ХИВ, лекарства и бъбречни заболявания

Въведение

Антиретровирусната терапия помага на хората с ХИВ да живеят по-дълго и по-добре от всякога. Въпреки това, хората с ХИВ все още имат по-висок риск от други медицински проблеми, включително бъбречно заболяване. Бъбречната болест може да бъде резултат от HIV инфекция или лекарствата, използвани за нейното лечение. За щастие, в много случаи бъбречното заболяване е лечимо.

Ето няколко неща, които трябва да знаете за рисковете от бъбречно заболяване при хора с ХИВ.

Какво правят бъбреците

Бъбреците са филтриращата система на тялото. Тази двойка органи премахва токсините и излишната течност от тялото. В крайна сметка течността напуска тялото чрез урина. Всеки от бъбреците има повече от милион малки филтри, готови да пречистят кръвта от отпадъчни продукти.

Подобно на други части на тялото, бъбреците могат да бъдат наранени. Нараняванията могат да бъдат причинени от заболяване, травма или някои лекарства. Когато бъбреците са наранени, те не могат да изпълняват правилно работата си. Лошата бъбречна функция може да доведе до натрупване на отпадни продукти и течности в тялото. Бъбречното заболяване може да причини умора, подуване на краката, мускулни крампи и умствено объркване. В тежки случаи може да причини смърт.

Как ХИВ може да увреди бъбреците

Хората, които имат ХИВ инфекция плюс повишен вирусен товар или нисък брой CD4 клетки (Т клетки), са по-склонни да имат хронично бъбречно заболяване. ХИВ вирусът може да атакува филтрите в бъбреците и да им попречи да работят по най-добрия начин. Този ефект се нарича HIV-асоциирана нефропатия или HIVAN.

Освен това рискът от бъбречно заболяване може да бъде по-висок при хора, които:

  • имате диабет, високо кръвно налягане или хепатит С.
  • са на възраст над 65 години
  • имат член на семейството с бъбречно заболяване
  • са афроамериканци, индианци, испаноамериканци, азиатци или жители на тихоокеанските острови
  • са използвали лекарства, които увреждат бъбреците в продължение на няколко години

В някои случаи тези допълнителни рискове могат да бъдат намалени. Например, правилното управление на високо кръвно налягане, диабет или хепатит С може да намали риска от развитие на бъбречно заболяване от тези състояния. Също така, HIVAN не е често срещан при хора с нисък вирусен товар, които имат брой Т-клетки в нормален диапазон. Приемането на техните лекарства точно както е предписано може да помогне на хората с ХИВ да запазят своя вирусен товар и броя на Т-клетките там, където трябва да бъдат. Това също може да помогне за предотвратяване на увреждане на бъбреците.

Някои хора с ХИВ може да нямат нито един от тези рискови фактори за директно увреждане на бъбреците, предизвикано от ХИВ. Въпреки това, лекарствата, които управляват HIV инфекцията, все още могат да причинят повишен риск от увреждане на бъбреците.

Антиретровирусна терапия и бъбречно заболяване

Антиретровирусната терапия може да бъде много ефективна при намаляване на вирусното натоварване, увеличаване на броя на Т -клетките и спиране на ХИВ от атаката на тялото. Въпреки това, някои антиретровирусни лекарства могат да причинят проблеми с бъбреците при някои хора.

Лекарствата, които могат да повлияят на филтриращата система на бъбреците включват:

  • тенофовир, лекарството във Viread и едно от лекарствата в комбинираните лекарства Truvada, Atripla, Stribild и Complera

  • индинавир (Crixivan), атазанавир (Reyataz) и други инхибитори на HIV протеазата, които могат да кристализират вътре в дренажната система на бъбреците, причинявайки камъни в бъбреците

Тестване за бъбречно заболяване

Експертите препоръчват хората, които са дали положителна проба за ХИВ, да се тестват и за бъбречно заболяване. За да направите това, доставчикът на здравни услуги най -вероятно ще назначи изследвания на кръв и урина.

Тези тестове измерват нивото на протеин в урината и нивото на отпадъчния продукт креатинин в кръвта. Резултатите помагат на доставчика да определи колко добре работят бъбреците.

Управление на ХИВ и бъбречни заболявания

Бъбречното заболяване е усложнение на ХИВ, което обикновено е лечимо. За хората с ХИВ е важно да планират и поддържат срещи за последващи грижи при своя доставчик на здравни услуги. По време на тези срещи доставчикът може да обсъди как най-добре да управлява здравословните условия, за да намали риска от по-нататъшни проблеми.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss