Хирургия за болестта на Crohn: Колектомии

Когато промените в медицината и начина на живот не успеят да помогнат на хората с болестта на Crohn да намерят облекчение, операцията често е следващата стъпка. Американската фондация Crohn’s & Colitis (CCFA) съобщава, че две трети до три четвърти от всички хора с болестта на Crohn в крайна сметка ще се нуждаят от операция.

Болестта на Crohn се появява, когато имунната система на тялото ви атакува собствените му тъкани, причинявайки възпаление на чревния тракт. Това създава различни неудобни и болезнени симптоми, включително честа диария, коремна болка и дори инфекция. Въпреки че няма известен лек за болестта на Crohn, много хора в крайна сметка преминават в ремисия в продължение на много години, обикновено или чрез медицина, или чрез операция, наречена колектомия.

Предлагат се няколко операции за хора с болест на Crohn, а колектомиите са сред най -натрапчивите. По време на колектомия дебелото черво се прерязва в различна степен. Ако е възможно, вашият хирург ще се присъедини към илеума и ректума, за да ви позволи да продължите да отделяте отпадъци, без да се налага да носите външна торба.

Как действат колектомиите

Колектомиите се извършват при хора с болест на Crohn, рак на дебелото черво, дивертикулит и други състояния. Първоначално процедурата се извършва, като се прави разрез в корема, за да се отстрани дебелото черво. Операцията сега често се извършва с помощта на лапароскопия и с помощта на много по -малки разрези. Това намалява времето за оздравяване и намалява риска от усложнения.

Резекцията на дебелото черво включва премахване на част от дебелото черво и поставяне на останалите участъци, за да се възстанови функцията на червата. Обикновено се извършва частична колектомия, която включва отстраняване на засегнатата част на дебелото черво. Ако обмисляте колектомия, може да се наложи да избирате между анастомоза, която е свързване на две части на червата ви, за да запази чревната функция, и колостомия, която е операция, при която дебелото черво се пренася през корема да се изпразни в торба. И за двете има плюсове и минуси, което може да направи решението много трудно.

Анастомоза и колостомия

Анастомозата носи някои рискове. На първо място, съществува риск от разрушаване на конците, което може да причини инфекция и да доведе до сепсис. В редки случаи също може да бъде фатален. Въпреки че колостомията е по -безопасна, тя носи своите рискове. Колостомата създава изход за изпражненията, които трябва да бъдат изпразнени ръчно. Някои хора, които имат колектомия, могат да отговарят на условията за колостомия с напояване, което създава капачка над стома или излизане, като държи отпадъците вътре. Те трябва да го напояват поне веднъж на ден, като използват втулка за напояване.

Колостомични торбички

Ако имате традиционна колостомия, ще имате закачена торбичка. Това трябва да се изпразва или променя през различни интервали през деня. Днешните колостомични торбички имат по -малко миризми и са по -стерилни от предишните, което ви позволява да живеете нормален живот, без да се притеснявате другите да знаят за вашето състояние. Вместо това много лекари ще предложат коло-анална торбичка, наречена илеоанална торбичка, която е конструирана с помощта на долната част на червата.

Съображения след операцията

След операцията първоначално трябва да поддържате диета с ниско съдържание на фибри, за да намалите стреса върху храносмилателната система. Според CCFA, около 20 % от пациентите показват повторение на симптомите след две години, 30 % показват повторение на симптомите след три години, а до 80 % показват повторение на симптомите до 20 години. Не всички рецидиви означават, че ще се нуждаете от друга операция.

Може да се предпише инфликсимаб (Remicade), за да се избегне повторение на симптомите. Инфликсимаб е блокер на тумор некротичен фактор (TNF), който работи, за да предотврати неправилното функциониране на имунната система на организма. Той се оказа успешен.

Когато проблемите се повтарят след операцията, обикновено това е в различна част на червата. Това може да изисква допълнителни операции.

Защо да си направим колектомия?

При такава висока честота на рецидив може да се чудите защо изобщо трябва да си направите колектомия. За много хора с болестта на Crohn, които се подлагат на колектомия, техните симптоми могат да бъдат толкова тежки, че лекарствата не помагат или могат да имат перфорации или фистули, които изискват незабавно внимание. За други хора решението за колектомия се взема след дълъг период на внимателно обмисляне.

Докато отстраняването на цялото или част от дебелото черво със сигурност може да помогне за краткосрочните ви симптоми, операцията не лекува болестта на Crohn. Понастоящем няма лечение за болестта на Crohn. Има само възможност за намаляване и управление на симптомите. За някои хора лекарствата от болестта на Crohn ще се превърнат в начин на живот. За други колектомията може да доведе до дългосрочна ремисия, въпреки че винаги е възможно повторение. Ако колектомията предлага дори най -малкото облекчение след години на болезнени симптоми, може да си струва за някои хора.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss