Хистоплазмоза в очите: Какво трябва да знаете за този очен синдром

Докато хистоплазмозата започва като гъбична белодробна инфекция, тя може да засегне и очите ви и е водеща причина за загуба на зрение при възрастни. Превенцията е ключова, преди увреждането да прогресира и да не може да бъде лекувано.

Хистоплазмозата е инфекция, причинена от вид гъбички, които съществуват в почвата, особено почвата, която съдържа изпражнения от птици или прилепи. Докато първичната инфекция засяга най-вече белите дробове, тя може да доведе и до дългосрочни усложнения, които засягат зрението ви.

Хистоплазмозата на окото е известна още като „синдром на предполагаема очна хистоплазмоза (POHS)“. Хората може дори да не знаят, че са имали тази инфекция, която е водеща причина за загуба на зрение при възрастни.

Тази статия ще проучи как развивате хистоплазмоза, ефектите върху очите ви и какви специфични проблеми с очите може да развиете в резултат на това.

Какво представлява хистоплазмозата на очите?

Хистоплазмозата е инфекция, причинена от дишане в микроскопични Хистоплазма капсулатум гъбични частици. Тази гъба се среща в околната среда, особено в почвата, която е засегната от изпражненията на прилепи и някои видове птици.

Ако вдишвате H. capsulatum частици, първо ще се развие белодробна инфекция. След това инфекцията може да премине през кръвния поток и в крайна сметка да зарази очите ви.

Много хора, които развиват тези инфекции, дори не знаят за инфекцията в ранните й стадии.

Какви са симптомите на тази инфекция?

Хистоплазмозните белодробни инфекции може да не причинят никакви симптоми или инфекцията може да се подобри бързо без медицинско лечение. Хората, които се разболяват, когато инфекцията е в белите дробове, обикновено имат симптоми които включват:

 • умора
 • кашлица
 • треска
 • втрисане
 • главоболие
 • болка в гърдите
 • болки в тялото

Дори и да не знаете, че сте били заразени с хистоплазмоза в миналото, инфекцията може да се премести в очите ви.

Може да не забележите ранни симптоми, но с течение на времето POHS може да причини симптоми, които включват:

 • замъглено виждане
 • изкривено зрение, което кара правите линии да изглеждат вълнообразни, огънати или криви
 • бели петна в централното ви зрение

 • обектът може да изглежда като различен размер през всяко око

Какво причинява тези инфекции?

Гъбата, която причинява инфекция с хистоплазмоза, може да бъде открита в почвата, но е най-често срещана в определени места. з. капсулатум може да се намери по целия свят в части от Централна и Южна Америка, Африка, Азия и Австралия.

В Съединените щати инфекциите с хистоплазмоза са най-често срещани в централните и източните щати, особено в долините на реките Охайо и Мисисипи.

Нарушаването на почвата може да освободи тези гъбични частици, така че инфекциите често се развиват по време на дейности като:

 • Земеделие
 • цепене на дърва
 • копаене в замърсена почва
 • почистване на кокошарници

Всеки може да развие инфекция с хистоплазмоза, но обикновено дори не знае за това. Телата ни са в състояние да излекуват инфекцията, така че може да си помислите, че току-що сте настинали.

Хората, изложени на най-голям риск от тежки инфекции и усложнения като POHS, са тези, които са в многократен близък контакт с нечиста почва или хора с отслабена имунна система. Може също да сте на по-висок риск от пушене на цигари и напреднала възраст.

Колко често се среща хистоплазмозата?

Инфекциите с хистоплазмоза всъщност са много чести в райони, склонни към засегната почва.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изчисляват това стотици хиляди от хората, живеещи в райони с висок риск, може да са имали инфекции с хистоплазмоза, без дори да го знаят.

Някои проучвания предполагат, че около 13 на всеки 100 000 хората с частна застраховка са имали хистоплазмоза и приблизително 1 от 4 души с POHS развиват тежко усложнение, наречено „хориоидна неоваскуларизация“.

Свързана ли е хистоплазмозата с хистоплазмозната ретинопатия?

POHS и ретинопатия не са съвсем едно и също, но тези термини може да се използват взаимозаменяемо във връзка с вашето POHS.

Ретинопатия е общ термин, означаващ „нездрава ретина“ и има много форми на ретинопатия.

Обикновено очен лекар ще търси неща, наречени „хистопетна“, когато поставя диагноза POHS. Тези петна са причинени от белези, които инфекцията оставя в задната част на окото ви.

Друг начин за диагностициране на POHS е изследване на циркулацията на ретината в окото. Кървене и изтичане на течност вътре в ретината може да се случи с POHS, особено когато POHS води до състояние, наречено „хориоидална неоваскуларизация“. Хориоидеята е богато васкуларизиран тъканен слой под ретината.

При хороидална неоваскуларизация се образуват нови кръвоносни съдове там, където не им е мястото. Подуването на ретината е ранен индикатор за този проблем и може да доведе до загуба на зрение и други проблеми, често срещани при хора с ретинопатия.

Счита ли се хистоплазмозата за увреждане?

Ако инфекцията с очна хистоплазмоза прогресира до точката на загуба на зрението, това може да се счита за увреждане.

И слабото зрение, и слепотата се считат за увреждания, но дали загубата на зрението ви се квалифицира като увреждане може да зависи от това колко зрение сте загубили.

Администрацията за социално осигуряване счита хората, които не могат да коригират зрението си над 20/200 в по-добре виждащото око, за законно слепи.

Може ли хистоплазмозата да причини белези в окото?

Когато инфекцията с хистоплазмоза достигне окото ви, това може да причини малки белези. Тези белези са дълбоко в окото и обикновено могат да се видят само със специални инструменти за изследване, използвани от очен лекар. Белезите, оставени от инфекция с хистоплазмоза, обикновено се наричат ​​”хистопетна”.

Възможности за лечение

Има две основни лечения за хистоплазмоза на окото: инжекции и фотокоагулация.

 • Инжекции: За лечение на очна хистоплазмоза често се използват лекарства, наречени „антиваскуларен ендотелен растежен фактор (анти-VEGF)“. Анти-VEGF лекарства се използват и за лечение на други очни състояния, които засягат конкретно ретината, като макулна дегенерация. Тези лекарства се инжектират в окото, често без болка, тъй като окото е изтръпнало преди инжектирането на лекарството. Инжектираните стероиди също понякога се използват за лечение на POHS.
 • Лазери: Този тип лечение, наричано още „лазерна фотокоагулация“, се използва за унищожаване на анормалните кръвоносни съдове, които могат да се образуват при очна хистоплазмоза. Фотокоагулацията е амбулаторно лечение, което няма да излекува очната хистоплазмоза, но може да помогне за намаляване на проблемите, причинени от хороидална неоваскуларизация. Лазерното лечение може да се повтори, ако или когато се образуват нови кръвоносни съдове.

Като се има предвид, че увреждането на окото ви не може да бъде излекувано или обърнато, след като се появи, превенцията е най-добрият инструмент за хистоплазмоза в окото.

Предотвратяване на хистоплазмоза на очите

Хората, които са изложени на висок риск от развитие на хистоплазмоза, могат да предприемат стъпки за намаляване на риска от инфекция, включително:

 • избягване на зони с известно замърсяване
 • използване на маски или друга защита за предотвратяване на вдишването на гъбични частици
 • намокряне на потенциално замърсена почва преди копаене
 • оставяне на зони, силно замърсени с изпражнения от прилепи или птици, за почистване от специалисти по опасни материали
Беше ли Ви полезно?

Хистоплазмозата на очите е често срещана инфекция, която се случва повече, отколкото хората осъзнават. Белодробните инфекции, които предхождат POHS, могат да бъдат сбъркани с обикновена настинка и ранните проблеми с очите могат да останат незабелязани.

След като сте заразени с хистоплазмоза, инфекцията може да се премести в очите ви. Повечето хора нямат зрителни симптоми, а само малки белези в периферната ретина. Без бързо и ефективно лечение POHS може да доведе до загуба на зрение и дори слепота.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss