Хирургия на саркома на меките тъкани

Хирургията е най-често срещаното лечение на саркома на меките тъкани. Това може да е единственото ви лечение или може да се комбинира с химиотерапия и лъчетерапия преди или след операцията.

Хирургичните възможности за саркома на меките тъкани варират от минимално инвазивни процедури до пълна ампутация на крайник. Лекарите обикновено се опитват да използват най-малко инвазивната хирургическа опция, която смятат, че ще бъде ефективна при излекуване на вашия рак.

Широката локална ексцизия е най-използваната хирургична техника. Тя включва отстраняване на тумора и най-малко 1 сантиметър (cm)или 0,4 инча (инча) тъкан около него.

Прочетете, за да научите повече за това как хирургията се използва за лечение на сарком на меките тъкани.

Какво е сарком на меките тъкани?

Саркомът на меките тъкани е група от повече от 60 вида на редки тумори. Те могат да растат навсякъде в тялото ви в тъкани като:

 • мускул
 • дебел
 • сухожилия
 • кръвоносни съдове
 • нерви

Сарком на меките тъкани Най-често се развива в ръцете и краката ви. Първият симптом често е болезнена бучка под кожата.

Научете повече за саркома на меките тъкани.

Беше ли Ви полезно?

Как се използва операцията за саркоми на меките тъкани?

Хирургията е най-често възможност за лечение на сарком на меките тъкани. Целта на операцията често е да се излекува ракът, но операцията може да се използва и като палиативно лечение, ако ракът ви се е разпространил в отдалечени части на тялото ви.

Само хирургията може да бъде опция за тумори, които са:

 • ниска степен (очаква се бавно напредване)
 • в крайниците или близо до повърхността на тялото ви
 • 5 см (1,97 инча) или по-малко
 • отстранени хирургически без данни за рак по краищата на отстранената тъкан

Здравните специалисти могат да използват лъчева терапия или химиотерапия преди или след операцията, за да помогнат за намаляване на тумора или да унищожат всички останали ракови клетки.

Повечето саркоми показват слаб отговор на химиотерапията, като честотата на отговор се съобщава при 10–50%.

Може ли саркомът да бъде излекуван с операция?

Нискостепенните саркоми на меките тъкани, съдържащи се в единичен тумор, могат да бъдат лечими само с операция. Тези тумори имат 5-годишна относителна преживяемост от около 81%. Това означава, че някой, който има този тип тумор, живее поне 5 години около 81% толкова често, колкото хората без тумор.

Беше ли Ви полезно?

Видове операции на саркома на меките тъкани

Хирургичните възможности за саркома на меките тъкани включват:

 • Микрографска хирургия на Моос: минимално инвазивна процедура, при която хирургът отрязва горния слой на кожата ви и го изследва за ракови клетки, като продължава да изрязва слоевете, докато вече не вижда признаци на рак
 • Широка локална ексцизия: отстраняването на тумора и поне 1 см (0,4 инча) тъкан около него
 • Лимфаденектомия: хирургична процедура, при която здравните специалисти премахват лимфните възли и ги изследват под микроскоп за рак
 • Ампутация: операция за отстраняване на цяла ръка или крак

Лекарите се опитват да премахнат възможно най-малко здрави тъкани, когато извършват операция. Хирургията на Моос може да бъде опция за лечение на малки тумори в области, където външен вид е проблем.

По-малко от 5% от операциите на саркома на меките тъкани са ампутациите.

Каква е хирургичната процедура за саркоми на меките тъкани?

Преди операцията ще се срещнете с вашия хирург, за да обсъдите процедурата. Вероятно ще се подложите на ЯМР за да определите размера и степента на вашия тумор.

Вашата операция ще се извърши в болница или хирургичен център. Продължителността на вашата процедура ще зависи от точната операция, която имате, колко сложен е туморът и други фактори.

Анестезиолог, хирург и медицински сестри вероятно ще присъстват във вашата операционна зала. Вероятно ще получите интравенозна анестезия. Вашият хирургически екип може да използва катетър за източване на урината от пикочния ви мехур, дихателна тръба, за да ви помогне да дишате, и електрокардиограма за проследяване на жизнените ви показатели.

След операцията може да се наложи да останете в болницата за 5–6 дни. Ако имате ампутация, може да се наложи да останете в болница за 10-14 дни.

Какво е възстановяването при операция на сарком на меките тъкани?

Продължителността на вашето възстановяване ще зависи от степента на вашата операция. Кожата ви може да заздравее за около 2 седмици след операцията на Моос, но подуването след ампутация вероятно няма да намалее след 6-8 седмици.

The 5-годишна относителна преживяемост за меките тъкани между 2010 г. и 2016 г. в Съединените щати бяха:

Етап SEER 5-годишна относителна преживяемост
локализиран 81%
регионален 56%
отдалечен 15%
всички етапи 65%

Какви са потенциалните рискове от операция за сарком на меките тъкани?

В проучване от 2020 г. изследователите съобщават за 14% процент на усложнения през 30-те дни след операцията сред 1111 души, лекувани за саркоми на костите или меките тъкани на ръцете или краката. Най-често съобщаваните усложнения са:

 • инфекция
 • сепсис
 • кръвен съсирек в дълбока вена (венозна тромбоемболия)

Рискът от смърт в рамките на 30 дни след операцията е бил 0,3%, а един човек е починал по време на операцията.

Изследователите установяват, че ампутацията и хирургията на долната част на тялото са свързани с най-висок процент на усложнения.

Като цяло, други възможни усложнения на операцията включват:

 • реакция към анестезия
 • силно кървене
 • увреждане на органи
 • кръвни съсиреци в белите дробове (белодробна емболия)

Саркомът на меките тъкани е група ракови заболявания, които могат да се развият в меки тъкани като мускули, нерви, мазнини и кръвоносни съдове. Хирургията е най-честата възможност за лечение на тези тумори.

Вашият тумор може да се лекува само с операция, ако е малък и се очаква да се развива бавно. Ако вашият рак е в по-напреднал стадий, вашият лекар може да препоръча лъчетерапия или химиотерапия преди или след операцията.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss