Упражнения за лечение на тилна невралгия

Медикаментите и стероидните инжекции са лечение от първа линия за тилна невралгия. Упражненията, които можете да правите у дома или с физиотерапевт, могат да ги допълнят.

Окципиталната невралгия причинява силна болка, която най-често започва в основата на главата и продължава нагоре към скалпа. Той следва тилните нерви, което може да причини симптоми да засегнат едната страна на главата ви наведнъж, понякога и двете страни.

Когато имате стрелкаща, болезнена и пулсираща болка и главоболие от тилна невралгия, едно от последните неща, които може да искате да направите, е физическата активност.

Въпреки това, определени разтягания и упражнения могат да помогнат за допълване на медицинското лечение и предотвратяване на бъдеща болка.

Изборът на упражнения до голяма степен зависи от основната причина за тилната невралгия, като нараняване или прищипани нерви, така че е важно да говорите с лекар или физиотерапевт, за да научите кои упражнения са най-подходящи за вас.

Упражнения за тилна невралгия

По-долу са някои упражнения за тилна невралгия, които да обсъдите с лекар или физиотерапевт.

Вратът се разтяга

Стегнатите мускули на врата са често срещани причини за болка при тилна невралгия. Това е мястото, където разтягането на врата може да помогне.

В седнало положение опитайте следните нежни разтягания на врата:

 • Завъртете главата си наляво и задръжте за 5-10 секунди. Повторете от дясната страна. Можете да повторите това до 10 пъти.
 • Наклонете главата си към лявото рамо и задръжте за 5 секунди, преди да повторите от дясната страна. Повторете до 10 пъти.
 • Наклонете главата си напред към гърдите и задръжте до 10 секунди. Повторете до 10 пъти.
 • Наклонете главата си назад, докато усетите леко разтягане. Задръжте за 5 секунди и повторете 5 пъти.

Прибиране на брадичката

Прибиране на брадичката е друг метод, който може да помогне за отпускане на стегнатите мускули на врата.

Когато седите или правите, приберете брадичката си към гърдите, без да гледате надолу. Задръжте до 10 секунди. Повторете 5–10 пъти.

Повдигане на раменете

Повдигането на раменете също може да помогне при стягане на мускулите на врата. За да ги направите:

 1. Завъртете раменете си назад и дръжте врата си дълъг.
 2. Внимателно свийте рамене към главата си и след това се отпуснете.
 3. Повторете до 5 пъти.

Дихателни упражнения

Дихателните упражнения могат да помогнат за намаляване на различни видове хронична болка чрез намаляване на активността в симпатиковата нервна система, която е отговорна за реакцията на болка и стрес.

С редовна практика поддръжниците казват, че е възможно да изпитате по-добри реакции на болка.

Въпреки че липсват специфични изследвания върху дихателните упражнения за тилна невралгия, възможно е те да помогнат при мигрена и други главоболия. Поради тази причина Американската фондация за мигрена препоръчва редовни дихателни упражнения за предотвратяване на болката от мигрена.

Една техника се нарича диафрагмено дишане. Да го направя:

 1. Поставете едната си ръка в средата на горната част на гърдите.
 2. Поставете другата си ръка на стомаха, точно под гръдния кош, но над диафрагмата.
 3. За да вдишате, бавно вдишайте през носа, изтегляйки дъха си надолу към стомаха. Стомахът ви трябва да се натиска нагоре срещу ръката ви, докато гърдите ви остават неподвижни.
 4. За да издишате, стегнете коремните си мускули и оставете корема да падне надолу, докато издишвате през свити устни. Гърдите ви трябва да останат неподвижни.
 5. Повторете до 20 минути няколко пъти седмично.

Друга техника се нарича квадратно дишане. Това включва следния процес, който можете да повторите колкото пъти искате:

 1. Вдишайте за 4 секунди през носа.
 2. Задръжте дъха си за 4 секунди.
 3. Издишайте през устата си за 4 секунди.
 4. Изчакайте 4 секунди, преди да вдишате отново.

Упражнения, които трябва да се избягват при тилна невралгия

Ако изпитвате остра болка от тилна невралгия, може да обмислите избягването на всякакви упражнения, които изискват да лежите по гръб. Тази позиция може да притисне свързаните нерви.

Също така, ако опитате някое от горните упражнения и усетите влошаваща се болка, спрете незабавно и уведомете Вашия лекар.

Защо физическата терапия може да бъде ефективна при тилна невралгия

Като първично разстройство на главоболието, симптомите на тилната невралгия също могат да се подобрят с помощта на физиотерапия. Това е особено случаят с техника, наречена мануална (манипулативна) терапия, общ практически подход.

Въпреки че липсват специфични клинични проучвания за мануална терапия за тилна невралгия, изследователите вярват, че тази физиотерапевтична техника може да бъде полезна за множество видове първични главоболия.

Както посочва един преглед от 2022 г., терапията може да помогне:

 • намаляване на мускулната активност
 • намаляване на броя на главоболията
 • облекчаване на интензивността на главоболието

Ако се интересувате от физическа терапия като част от лечението на тилната невралгия, говорете с вашия доставчик на застраховка, тъй като може да се нуждаете от препоръка от лекар.

Може да се възползвате от мануални терапии в клиниката. Физиотерапевт може също да ви научи на упражнения, които да опитате у дома.

Кога да се свържете с лекар за тилна невралгия

Помислете за разговор с лекар, преди да опитате упражнения за тилна невралгия, особено ако се възстановявате от нараняване или инфекция.

Също така се свържете с лекар, ако текущият ви план за лечение не подобрява симптомите ви или симптомите ви пречат на ежедневните дейности, като работа и сън.

Ако все още нямате официална диагноза тилна невралгия, свържете се с лекар за изследване. Симптомите могат да бъдат подобни на тези на други състояния, като мигрена.

Традиционни методи за лечение на тилна невралгия

Упражненията могат да помогнат за облекчаване на симптомите на тилната невралгия, но те не трябва да се използват вместо медицински лечения, които лекар може да предпише.

Традиционните лечения за тилна невралгия включват a комбинация на:

 • инжекции за блокиране на нервите, които могат както да диагностицират, така и да лекуват състоянието
 • стероидни инжекции за намаляване на възпалението
 • лекарства за болка без рецепта или с рецепта, особено нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)
 • антиконвулсанти
 • трициклични антидепресанти
 • инхибитори на обратното захващане на серотонин-норепинефрин (SNRIs)
 • инжекции с ботулинов токсин А
 • локални анестетици
 • топлинна терапия
 • операция

Често задавани въпроси за упражнения при тилна невралгия

Тъй като повечето от наличните клинични изследвания върху тилната невралгия се фокусират върху лекарства и операции, важно е да попитате лекар, преди да опитате упражнения и домашни средства.

Кое е най-доброто упражнение за тилна невралгия?

Разтягането на врата е сред най-добрите упражнения за тилна невралгия. Това е така, защото те могат да помогнат за облекчаване на стегнатите мускули на врата, които могат да допринесат за обостряне на симптомите.

За най-добри резултати може да помислите за извършване на горните разтягания на врата или разтягания, препоръчани от физиотерапевт конкретно за вас.

Как се успокоява тилната невралгия?

Помислете дали да не опитате топлинна терапия при внезапно обостряне на тилна невралгия. Нагревателните подложки без рецепта могат да бъдат ефективни, когато се прилагат директно върху източника на болката, като долната част на врата или скалпа.

Можете също така да опитате болкоуспокояващи без рецепта, според указанията на лекар.

За вкъщи

Въпреки че тилната невралгия се счита за рядка, животът с това болезнено неврологично състояние може да попречи на ежедневните ви дейности.

Тъй като причините за тилната невралгия са различни, важно е да имате точна диагноза, преди да опитате сами разтягане или други упражнения. Обмислете допълнително обсъждане на това с лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss