Хемангиома на кожата

Какво е хемангиом на кожата?

Хемангиомът на кожата е необичайно натрупване на кръвоносни съдове върху или под повърхността на кожата. Хемангиомът на кожата може да изглежда като плака с цвят на червено вино или ягода и може да излезе от кожата.

Детските хемангиоми са специфичен вид хемангиоми, които се появяват най -често по тялото, но могат да се появят и по лицето или шията. Те обикновено се развиват скоро след раждането и могат да засегнат както момчета, така и момичета.

Хемангиомите могат да се появят в горния слой на кожата или по -дълбоко в тялото. Лечението зависи от множество фактори, включително:

 • размер
 • местоположение
 • независимо дали са с язви или не

Хемангиомите изглеждат болезнени, но обикновено не причиняват дискомфорт. След кратък период на бърз растеж те често се свиват сами без лечение. Те не са ракови и усложненията са много редки.

Какво причинява хемангиома на кожата?

Експертите не знаят защо се образуват тези доброкачествени тумори. Те обаче са по -чести при:

 • бебета с ниско тегло при раждане
 • недоносени бебета
 • Кавказки бебета

Исторически се смята, че инфантилните хемангиоми са по -чести при жените, но това не винаги се наблюдава. В някои случаи хемангиомите протичат в семейства. Те също могат да се появят спонтанно, така че може да има генетичен компонент на състоянието.

Няма начин да се предотвратят хемангиомите на кожата, тъй като точната им причина не е известна.

Какви са симптомите на хемангиома на кожата?

Хемангиомите на кожата обикновено са наситено червени или синьо-лилави. Те се появяват като повдигнати лезии или тумори по кожата. Колкото по -дълбок е хемангиомът, толкова по -тъмен е цветът му.

Растенията по повърхността на кожата (ягодови, капилярни или повърхностни хемангиоми) обикновено са наситено червени. Растенията под повърхността на кожата изглеждат като сини или лилави гъбести маси, пълни с кръв.

Хемангиомите обикновено са малки, но могат да растат до доста големи. Обикновено те започват като малки петна или червени петна по кожата, които се образуват през първите 2 или 3 седмици от живота. Хемангиомите при кърмачета са склонни да растат бързо през следващите 4 до 6 месеца.

След този период на растеж хемангиомите навлизат във фаза на покой. Обикновено те остават със същия размер в продължение на няколко месеца или години и след това започват да се свиват.

Как се диагностицира хемангиом на кожата?

Доставчикът на здравни услуги може да диагностицира хемангиома на кожата, само като я погледне. Обикновено не са необходими други тестове.

Вашият доставчик на здравни грижи може да назначи кръвни изследвания или кожна биопсия, ако растежът изглежда необичаен или има други рани. Кожна биопсия включва отстраняване на малко парче кожа за тестване.

ЯМР или КТ е начин за изследване на по -дълбок хемангиом. Тези сканирания позволяват на доставчиците на здравни услуги да визуализират структури под кожата, за да видят колко дълбоко са нараснали хемангиомите и дали те засягат други структури в тялото.

Вашият доставчик на здравни услуги може също да използва доплеров ултразвукза да видите как кръвта тече през хемангиома. Доплеров ултразвук също може да помогне да се определи дали хемангиомът расте, почива или се свива.

Какво е лечението за хемангиома на кожата?

Повърхностните хемангиоми обикновено не се лекуват. С порастването на детето растежът има тенденция да се свива и обикновено изчезва сам.

Ако хемангиом е в зона, която може да попречи на зрението или дишането, може да се наложи лечение. Лечението може също да е необходимо, ако хемангиомът е много голям или се отваря и кърви, причинявайки дискомфорт.

Лечението може да намали или премахне растежа. Лазерната операция може да премахне голям хемангиом на кожата, който е неудобен или причинява проблеми. Лазерното лечение също може да намали оставащото обезцветяване след излекуване на хемангиома.

Вашият доставчик на здравни услуги може също да предпише локален тимололов малеат за лечение на тънки или повърхностни хемангиоми.

Пероралният пропранолол е първа линия за лечение на хемангиоми, нуждаещи се от системно лечение.

Ако хемангиомът не реагира адекватно на пропранолол или има причина това лекарство да не може да се използва, кортикостероидите, като преднизон, могат да забавят или спрат растежа. Те могат да бъдат дадени:

 • устно
 • прилага се локално
 • инжектиран в хемангиома

Потенциалните странични ефекти на стероидите са сериозни и могат да включват:

 • слаб растеж
 • висока кръвна захар
 • високо кръвно налягане
 • катаракта

Тези нежелани реакции се обмислят внимателно, преди да бъдат предписани. Тежките странични ефекти на пропранолол могат да включват:

 • ниско кръвно налягане
 • ниска кръвна захар
 • затруднено дишане

Лекарство, наречено винкристин, което се използва за други видове тумори, понякога също се използва за лечение на детски хемангиоми, които не реагират на други методи на лечение.

Какви са усложненията, свързани с хемангиома на кожата?

Усложненията от хемангиоми са изключително редки. Те обаче могат да възникнат, ако хемангиома расте много бързо или е на опасно място. Потенциалните усложнения включват:

 • язва (кървене)
 • промяна на зрението (ако хемангиомът е на окото)
 • затруднено дишане (ако хемангиомът е голям и на гърлото или носа)
 • вторична инфекция

Каква е дългосрочната перспектива?

Повечето хемангиоми ще изчезнат сами след време. Ако решите, че детето ви се нуждае от лечение, обсъдете възможностите с вашия доставчик на здравни услуги.

Лечението зависи от внимателна оценка и наблюдение от доставчик на здравни услуги.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss