Усещате ли спирала, когато правите секс?

 • Вътрематочното устройство или IUD е много ефективна форма на контрол на раждаемостта.
 • Не трябва да можете да усетите спирала по време на секс. Вашият партньор може да усети струните на спиралата.
 • Конците на IUD могат да бъдат подрязани от медицински специалист.

Вътрематочното устройство (ВМС) е една от най-ефективните форми на контрацепция. По-малко от 1 човек от 100, които използват IUD, ще имат непланирана бременност.

Медицински специалист поставя спирала в матката през шийката на матката. След като поставянето приключи, струните на спиралата остават във вагината ви. Това е така, че вашият лекар или медицинска сестра могат да премахнат спиралата, когато му дойде времето.

Естествено е да имате въпроси за това как спиралата може да повлияе на интимността с вашия партньор. Прочетете, за да получите отговори на често срещани въпроси относно спиралата и вашия сексуален живот.

Усещате ли спирала по време на секс?

Не трябва да усещате спиралата си по време на секс. ВМС е много малка. Когато е правилно поставено, устройството стои вътре в матката и само струните са достъпни във влагалището.

Ако усетите спиралата, нещо може да се е объркало. Възможно е спиралата да се е преместила или да не е поставена правилно в началото.

Говорете с Вашия лекар, ако мислите, че усещате спиралата си по време на секс.

Може ли спирала да падне по време на секс?

Рядко се случва спирала да изпадне. Това се нарича експулсиране.

Понякога спиралата пада или се движи, но няма по-голям шанс това да се случи по време на секс.

Най-вероятно е спиралата да излезе от мястото си по време на менструацията. Някои лекари препоръчват да проверявате конците на спиралата веднъж месечно между менструациите, за да се уверите, че все още е на правилното място.

Ако спиралата се е преместила или падне от матката, тя вече не предпазва от забременяване. Важно е да видите лекар, за да премахнете правилно спиралата или да я преместите правилно.

За да сте по-безопасни, вие и вашият партньор трябва да внимавате да не играете или да не дърпате струните.

Могат ли струните на спиралата да наранят партньора ми?

Вашият партньор може да усети струните на спиралата ви, но те не трябва да причиняват болка. Те са много тънки и изработени от пластмаса.

Има някои доказателства, че конците на IUD могат да притесняват сексуалните партньори. Проучване от 2017 г. установи, че 3 до 9 процента от потребителите на IUD изпитват недоволство от партньора, което ги кара да спрат да използват IUD.

Ако вашите струни притесняват вас или вашия партньор, те може да са твърде дълги.

Подрязване на струните на IUD

Когато спиралата се поставя за първи път, лекарят или медицинската сестра подрязва струните след поставянето на устройството. Ако искате да са по-къси, те могат да подрежат струните отново на друга среща.

Въпреки това, може да искате да опитате да изчакате още малко. С течение на времето струните на IUD стават по-гъвкави и често се прибират до шийката на матката. Също така си струва да се отбележи, че ако струните са по-къси, може да ги накара да стърчат прави.

Някои лекари прерязват струните напълно или много близо до шийката на матката.

Въпреки че това може да реши проблема с напипването на връвта, може също да го направи малко по-предизвикателно, когато е време да премахнете спиралата, тъй като струната не е там, за да се хване за сцепление.

Може ли партньорът ми да завърши в мен с IUD?

Вашият партньор може да завърши във влагалището. ВМС все още ще работи за предотвратяване на бременност. ВМС е проектирана да ви попречи да забременеете, дори когато има сперма.

В зависимост от вида на спиралата може работи по няколко различни начина:

 • предотвратяване на сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката
 • предотвратяване на сперматозоидите да оплодят яйцеклетката
 • предотвратява имплантирането на яйцеклетката в утробата
 • причинява сгъстяване на слузта на шийката на матката, така че спермата да не може да достигне до яйцеклетката
 • изтъняване на лигавицата на матката

ВМС е много ефективна за предотвратяване на бременност, но не предпазва от полово предавани инфекции (ППИ), които също се наричат ​​полово предавани болести (STD).

Препоръчително е да използвате презерватив с IUD, за да намалите риска от ППИ.

Признаци, че спиралата не е на място

Често човек не осъзнава, че спиралата се е изместила. Като извършвате периодична самопроверка, може да сте в състояние да почувствате дали не почива там, където трябва да бъде.

Вашият лекар трябва да Ви даде инструкции как да проверите спиралата у дома. Стъпките могат да включват следното:

 1. Мийте ръцете си.
 2. Седнете или клекнете.
 3. Поставете показалец или среден пръст във влагалището и докоснете шийката на матката.
 4. Потърсете края на струните.

Има няколко признака, които показват, че вашата спирала се е преместила:

 • струните се усещат по-дълги или по-къси от нормалното
 • можете да усетите твърдата част на спиралата срещу шийката на матката
 • усещате спиралата по всяко време, освен при самопроверка
 • изпитвате болка, спазми или кървене

Ако нещо се чувства различно във вашата IUD, можете да се свържете с Вашия лекар, за да получите допълнителни съвети и насоки.

Ако спиралата не е на правилното място, тя може да не предпазва от забременяване и ще трябва да използвате друга форма на контрол на раждаемостта.

Кога да отидете на лекар

Винаги трябва да се чувствате комфортно да се свържете с медицински специалист, ако имате някакви притеснения. Но по-специално, посетете Вашия лекар, ако изпитате някое от следните:

 • силна коремна болка или спазми
 • менструално кървене по време на полов акт
 • болка по време на полов акт
 • необяснима треска или втрисане
 • необяснима или необичайна вагинална миризма или течение

Можете също да говорите с Вашия лекар, когато сте готови да обмислите бременност или ако искате да промените метода си на контрацепция.

Трябва да можете да забременеете веднага щом лекарят или медицинската сестра отстранят спиралата.

ВМС е високоефективна форма на контрол на раждаемостта. Вие или вашите партньори не трябва да усещате спирала по време на секс, въпреки че партньорите ви може да усещат струните.

Макар и рядко, спиралата могат да се движат. Ако почувствате симптоми на това или смятате, че може да се е преместило, трябва да посетите Вашия лекар.

Ако спиралата не е на правилното място, тя не предпазва от забременяване и трябва да използвате резервна форма на контрацепция.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss