Хипотермия

Хипотермията е състояние, което възниква, когато телесната ви температура падне под 95 ° F. Големите усложнения могат да бъдат резултат от този спад на температурата, включително смърт. Хипотермията е особено опасна, защото засяга способността ви да мислите ясно. Това може да намали вероятността да потърсите медицинска помощ.

Какви са симптомите на хипотермия?

Най -честите симптоми на хипотермия включват:

 • прекомерно треперене
 • забавено дишане
 • забавена реч
 • непохватност
 • спъване
 • объркване

Някой, който има прекомерна умора, слаб пулс или е в безсъзнание, също може да бъде хипотермичен.

Какво причинява хипотермия?

Студеното време е основната причина за хипотермия. Когато тялото ви изпитва изключително ниски температури, то губи топлина по -бързо, отколкото може да я произведе. Престоят в студена вода твърде дълго също може да причини тези ефекти.

Невъзможността да се произвежда адекватна телесна топлина е изключително опасна. Температурата на тялото ви може да падне бързо и значително.

Излагането на по-ниски от нормалните температури също може да причини хипотермия. Например, ако влезете в изключително студена, климатизирана стая веднага след като сте навън, рискувате да загубите твърде много телесна топлина за кратък период от време.

Какви са рисковите фактори за хипотермия?

Възраст

Възрастта е рисков фактор за хипотермия. Кърмачетата и възрастните хора имат най -висок риск от развитие на хипотермия. Това се дължи на намалената способност да регулират телесната си температура. Хората от тези възрастови групи трябва да се обличат подходящо за студено време. Трябва също да регулирате климатизацията, за да предотвратите хипотермия у дома.

Психични заболявания и деменция

Психичните заболявания, като шизофрения и биполярно разстройство, ви излагат на по -голям риск от хипотермия. Деменцията или загубата на памет, която често се случва с трудности в комуникацията и разбирането, също може да увеличи риска от хипотермия. Хората с нарушена умствена преценка може да не се обличат подходящо за студено време. Те също може да не осъзнаят, че са студени и могат да останат навън при ниски температури твърде дълго.

Употреба на алкохол и наркотици

Употребата на алкохол или наркотици също може да наруши преценката ви за настинката. Също така е по -вероятно да загубите съзнание, което може да се случи навън при опасно студено време. Алкохолът е особено опасен, защото създава фалшиво впечатление за затопляне на вътрешността. В действителност причинява разширяване на кръвоносните съдове и кожата губи повече топлина.

Други медицински състояния

Някои медицински състояния могат да повлияят на способността на организма да поддържа адекватна температура или да се чувства студено. Тези условия включват:

 • хипотиреоидизъм, който възниква, когато щитовидната жлеза произвежда твърде малко хормон
 • артрит
 • дехидратация
 • диабет
 • Паркинсонова болест, която е разстройство на нервната система, което засяга движението

Следното също може да причини липса на усещане в тялото ви:

 • удар
 • травми на гръбначния мозък
 • изгаряния
 • недохранване

Лекарства

Някои антидепресанти, успокоителни и антипсихотични лекарства могат да повлияят на способността на тялото ви да регулира температурата си. Говорете с Вашия лекар, ако приемате тези видове лекарства, особено ако често работите навън по студа или ако живеете някъде със студено време.

Къде живееш

Мястото, където живеете, също може да повлияе на риска от ниски телесни температури. Животът в райони, които често изпитват много ниски температури, увеличава риска от излагане на силен студ.

Какви са възможностите за лечение на хипотермия?

Хипотермията е спешна медицинска помощ. Обадете се незабавно на 911, ако подозирате, че вие ​​или някой ваш познат имате хипотермия.

Целта на лечението на хипотермия е да повиши телесната температура до нормални граници. Докато чакат спешна помощ, засегнатото лице или неговият болногледач може да предприеме няколко стъпки, за да поправи ситуацията:

Работете внимателно с човека.

Внимателно боравете със засегнатия човек. Не ги масажирайте в опит да възстановите притока на кръв. Всяко насилствено или прекомерно движение може да причини сърдечен арест. Преместете ги или ги предпазете от студа.

Свалете мокрото облекло на човека.

Свалете мокрите дрехи на човека. Ако е необходимо, ги отрежете, за да избегнете преместването на индивида. Покрийте ги с топли одеала, включително лицето, но не и устата. Ако одеялата не са налични, използвайте топлината на тялото си, за да ги затоплите.

Ако са в съзнание, опитайте се да им дадете топли напитки или супа, което може да помогне за повишаване на телесната температура.

Прилагайте топли компреси.

Приложете топли (не горещи), сухи компреси върху индивида, като например бутилка с затоплена вода или затоплена кърпа. Компресите се прилагат само върху гърдите, шията или слабините. Не прилагайте компреси върху ръцете или краката и не използвайте нагревателна подложка или нагревателна лампа. Прилагането на компрес върху тези области ще изтласка студената кръв обратно към сърцето, белите дробове и мозъка, което може да бъде фатално. Прекалено високите температури могат да изгорят кожата или да причинят сърдечен арест.

Следете дишането на човека.

Следете дишането на индивида. Ако дишането им изглежда опасно бавно или ако загубят съзнание, направете CPR, ако сте обучени за това.

Медицинско лечение

Тежката хипотермия се лекува медицински с топли течности, често физиологичен разтвор, инжектирани във вените. Лекарят ще затопли кръвта, процедура, при която те вземат кръв, затоплят я и след това я връщат обратно в тялото.

Затоплянето на дихателните пътища може да се извърши и чрез маски и носни тръби. Затоплянето на стомаха чрез промивка на кухината или стомашна помпа, при която топъл разтвор на солена вода изпомпва в стомаха, също може да помогне.

Какви усложнения са свързани с хипотермия?

Незабавната медицинска помощ е от решаващо значение за предотвратяване на усложнения. Колкото по -дълго чакате, толкова повече усложнения ще възникнат от хипотермия. Усложненията включват:

 • измръзване или тъканна смърт, което е най -честото усложнение, което възниква при замръзване на телесните тъкани
 • chilblains или увреждане на нервите и кръвоносните съдове
 • гангрена или разрушаване на тъканите
 • изкопно стъпало, което представлява разрушаване на нервите и кръвоносните съдове от потапяне във вода

Хипотермията също може да причини смърт.

Как мога да предотвратя хипотермия?

Превантивните мерки са ключови за избягване на хипотермия.

Облекло

Най -простите стъпки, които можете да предприемете, включват облеклото, което носите. Облечете се на пластове в студените дни, дори и да не мислите, че навън е много студено. Свалянето на дрехите е по -лесно, отколкото борбата с хипотермията. Покрийте всички части на тялото и носете шапки, ръкавици и шалове през зимата. Също така внимавайте, когато спортувате на открито в студените дни. Потта може да ви охлади и да направи тялото ви по -податливо на хипотермия.

Останете сухи

Оставането на сухо също е важно. Избягвайте дълго плуване и се уверете, че носите водоотблъскващи дрехи при дъжд и сняг. Ако сте заседнали във водата поради инцидент с лодка, опитайте се да останете възможно най -сухи във или на лодката. Избягвайте плуването, докато не видите помощ наблизо.

Поддържането на тялото при нормална температура е важно за предотвратяване на хипотермия. Ако температурата ви падне под 95 ° F, трябва да потърсите медицинска помощ, дори ако не чувствате симптоми на хипотермия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss