Управление на проблеми с пикочния мехур и червата при напреднал рак на простатата

Напреднал рак на простатата може да причини промени в пикочния мехур и червата. Тези промени могат да дойдат от самия рак или от лечението му.

Много от тези симптоми се управляват с промени в диетата и начина на живот. Често те могат да се подобрят с течение на времето. Отворената комуникация с вашия здравен екип може да ви помогне да получите правилните насоки и подкрепа.

Простатната жлеза е част от мъжката полова система. Намира се под пикочния мехур и пред ректума. Той също така обгражда част от уретрата.

Има няколко вида напреднал рак на простатата:

 • биохимичен рецидив
 • устойчив на кастрация рак на простатата (CRPC)
 • неметастатичен устойчив на кастрация рак на простатата (nmCRPC)
 • метастатичен рак на простатата
 • метастазирал хормон-чувствителен рак на простатата (mHSPC)
 • метастатичен резистентен на кастрация рак на простатата (mCRPC)

Ракът на простатата в напреднал стадий се е разпространил извън простатата в области като лимфни възли, кости или органи.

Симптоми на пикочния мехур и червата от рак

Напреднал рак на простатата може да причини симптоми на пикочния мехур и червата. Те може да са от самия рак или от лекарства за лечението му.

Пикочен мехур симптоми са едни от най-честите признаци на рак на простатата. Те могат да включват:

 • проблеми при започване на уриниране
 • слаб поток или прекъснат поток на урина
 • често уриниране
 • проблеми с изпразването на пикочния мехур
 • болезнено уриниране
 • усещане за парене по време на уриниране
 • кръв в урината

Симптомите на пикочния мехур може да са от увеличена простата, която запушва пикочния мехур. Симптомите могат да се появят преди диагностицирането на рак на простатата.

Симптомите на червата са по-редки при рак на простатата. Може да изпитате промени в червата, ако ракът се е разпространил от простатата в червата, но това е така редки за разпространение на рака на простатата в стомашно-чревния тракт.

Някои възможни симптоми на червата са:

 • отделяне на газове (метеоризъм)
 • диария
 • запек
 • невъзможност за пълно евакуиране на червата
 • по-чести или по-спешни движения на червата
 • болка в ректалната област или корема
 • запушване на червата
 • ректално кървене

Ако ракът на простатата се е разпространил в храносмилателния тракт, може да изпитате болка, кървене и запек.

Когато имате рак, начинът ви на живот също може да се промени. Това също може да доведе до промени в червата. Може да имате запек, ако ядете различни храни, по-малко сте активни или пиете по-малко течности.

Симптоми на пикочния мехур и червата от лечението

Според Американско общество за борба с раканапредналият рак на простатата може да бъде категоризиран като едно от следните:

Етап 4A: Рак на простатата, който се е разпространил в близките лимфни възли, но не и в отдалечени части на тялото.
Етап 4B: Рак на простатата, който се е разпространил в отдалечени органи като костите, когато ракът бъде открит. Повечето видове рак в стадий 4B не могат да бъдат излекувани, но са лечими.

Някои лечения за по-напреднал рак на простатата могат да причинят проблеми с пикочния мехур или червата.

Лъчетерапия

Някои лъчелечения за напреднал рак на простатата могат причина симптоми на червата. Лъчевата терапия е директно насочена към простатата, но тъй като ректумът се намира точно зад нея, лечението може да доведе до проблеми с червата.

Външна лъчева терапия (EBRT) и вътрешно облъчване (брахитерапия) може да доведе до ректална болка, диария със или без кървене или парене. EBRT може също да причини ректално изтичане.

Въпреки че е рядко да изпитате сериозни проблеми с червата по време на лъчева терапия, може да имате по-меки изпражнения и по-рядко диария. Повечето симптоми изчезват след няколко седмици или до 6 до 12 месеца след края на лечението.

Говорете с Вашия лекар за вида на радиацията, която ще Ви бъде приложена, тъй като по-старата форма на лъчева терапия може да увеличи тези нежелани реакции.

Както пикочният мехур, така и уретрата ще получат известна радиация поради близостта им до простатата. Пикочният мехур и уретрата обаче са доста устойчиви на лъчева терапия и дългосрочното изтичане на урина е рядко.

Пикочният мехур и уретрата могат да се раздразнят по време и след лъчева терапия. Може да почувствате нужда да уринирате по-често и с по-голяма спешност. Няколко седмици след лъчева терапия може да се събуждате по-често през нощта, за да уринирате (никтурия).

хирургия

Много рядко е да възникнат проблеми с червата след простатектомия (отстраняване на простатата). Но може да се появи дисфункция на урината.

По време на операцията пикочният мехур се издърпва надолу и се свързва с уретрата, където някога е била простатата. Възможно е уринарна инконтиненция или изтичане да се случи, ако сфинктерът в основата на пикочния ви мехур е повреден по време на операция.

Въпреки това, тези симптоми ще се подобрят с течение на времето и с укрепващи упражнения като тренировка на мускулите на тазовото дъно. Контролът на урината обикновено се възстановява в рамките на 1 година.

Фондацията за рак на простатата отбелязва, че е нормално да изпитате някакъв вид уринарна дисфункция след първоначална терапия за рак на простатата. Ако симптомите не се подобрят или се влошат, важно е да говорите с вашия здравен екип.

Управление и лечение

Има начини за справяне със симптомите на пикочния мехур и червата от напреднал рак на простатата. Стъпките, които можете да предприемете, зависят от това, което причинява симптомите.

Понякога симптомите на пикочния мехур, причинени от рака, се подобряват след лечение. Например, операцията може да помогне за лечение на увеличена простата, както и рак на простатата, като по този начин елиминира някои уринарни симптоми.

Някои стратегии за управление на симптоми на пикочния мехур и червата, които се появяват след лечение или поради лечение, включват:

 • Кегел упражнения: Упражненията за укрепване на мускулите на тазовото дъно могат да помогнат при уринарна инконтиненция или изтичане. А малко клинично изпитване публикувана през 2021 г. на хора, подложени на лъчетерапия за рак на простатата, установи, че упражненията на Кегел намаляват риска от уринарна инконтиненция. Хората в интервенционната група също са имали по-малко диария и запек.
 • лаксативи: Лекарят може да предпише лаксативи или да препоръча опции без рецепта за облекчаване на запека.
 • Храни с високо съдържание на фибри: Плодовете и пълнозърнестите зърнени закуски са примери за храни с високо съдържание на фибри, които могат да помогнат при запек.
 • вода: Пиенето на повече вода може да помогне за облекчаване на дехидратацията, която може да е резултат от диария.
 • Движение: Леките упражнения могат да помогнат за облекчаване на запека.

Може да изберете да работите с диетолог, за да намерите най-добрите храни за поддържане на пикочния мехур и червата, докато се справяте с напреднал рак на простатата. Други професионалисти, като например физиотерапевт, обучен за лечение на рак, могат да ви помогнат да изберете подходяща програма за движение.

Как да говорите с вашия лекар

Ако се справяте с напреднал рак на простатата, важно е да се чувствате комфортно да обсъждате симптомите на пикочния мехур и червата с лекар. Не сте сами, ако това не ви е лесно. Ето няколко начина да улесните процеса:

 • Направете списък на вашите симптоми преди назначаването: Може да ви е по-лесно да прочетете списъка или да го предадете на медицинския специалист.
 • Доведете някой за подкрепа: Близък приятел, член на семейството или партньор може да ви помогне да опишете симптомите, които изпитвате.
 • Задавайте въпроси: Задаването на въпроси на лекаря, които мислите, може да ви накара да се почувствате по-комфортно, като им се доверите за грижите си.

Животът с напреднал рак на простатата може да доведе до много предизвикателства, но някои може да изискват незабавна медицинска помощ. Говорете незабавно с членовете на вашия екип за грижи, ако изпитате:

 • невъзможност за уриниране или проблеми с изпразването на пикочния мехур
 • запек за повече от 4 дни
 • прекомерна диария
 • прекомерно ректално кървене или кръв в урината
 • ерекция, продължаваща повече от 4 часа
 • студен, синкав пенис

Outlook

По време на лечението на рак на простатата е важно да посещавате всичките си срещи. Можете също извикай помощ от други чрез групи за подкрепа, общностни или религиозни организации, приятели и семейство.

Управлението на симптомите на пикочния мехур и червата е важна част от лечението на напреднал рак на простатата. За много хора тези симптоми не продължават вечно. Повечето хора, които имат радикална простатектомия, вече не изпитват инконтиненция 1 година след операцията.

Може да получите промени в пикочния мехур и червата, докато управлявате напреднал рак на простатата. Някои от тези симптоми се подобряват с времето, като уринарна инконтиненция след простатектомия.

Комуникацията със здравен екип може да ви помогне да получите насоки относно диета, начин на живот, лекарства и упражнения за облекчаване на тези симптоми.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss