Херпес вирусна култура на лезия

Тестът за херпес вирусна култура на лезия, известен също като култура на вируса на херпес симплекс, е лабораторен тест, който се използва, за да се определи дали рана на кожата съдържа вируса на херпес симплекс (HSV).

В тази статия ще разгледаме как работи тестът, защо е даден и др.

Разбиране на вируса на херпес симплекс

Инфекциите с HSV са доста често. HSV се среща в две форми: херпес симплекс вирус-1 (HSV-1) и херпес симплекс вирус-2 (HSV-2).

HSV-1 е основната причина за състояния като херпес и мехури от треска. Вирусът се разпространява чрез случаен контакт, като споделяне на чаши за пиене и прибори за хранене.

HSV-2 е предимно разпространява се сексуален контакт с някой, който има вируса. HSV-2 е отговорен за гениталния херпес.

След като човек е заразен с HSV, няма лечение. Огнища на HSV могат да се появят често или само веднъж в живота на човек.

Защо е поръчан тестът?

Кожни или генитални рани, които са били заразени с HSV, често се диагностицират в клинични условия чрез физически преглед.

Въпреки че Вашият лекар често може да идентифицира и диагностицира херпесна кожна лезия без лабораторни изследвания, има случаи, когато диагнозата може да бъде трудна за потвърждаване. Когато това се случи, Вашият лекар може да назначи тест за лезия на херпес вирусна култура.

Има ситуации, в които вирусът представлява значителен заплаха за здравето. Например, вирусът може да бъде животозастрашаващ, когато се намира при деца, при хора с компрометирана имунна система или при хора с инфекции на окото с HSV.

Ако имате здравословни усложнения, като компрометирана имунна система, откриването на HSV е жизненоважно. Тъй като HSV може да бъде животозастрашаващ при тези състояния, е необходима правилна диагноза, за да се гарантира, че лечението се предоставя навреме.

Как се прилага тестът?

За изпълнение на а Тест за херпес вирусна култура на лезия, Вашият лекар ще вземе кожна проба от рана, за която подозират, че е заразена. За да бъде тестът ефективен, Вашият лекар ще трябва да вземе кожна проба на височината на Вашето огнище.

Тестът обикновено се извършва в клинични условия от квалифициран медицински специалист. Те ще трябва да изстържат язвата, за да съберат течност и клетки от кожата.

Може да изпитате известен дискомфорт по време на процедурата. При кожни лезии може да почувствате усещане за остъргване. Ако лезията ви се намира в гърлото или окото, за вземане на проби трябва да се използва стерилизиран тампон. Това може да доведе до известен дискомфорт.

Вашата проба ще бъде поставена в лабораторен контейнер и отведена в лаборатория за анализ. В лабораторията пробата се поставя в чиния и се наблюдава в продължение на 16 часа или до 7 дни, за да се наблюдава растежа на вируса. Резултатите от теста обикновено се съобщават на Вашия лекар в рамките на 2 до 5 дни.

Какви са рисковете от теста?

Рисковете от теста за херпес вирусна култура на лезии са минимални. Тези рискове са свързани с всякакъв вид процедури, които изискват изстъргване на кожата и включват:

  • кървене на мястото, където е отстранена пробата
  • инфекция на мястото, където е отстранена пробата
  • болка или дискомфорт на мястото на пробата

Интерпретиране на вашите резултати

Резултати от теста за херпес вирусна култура на лезия се основават на това дали вирусът расте или не от вашата кожна проба в лаборатория.

Ако вирусът не расте, тогава резултатите ви са отрицателни. Това означава, че нямате активна херпесна инфекция на мястото, където е взета културата. Но отрицателната култура не означава, че нямате херпес.

Растежът на вируса от събраната проба показва, че вашата рана е заразена с херпес вирус. Въз основа на тези констатации Вашият лекар ще предпише лечение за инфекцията.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss