Хирургия за смяна на леща: Кога може да имате нужда от тази очна процедура

Лещата на окото ви е част с форма на маслина, която се намира точно зад роговицата, зеницата и ириса. Той променя формата си, за да помогне да се фокусира върху различни разстояния, които виждаме.

Много неща могат да се объркат с обектива. Тези фактори могат да включват възраст, генетика или нараняване. Ако лещата ви е повредена до степен, която влияе върху зрението ви, хирургичните процедури може да са опция за коригиране или замяна на лещата. Катарактата е едно от най-честите състояния, които водят до операция за смяна на лещата.

В тази статия ще научите какво се прави по време на операцията за смяна на лещата, какво да очаквате, ако ще имате тази операция и какво може да струва по отношение на долари и рискове.

Какво представлява операцията за смяна на лещата?

По време на операция за смяна на лещата, вашата естествена леща в окото обикновено се отстранява и се заменя с изкуствен имплант, известен като вътреочна леща.

Тази операция може да се използва за коригиране на проблеми, свързани с възрастта, като катаракта, или за лечение на други заболявания или наранявания, които оказват влияние върху това колко добре функционира лещата.

Смяната на лещата същото ли е като операцията на катаракта?

Смяната на лещата често се използва за лечение на катаракта, като приблизително 4 милиона души в Съединените щати се подлагат на тази операция всяка година. Понякога наричана също операция на катаракта, смяна на рефрактивна леща или екстракция на прозрачна леща, тази процедура може да се използва и за лечение на други проблеми с лещата.

Защо да се подложите на тази операция?

Катарактата може да се развие с възрастта, тъй като влакната стават по-твърди и зрението ви се замъглява. Катарактата може да бъде и вроден проблем, който се предава от семейството. Вродените катаракти са водеща причина за детска слепота и операцията обикновено се извършва през първите 6 седмици от живота.

Дали операцията за смяна на леща е правилният избор на лечение е най-доброто решение, взето от вас и хирурга. В много случаи операцията е запазена, когато проблемите със зрението ограничават способността ви да извършвате безопасно ежедневните си дейности като шофиране или четене.

Как протича тази очна операция?

Операцията за смяна на лещата може да се извърши по два начина: с традиционна операция или лазерна процедура. И при двете техники се прави малък разрез — или чрез физическо рязане със скалпел, или чрез малък лазерно насочван отвор — в роговицата и външните слоеве на окото над лещата.

След това хирургът или ще използва малка сонда, поставена в отвора (традиционна хирургия), или лазерна енергия (лазерна хирургия), за да омекоти и разруши вашата естествена леща. След като се разтвори, естествената леща се изсмуква и на нейно място се поставя нова изкуствена леща.

Независимо кой тип операция се прави, обикновено не се нуждаете от шевове, за да затворите отвора в окото си. Ще се затвори и ще зарасне от само себе си. Цялата операция трябва да отнеме между 20 и 30 минути.

Има ли рискове от операцията за смяна на лещата?

Както при всяка операция, има рискове при подлагане на операция за смяна на лещата.

Най-значимият риск е отлепването на ретината поради увреждането, което може да причини на зрението ви. Между тях се наблюдава отлепване на ретината 1,5 и 8% на операциите за смяна на лещата и е най-често при хора, подложени на операция за коригиране на късогледство.

Други рискове, наблюдавани след операция за смяна на лещата, включват:

  • болка
  • подуване
  • синини
  • кървене
  • увеит
  • замъгляване на задната капсула около 30% от времето след операцията, според an по-старо проучване от 2009 г
  • ендофталмит
  • временно повишаване на очното налягане (глаукома)

Независимо дали имате традиционна или лазерна хирургия, рисковете и времето за възстановяване след операция за смяна на лещата са приблизително еднакви. Пълното възстановяване често отнема около 1 месец

Колко струва операцията за смяна на леща?

Цената на операцията за смяна на лещата ще зависи от плана ви за здравно осигуряване и от причината, поради която се подлагате на операцията. Въпреки че операцията за коригиране на медицински състояния, които биха могли да доведат до загуба на зрението, се покрива от много планове, операцията, извършена за подобряване на зрението и намаляване на необходимостта от очила или контактни лещи, може да не е покрита.

Операцията на катаракта обикновено се счита за необходима от медицинска гледна точка, така че се покрива от Medicare и повечето частни застрахователни планове. Покритието за операция за смяна на леща за лечение на други проблеми може да варира.

Без застраховка или ако вашият план не покрива операция за смяна на леща, можете да очаквате операцията за смяна на леща да струва до $7000 на око. Цената може да варира в зависимост от това къде се извършва операцията.

Какво трябва да очаквате след операцията?

След операция за смяна на лещата, очаквайте да отнеме известно време, преди да забележите някакви ползи. Докато някои хора могат да виждат ясно веднага след операцията, за други може да отнеме седмица или две, за да се изясни зрението.

Може също да бъдете инструктирани да носите лепенка върху окото, на което сте имали операция, поне един ден след процедурата. Използването на превръзка за очи може да помогне за почивка на окото ви или да намали чувствителността към светлина, но основната цел е да предпазите окото си от травма, докато зараства. Сърбежът и дразненето са често срещани в дните след операцията и пластир или прозрачен покриващ щит може да ви предпази от надраскване или триене.

Може също да се наложи да използвате капки за очи в продължение на 3 или 4 седмици след операцията, за да подпомогнете заздравяването.

Хирургът ще ви уведоми кога можете да възобновите обичайните си дейности, като например шофиране, но ще трябва някой да ви закара у дома в деня на операцията.

Въпреки че можете да възобновите повечето нормални дейности в рамките на дни след операцията, може да минат няколко седмици, преди да получите разрешение за шофиране. Последващи прегледи трябва да се направят в деня на операцията и хирургът може също да ви предпише капки за очи, за да успокои и излекува очите ви.

Операцията за смяна на леща е сравнително ефективна и минимално инвазивна процедура, която може да подобри зрението ви, ако имате определени заболявания. Катарактата е един от основните проблеми, за лечение на които се използва операция за смяна на лещата, но има и други индикации.

Възстановяването може да отнеме време и има рискове, независимо как се прави операцията или защо я правите. Говорете с хирург относно вашите индивидуални проблеми със здравето на очите и зрението, за да решите дали операцията за смяна на лещата е подходяща за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss