Формула за кърмачета с киселинен рефлукс

Киселинният рефлукс е състояние, при което стомашното съдържание и киселината се връщат обратно в гърлото и хранопровода. Хранопроводът е тръбата, която свързва гърлото и стомаха. Това е често срещан проблем при кърмачета, особено при тези на три месеца или по -малки. Киселинният рефлукс обикновено възниква, когато долният езофагеален сфинктер (LES) е слаб или недоразвит. LES е мускулът между стомаха и хранопровода. Обикновено това е еднопосочен клапан, който временно се отваря, когато погълнете нещо. Когато LES не се затваря правилно, стомашното съдържание може да потече обратно в хранопровода. Киселинният рефлукс също може да бъде резултат от хиатална херния или хранителни алергии.

Нормално, здраво бебе, което има лек киселинен рефлукс, може да изплюе след хранене, но обикновено не е раздразнително. Вероятно няма да получат киселинен рефлукс след навършване на 12 -месечна възраст. При някои бебета обаче киселинният рефлукс може да бъде тежък.

Признаците за тежък проблем с рефлукса при кърмачета включват:

 • плач и раздразнителност
 • малко или никакво наддаване на тегло
 • отказ от ядене
 • изпражнения, които са кървави или приличат на утайка от кафе
 • често или силно повръщане
 • повръщане, което е жълто, зелено, кърваво или прилича на утайка от кафе
 • хрипове или кашлица
 • затруднено дишане
 • апнея (липса на дишане)
 • брадикардия (забавен сърдечен ритъм)

Рядко се случва кърмачетата да имат тежки симптоми на киселинен рефлукс. Трябва обаче незабавно да се обадите на Вашия лекар, ако детето Ви изпитва някой от тези симптоми. Те могат да показват сериозно състояние, което трябва да се лекува незабавно.

Лечението на киселинен рефлукс при кърмачета ще зависи от тежестта на състоянието. В повечето случаи обаче Вашият лекар ще иска да промените начина на хранене на бебето си. Понякога те могат да препоръчат да направите корекции във формулата на вашето бебе, ако вашето бебе приема адаптирано мляко. Не променяйте формулата на бебето си и не спирайте кърменето, без да говорите с Вашия лекар.

Лек киселинен рефлукс

Вашият лекар може да препоръча добавяне на една до две чаени лъжички оризови зърнени храни към формулата, ако вашето бебе има леки, повтарящи се епизоди на киселинен рефлукс. Удебелената формула ще направи стомашното съдържание по -тежко и по -трудно да се връща, което означава, че е по -малко вероятно да се върнат нагоре.

Важно е да се отбележи, че въпреки че това помага да се намали количеството на повръщане, то не спира напълно киселинния рефлукс. Също така, добавянето на оризови зърнени храни към формулата преди навършване на четиримесечно бебе може да увеличи риска от хранителни алергии или други усложнения, като прехранване или задавяне. Не добавяйте зърнени храни към формулата на вашето бебе, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Тежък киселинен рефлукс

Вашият лекар може да препоръча промяна във формулата, ако вашето бебе има тежък киселинен рефлукс. Повечето храни за кърмачета са направени от краве мляко и са обогатени с желязо. Някои бебета са алергични към протеин, открит в кравето мляко, което може да предизвика киселинния им рефлукс. Това налага да се намери друг вид адаптирано мляко за вашето бебе.

Хидролизирани протеинови формули

Хидролизираните протеинови формули са направени от краве мляко със съставки, които лесно се разграждат за по -добро храносмилане. Тези формули са най -ефективни за намаляване на киселинния рефлукс, така че често се препоръчват за кърмачета с хранителни алергии. Вашият лекар може да поиска да опитате този вид формула за няколко седмици, ако се подозира хранителна алергия. Тези формули са по -скъпи от обикновените формули.

Формули от соево мляко

Формулите от соево мляко не съдържат краве мляко. Обикновено се препоръчват само за кърмачета с непоносимост към лактоза или галактоземия. Лактозната непоносимост е невъзможността да се преработи вид захар, наречена лактоза. Галактоземията е заболяване, което затруднява организма да разгражда проста захар, наречена галактоза. И двете тези захари се намират в кравето мляко. Соевите храни не се препоръчват за недоносени бебета, тъй като те могат да повлияят на развитието на костите. Има и известна загриженост относно по -голямото количество алуминий в соевите формули и възможните хормонални или имунни ефекти върху кърмачетата. Соевите формули също обикновено струват повече от формулите от краве мляко.

Специализирани формули

Създават се специализирани формули за кърмачета със заболявания или определени медицински състояния, като преждевременно раждане. Попитайте Вашия лекар коя формула трябва да приема Вашето бебе, ако има специално състояние.

Други препоръки

Добра идея е да имате предвид тези препоръки, докато хранете бебето си, независимо от причината за киселинния рефлукс:

 • Изригвайте бебето си по -често (обикновено след една до две унции адаптирано мляко).
 • Избягвайте прехранването.
 • Хранете детето си на по -малки порции по -често.
 • Дръжте бебето си в изправено положение за 20 до 30 минути след хранене.
 • Не бъркайте детето си след хранене. Това може да доведе до връщане на стомашното съдържание.
 • Изчакайте 30 минути след хранене, преди да приспите детето си.
 • Помислете да опитате различни размери на зърната на бутилките или дори различни видове бутилки при хранене с шише.

Въпреки че киселинният рефлукс може да причини известен дискомфорт на вашето дете, това е лечимо състояние. Можете да помогнете за овладяването на киселинния рефлукс на вашето бебе, като промените формулата му и промените начина, по който го храните. Ако обаче вашето бебе има тежък рефлукс или не се подобрява с корекциите на храненето, говорете с Вашия лекар за лекарства или други възможности за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss