Управление на раменната дистоция

Какво е дистоция на рамото?

Дистоция на рамото възниква, когато главата на бебето преминава през родовия канал и раменете му се забиват по време на раждането. Това пречи на лекаря да роди напълно бебето и може да удължи времето за раждане. Ако това се случи, Вашият лекар ще трябва да използва допълнителни интервенции, за да помогне на раменете на Вашето бебе да се движи, така че Вашето бебе да може да се роди. Раменната дистоция се счита за спешен случай. Вашият лекар трябва да работи бързо, за да предотврати усложнения, свързани с дистоция на рамото.

Какви са симптомите на дистоция на рамото?

Вашият лекар може да идентифицира дистоция на рамото, когато види част от главата на вашето бебе да излиза от родовия канал, но останалата част от тялото му не може да се роди. Лекарите наричат ​​симптомите на дистоция на рамото „знакът на костенурката“. Това означава, че главата на плода първо ще излезе от тялото, но след това сякаш ще се върне в родовия канал. Твърди се, че това е като костенурка, която изважда главата си от черупката си и я поставя отново.

Какви са рисковите фактори за дистоция на рамото?

Някои жени може да са изложени на по -голям риск от раждане на бебета с дистоция на рамото, отколкото други. Те включват:

 • с диабет и гестационен диабет
 • имате анамнеза за раждане на бебе с голямо тегло при раждане или макрозомия
 • с анамнеза за дистоция на рамото
 • да имаш индуциран труд
 • затлъстяване
 • раждане след падежа
 • оперативно вагинално раждане, което означава, че Вашият лекар използва щипци или вакуум, за да води Вашето бебе през родовия канал
 • бременност с множество бебета

Въпреки това, много жени могат да имат бебе с дистоция на рамото, без изобщо да имат рискови фактори.

Как се диагностицира дистоцията на рамото?

Лекарите диагностицират дистоция на рамото, когато могат да визуализират главата на бебето, но тялото на бебето не може да бъде доставено дори след някои леки маневри. Ако Вашият лекар види, че багажникът на Вашето бебе не излиза лесно и в резултат на това те трябва да предприемат определени действия, те ще диагностицират дистоция на рамото.

Когато бебето излиза, събитията се случват бързо в родилната зала. Ако вашият лекар смята, че има дистоция на рамото, той ще работи бързо, за да отстрани проблема и да роди вашето бебе.

Какви са усложненията на раменната дистоция?

Раменната дистоция може да увеличи рисковете както за вас, така и за бебето. Повечето майки и бебета с дистоция на рамото не изпитват значителни или дългосрочни усложнения. Възможно е обаче да се появят усложнения, макар и редки. Те включват:

 • прекомерно кървене при майката
 • наранявания на раменете, ръцете или ръцете на бебето
 • загуба на кислород в мозъка на бебето, което може да причини мозъчно увреждане
 • разкъсване на тъканите на майката, като шийката на матката, ректума, матката или вагината

Вашият лекар може да лекува и минимизира повечето от тези усложнения, за да гарантира, че те няма да бъдат дългосрочни проблеми. По -малко от 10 % от бебетата с наранявания след раменна дистоция имат трайни усложнения.

Ако вашето бебе има дистоция на рамото, докато раждате, може да сте изложени на риск от това състояние, ако забременеете отново. Говорете с Вашия лекар за вашите рискове преди раждането.

Как се лекува дистоция на рамото?

Лекарите използват мнемоничен „HELPERR“ като ръководство за лечение на дистоция на рамото:

 • „H“ означава помощ. Вашият лекар трябва да поиска допълнителна помощ, например помощ от медицински сестри или други лекари.
 • „E“ означава оценка за епизиотомия. Епизиотомията е разрез или разрязване на перинеума между ануса ви и отвора на вагината. Обикновено това не решава цялата грижа за дистоция на рамото, защото бебето ви все още трябва да се впише в таза.
 • “L” означава крака. Вашият лекар може да поиска да издърпате краката си към стомаха. Това е известно още като маневра на МакРобъртс. Той помага за изравняване и завъртане на таза, което може да помогне на бебето ви да премине по -лесно.
 • “P” означава супрапубично налягане. Вашият лекар ще окаже натиск върху определена област на таза, за да насърчи рамото на вашето бебе да се завърти.
 • „E“ означава маневри за въвеждане. Това означава да помогнете за завъртането на раменете на вашето бебе до мястото, където те могат да преминат по -лесно. Друг термин за това е вътрешната ротация.
 • „R“ означава премахване на задната ръка от родовия канал. Ако Вашият лекар може да освободи една от ръцете на бебето от родовия канал, това улеснява раменете на Вашето бебе да преминат през родовия канал.
 • “R” означава ролка на пациента. Това означава да ви помоля да станете на ръце и колене. Това движение може да помогне на вашето бебе да премине по -лесно през родовия канал.

Те не трябва да се извършват в посочения ред, за да бъдат ефективни. Също така има и други маневри, които лекарят може да извърши или за майка, или за бебе, за да помогне на бебето да роди. Техниките вероятно ще зависят от вас и позицията на вашето бебе и от опита на Вашия лекар.

Може ли да се предотврати дистоция на рамото?

Вашият лекар може да определи дали сте изложени на риск да имате бебе с дистоция на рамото, но няма вероятност да препоръча инвазивни методи. Примерите за такива методи включват цезарово сечение или предизвикване на раждане преди бебето да стане твърде голямо.

Вашият лекар може да предвиди, че може да се случи дистоция на рамото. Говорете с Вашия лекар, за да научите за потенциалните усложнения и как Вашият лекар ще се справи с дистоцията на рамото, ако това се случи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss