от развитие на деменция. Изследване, публикувано през септември 2022 г. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36240091/), установи, че ХЗТ е свързана с повишен риск от деменция.

И едно проучване, току-що публикувано през април 2023 г. (https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/article-abstract/2802791), казва, че жените, които са започнали ранна менопауза или които са започнали ХЗТ повече от пет години след началото на менопаузата, са имали по-високи нива на тау протеин в техния мозък, което се смята за един от движещите фактори за болестта на Алцхаймер.

Причинява ли ХЗТ деменция?

На въпрос за следващите стъпки в това изследване, д-р Пурхади каза, че тъй като това е наблюдателно проучване, то не може да определи причинно-следствената връзка между хормоналната терапия при менопауза и деменцията.

„Следователно са необходими допълнителни изследвания, за да се изясни дали наблюдаваната връзка може да се очаква да бъде причинно-следствена. Освен това е от интерес да се прави разлика между различните начини на прилагане на менопаузална хормонална терапия (напр. хапчета, кожни пластири, гелове)“, добави той.

Д-р Минди Пелц, холистичен здравен експерт, фокусиран върху здравето на жените и хормоналното здраве, който не е участвал в това проучване, се съгласи.

„Това ново проучване е наблюдателно и е важно да не се надценяват неговите открития. Корелацията не е причинно-следствена връзка и предишни проучвания са установили, че хормоналната терапия при менопауза действително намалява риска от деменция, така че е възможно тук да липсва променлива, която все още не сме взели под внимание,” каза тя.

„Например, много жени изпитват когнитивни дефицити по време на менопаузата – възможен индикатор за бъдеща деменция – и може да е по-вероятно да преследват хормонална заместителна терапия, за да облекчат симптомите си“, обясни тя.

След преглед на това проучване, д-р Джуъл Клинг, помощник-директор на женската здравна вътрешна медицина в Mayo Clinic в Аризона, който не е участвал в това проучване, също каза, че тъй като това е наблюдателно проучване, използващо данни от националния регистър, не можем да направим извод за причинно-следствена връзка връзката между менопаузалната хормонална терапия и риска от деменция.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss