Управление на умерен RA: Ключови за вкъщи в Google+ Hangout

На 3 юни 2015 г. Healthline беше домакин на Hangout в Google+ с пациентския блогър Ашли Бойнс-Шък и сертифицирания ревматолог д-р Дейвид Къртис. Темата беше лечение на умерен ревматоиден артрит (РА).

Като защитник на здравето, фокусиращ се върху артрита и други автоимунни заболявания, Ашли споделя вдъхновяваща и полезна информация за живота с ревматоиден артрит чрез своя хумористичен блог Arthritis Ashley и нейната наскоро публикувана книга „Sick Idiot“. Д-р Къртис вижда пациенти, занимаващи се с различни ревматични заболявания в частната си практика в Сан Франциско, но специализира в РА заедно със спондилит и псориатичен артрит.

Ето четирите ключови изводи от разговора:

1. Справяне с РА

Всеки ще се справи със симптомите на РА по различен начин, но много хора смятат, че получаването на достатъчно почивка е ключът към справянето със състоянието. Д-р Къртис обаче споменава, че някои от пациентите му все още са изненадани от това как РА оказва влияние върху ежедневния им живот. Вероятно ще се почувствате ограничени от това, което можете да правите, както у дома, така и на работа, поради болката и умората си. Поддържането на темпото може да улесни някои от тези дейности.

2. Намиране на план за лечение

Целта на лечението е да се потисне болестта, но намирането на лечение, което работи за вас, може да отнеме време. Както Ашли знае от първа ръка, това може да бъде разочароващо, особено след като пристъпите могат да „дойдат от нищото“. Откритата и честна дискусия с вашия ревматолог е важна за управлението на лечението. Двамата можете да работите заедно, за да намерите план за лечение, който е най-подходящ за вас.

3. Говорене

Въпреки че първата ви реакция може да бъде да скриете симптомите си, не се страхувайте да кажете на семейството, приятелите и колегите си за вашия РА. Вероятно търсят начини да ви помогнат. И честността показва, че не се смущавате от състоянието си.

4. Свързване с другите

Въпреки че животът с РА е предизвикателство, знайте, че не сте сами. Говоренето за вашите симптоми и болка с някой, който също има RA, може да бъде полезен. Опитайте да се свържете и да намерите група за поддръжка, или във вашата местна общност, или онлайн. Можете също да се свържете с други пациенти с РА чрез социалните медии. Само да знаете, че има други, които се справят с подобни проблеми, може да ви накара да се почувствате по-добре за състоянието си. Както казва Ашли, докато нейният блог помага на другите, той помага и на нея. Попитайте вашия ревматолог за полезни ресурси и попитайте дали има групи за подкрепа във вашия район.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss