Хипонатриемия срещу хипергликемия: каква е разликата?

Хипергликемията се отнася до висока кръвна захар, докато хипонатремията означава нисък натрий в кръвта. Въпреки че са много различни, тези две състояния могат да си повлияят едно на друго.

Според а Преглед на изследването за 2022 гхипонатриемията засяга приблизително 5% от възрастните в общата популация и 35% от хората, които са хоспитализирани.

Може да изпитате хипонатриемия по различни причини и има установена връзка между това състояние и хипергликемията.

Ако не сте запознати с тези условия, може да ви е интересно да научите какво представляват, как се различават и какво свързва тези две условия.

Какво е хипонатриемия?

Хипонатриемия означава, че човек има твърде малко натрий в кръвта си.

Хипонатриемията е най-често електролитно разстройство. Определя се от серумно ниво на натрий под 135 милиеквивалента на литър (mEq/L). Стандартните нива на натрий са между 135 и 145 mEq/L.

Хипонатриемията е резултат от дисбаланс на вода и сол в тялото ви. Задържането на вода е най-честата причина на хипонатриемия.

Лекарите могат да използват кръвен тест, за да проверят за абнормни нива на натрий. След това може да се направи тест на урината, за да се получи по-добра представа за причината за ниските нива на натрий.

Ниските нива на натрий могат да повлияят на мускулната и нервната функция. Нормалните нива на натрий също са важни за поддържане на стабилно кръвно налягане.

Какво е хипергликемия?

Хипергликемията се отнася до висока кръвна захар. Високата кръвна захар е дефинирани като кръвна захар над 125 милиграма на децилитър (mg/dL) на гладно и над 180 mg/dL 2 часа след хранене.

Граници на кръвната захар между 70 и 100 mg/dL докато постите. Ако човек има два или повече теста за кръвна захар, извършени на гладно при или над 126 mg/dL, лекарят може да диагностицира диабет.

Диетичните фактори и заседналият начин на живот могат да допринесат за хипергликемия. Хората с фамилна анамнеза за диабет тип 2 имат по-голям риск от хипергликемия.

Освен това хората с повишено кръвно налягане и повече липиди от средното в кръвта си може да са по-склонни да получат хипергликемия.

Откъде знаеш разликите?

Хипонатриемията и хипергликемията са две различни състояния. Хората могат да получат различни симптоми и потенциални дългосрочни усложнения от всяко състояние.

Симптомите на хипонатриемия могат да включват:

 • слабост
 • умора
 • раздразнителност
 • объркване
 • главоболие
 • гадене, повръщане или и двете

Екстремната хипонатриемия е спешна медицинска помощ. Симптомите могат да включват:

 • гърчове
 • кома
 • загуба на съзнание
 • свръхактивни рефлекси

Алтернативно, хипергликемията може да е признак на диабет. Някои често срещани симптоми на хипергликемия могат да включват:

 • прекомерна жажда
 • прекомерно уриниране
 • замъглено виждане
 • умора
 • рани, които няма да зараснат

Дългосрочните ефекти от хипергликемията могат да включват:

 • заболяване на очите
 • заболяване на бъбреците
 • сърдечно-съдови заболявания
 • увреждане на нервите

Както хипонатриемията, така и хипергликемията може да нямат забележими симптоми веднага.

Може да не изпитате симптоми на хипергликемия, освен ако нивата на глюкозата не са били високи за продължителен период от време. От друга страна, ако нивата на натрий падат бавно, симптомите на хипонатремия може да се развият бавно.

Едното влияе ли на другото?

Хипонатриемията и хипергликемията могат да имат значително влияние една върху друга.

Как хипергликемията влияе върху нивата на натрий

Хипергликемия често причинява намаляване на серумната концентрация на натрий. Това е така, защото хипергликемията е ограничена до извънклетъчното пространство или извън клетката.

Натискът от хипергликемия кара водата да се измести от вътреклетъчното пространство или вътре в клетката към извънклетъчното по протежение на осмотичния градиент, разреждайки количеството натрий.

Хората с хипергликемия също могат да получат повишено уриниране, което може да доведе до по-бързо елиминиране на натрия.

Как нивата на натрий влияят на кръвната захар

Докато нивата на натрий нямат пряко въздействие върху кръвната захар, ограничаването на приема на сол е важна част от управлението на диабета.

Ограничаването на солта е важно, тъй като високите количества натрий могат да повишат кръвното налягане и да увеличат вероятността от сърдечни заболявания.

Високите нива на натрий също могат да увредят бъбреците. Това е особено тревожно за хората с диабет, тъй като те вече имат повишен риск на сърдечни заболявания, инсулт и бъбречни заболявания поради по-високи нива на кръвната захар.

Можете ли да коригирате нивата на натрий, ако имате хипергликемия?

Интравенозните (IV) течности могат безопасно да помогнат за коригиране на нивата на натрий, ако имате хипергликемия.

Лекарите тестват количеството натрий в кръвта ви и използват формули, за да определят правилното количество серумен натрий, което да се включи в интравенозните течности.

Според научен доклад от 2019 г. най-често срещаният метод за коригиране на нивото на натрий при хора с хипергликемия е да се увеличи концентрацията на натрий с 1,6 милимола на литър (mmol/L) за всеки 100 mg/dL увеличение на концентрацията на кръвната захар над 100 mg/ dL.

Ако някога изпитате тежки симптоми на хипонатриемия или хипергликемия, незабавно потърсете медицинска помощ.

Ниските нива на натрий и високите нива на кръвната захар могат да вървят ръка за ръка. Говорете с Вашия лекар и евентуално направете кръвен тест, ако забележите признаци на някое от двете състояния, за да предотвратите по-сериозни усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss