Фукоиданът лекува ли ревматоиден артрит?

Какво е фукоидан?

Ревматоидният артрит (RA) е състояние, което засяга ставите и органите в тялото. Това е автоимунно състояние. Това означава, че имунната ви система атакува вашите тъкани.

Един значим признак на RA е възпалението. Последните проучвания показват, че фукоиданът може да намали този симптом и да помогне за лечението на RA.

Фукоиданът е сулфатиран полизахарид в клетъчните стени на морския живот, включително кафяви водорасли и водорасли, морски таралежи и морски краставици. В тези източници съществуват различни видове вещество.

Ползите за здравето от веществото се използват от векове в традиционната китайска медицина. Последните проучвания в западната медицина подкрепят употребата му при различни състояния. Те включват RA, високо кръвно налягане и диабет.

Фукоиданът е одобрен от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) като „Общопризната като безопасна“ храна. Но няма лекарства с рецепта или лекарства без рецепта. Хората го продават само като добавка извън храната.

Експертите се нуждаят от повече изследвания, за да включат фукоидан в лечението на РА. Няма настоящи препоръки как да се използва с RA.

Фукоиданът лекува ли ревматоиден артрит или неговите симптоми?

Изследователите са провели много проучвания през последните десетилетия, които свързват фукоидан с намаляване на симптомите на РА. Тези проучвания са изследвали самия RA и други състояния с подобни симптоми. Повечето проучвания насърчават повече изследвания за разработване на продукти, които го съдържат за лечение на RA и други здравословни състояния.

Симптомите на RA включват подуване, болка и скованост в ставите. Може да засегне и органи в тялото ви. Нелекуваният RA може да увреди вашите стави и органи.

Понастоящем няма лечение за RA и не можете да го лекувате сами. Трябва да се свържете с лекар за диагностика и лечение. Има различни лекарства и промени в начина на живот за лечение на RA. Приемането на фукоидан може да бъде полезно заедно с лекарства за RA. Експертите го считат за допълващо лечение.

Говорете с Вашия лекар, преди да започнете каквито и да е методи на лечение, за да сте сигурни, че са безопасни и подходящи за Вашия RA.

Проучвания върху RA и фукоидан

Няколко проучвания върху фукоидан и RA показват, че веществото може да помогне за справяне със състоянието:

 • Проучване от 2015 г. предполага, че може да има терапевтични приложения за RA.
 • Изследователски преглед от 2020 г. върху него подчертава положителни резултати при употребата на водорасли, които го съдържат, при мишки с RA. Той намалява разрушаването на хрущяла и костите и инфилтрацията на възпалителни клетки в тъканите.

Проучвания върху състояния със симптоми, подобни на RA и фукоидан

Има допълнителни проучвания, които разглеждат ползите от фудоидан и други състояния. Те предполагат, че веществото може да бъде ефективно при лечение на симптоми на RA:

 • Проучване от 2017 г. разглежда фукоидан и как той може да намали възпалението и да подобри качеството на живот при хора с напреднал рак. Двадесет участници получавали по 400 милилитра от веществото всеки ден в продължение на 4 седмици. След този период участниците имат по-ниски резултати за възпаление.
 • Друго проучване от 2017 г. установи, че фукоиданът може да намали оксидативния стрес, подуване и възпаление от артрит.

 • Проучване от 2022 г. установи, че фукоиданът има положителен ефект върху синовиалната фиброза. Това води до болки в ставите и скованост при много здравословни състояния. Проучването заключава, че неговите доказателства и предишни проучвания подкрепят употребата на фукоидан при състояния, които засягат ставите.

Рискове и потенциални странични ефекти на фукоидан

Има малко съобщения за странични ефекти при употребата на фукоидан. Говорете с Вашия лекар, преди да го използвате, тъй като може да реагира на други лекарства, които приемате.

Веществото може да повлияе на съсирването на кръвта. Вашият лекар може да настоява за повишено внимание, ако приемате разредител на кръвта.

Как да използвате фукоидан

Има много налични продукти, които съдържат фукоидан. Хората го предлагат на пазара като добавка, така че бъдете внимателни, когато го купувате. FDA не регулира добавките, така че няма ясни инструкции за дозиране. Помислете за качеството на продукта, преди да го купите. Посъветвайте се с Вашия лекар за препоръки или прочетете отзиви, преди да го използвате.

Прекратете употребата му, ако забележите странични ефекти.

Къде да вземем фукоидан

Можете да ядете фукоидан от неговите оригинални морски източници. Но това няма да е толкова концентрирано като добавка, така че може да е по-малко ефективно.

Можете да го закупите в магазините или в интернет. Предлага се като екстракт, на капсули или на прах. Цените варират, но много се предлагат за $20 до $40.

Малко вероятно е вашият застрахователен план да покрие разходите за добавки.

Какво друго лекува фукоиданът?

Приемът на фукоидан може да бъде полезен при различни състояния, включително:

 • колит
 • диабет
 • стомашни язви
 • сърдечни заболявания като високо кръвно налягане
 • състояния на имунната система
 • инфекции
 • чернодробна фиброза
 • остеоартрит
 • Панкреатит
 • кожни обриви
 • тумори

За вкъщи

Фукоидан може да помогне на симптомите на РА. Някои проучвания подкрепят употребата на фукоидан, който можете да намерите в морските обитатели. Понастоящем няма лекарства, съдържащи го, за лечение на RA.

Има проучвания, изследващи употребата му, така че е възможно в бъдеще да се появят нови лечения с него. Можете да го закупите като добавка от различни търговци на дребно. Помислете за източника на продукта и говорете с Вашия лекар, преди да го използвате. Спрете да го използвате, ако забележите нежелани странични ефекти.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss