Управление на бременността, когато имате SMA

Спиналната мускулна атрофия (SMA) е наследствено заболяване, което включва мускулна слабост и атрофия. Основната причина е свързана с прогресивната дегенерация и загубата на моторни неврони в гръбначния мозък и мозъчния ствол.

Докато тежките форми могат да доведат до детска или юношеска смърт, ако имате тип 3 или 4 SMA, можете да имате типична продължителност на живота.

Наличието на SMA по време на бременност може да увеличи шансовете ви за развитие на усложнения по време на бременност, включително преждевременно раждане и спонтанен аборт.

Но бременността при хора със SMA все още не е добре проучена. Това означава, че експертите все още нямат пълна картина какво точно да очакват, но имат някои доказателства, които предполагат, че бременността със SMA има по-голям шанс за усложнения в сравнение с бременност без SMA.

Как SMA влияе върху бременността?

Експертите все още не разбират напълно как SMA влияе върху бременността. Но ето какво знаят досега:

 • Може да има повишен шанс за преждевременно раждане или раждане с цезарово сечение, обикновено наричано цезарово сечение.
 • Рисковете от усложнения са подобни на тези при общата популация.
 • Бременната може да се нуждае от дихателна подкрепа.
 • Слабостта често може да стане раздразнена.

Според а Казус от 2022 г, ако имате SMA, може да имате високорискова бременност. Авторите отбелязват възможни усложнения, включително:

 • преждевременно раждане
 • спонтанен аборт
 • ограничения на растежа

Малко проучване от 2017 г. регистрира отговори от 32 бременни жени със SMA. Участниците съобщават за 35 бременности, тъй като няколко са бременни с многоплодия.

Изследователите отбелязват, че както преждевременното раждане, така и раждането със секцио са високи. Те също така установиха, че 74% от участниците в проучването съобщават за повишена слабост по време на бременност. Освен това 42% съобщават за повишена слабост след бременност.

Въпреки това, авторите съобщават, че повечето от анкетираните бременни хора със SMA са имали положителен опит с добри резултати. Много изразиха желание да имат повече от една бременност.

Рискове от усложнения

Експертите споменават две основни усложнения, ако забременеете и имате SMA: преждевременно раждане и необходимост от цезарово сечение.

Лекарите смятат бебето за недоносено, когато се роди преди това 37 седмици. Тъй като много важен растеж и развитие се случват през последните седмици на бременността, ако детето ви се роди рано, това може да го изложи на риск от няколко възможни усложнения, като например:

 • детска смърт
 • ниско тегло при раждане
 • проблеми със зрението или слуха
 • изоставане в развитието
 • церебрална парализа
 • проблеми с дишането и храненето

Може да се наложи да имате цезарово сечение, ако сте бременна и имате SMA. Въпреки че като цяло е безопасно, това е сериозна операция с потенциал да причини редки усложнения. Те могат да включват:

 • развитие на кръвни съсиреци в краката, тазовите органи или белите дробове
 • инфекция на местни тъкани и органи
 • умерена до тежка загуба на кръв
 • нараняване на червата или пикочния мехур
 • алергична реакция към анестетика
 • повишен риск от проблеми с плацентата или разкъсване на матката при бъдещи бременности

Ако имате SMA, може да искате да обсъдите възможните усложнения и плановете за вашата бременност. Това може да ви помогне да се подготвите и да сте готови за възможните резултати.

Прожекция

Ако имате SMA, може да се притеснявате да не го предадете на вашето новородено бебе. SMA е рецесивен белег. Това означава, че за да го предадете на вашето дете, вашият партньор трябва да е носител или също да има SMA. Двама родители с генни мутации на SMA имат шанс 1 към 4 да предадат заболяването на детето си.

Ако резултатите на вашия партньор са отрицателни за гена, вашето бебе има по-малък шанс за заболяването.

Генетичното изследване преди да забременеете може да ви помогне да се подготвите по-добре за възможни резултати, но не може да осигури 100% сигурност относно шансовете за предаване на състоянието на вашето бебе. Също така не може да ви каже колко тежък ще бъде SMA за вашето бебе, ако го предадете.

Генетичното изследване обикновено изисква кръвна проба. След това лекарите изпращат пробата в лаборатория за анализ.

Лечение и грижи

Ако имате SMA, може да помислите за разговор с лекар или генетик, преди да забременеете. Това може да ви помогне да планирате бременността си и може да даде шанс на вашия екип да разработи план за лечение въз основа на вашите нужди.

Лекарят може да препоръча получаване на:

 • генетично изследване на вашето развиващо се бебе
 • редовни прегледи по-често по време на бременност
 • почивка на легло
 • поддържаща терапия, ако имате проблеми с дишането

Въпреки това, тъй като това е рядко заболяване, лекарите обикновено все още нямат стандарт за грижа за него. Те също може да не са чували за него или да знаят само малко за него.

Според едно интервю на човек със SMA, който е забременял, те са посетили лекар, специализиран във високорискови бременности, който не е имал представа какво е SMA или как ще се отрази на тяхната бременност.

Това може да означава, че ще трябва да помогнете за обучението на лекарите, които се занимават с вашата бременност, за вашето състояние, за да им помогнете да разберат по-добре и да осигурят възможно най-добрите грижи.

Тъй като бременността може да влоши симптоми като слабост, може да искате да планирате това колкото е възможно повече. Това може да означава да поискате допълнителна подкрепа от приятели или роднини.

Ако забележите, че дишането ви става по-трудно, свържете се с лекар възможно най-скоро за помощ.

Ако живеете със SMA, все още можете да забременеете. Въпреки че експертите все още не знаят много за резултатите, проучванията обикновено отчитат стандартен риск от усложнения. Може да изпитате влошаваща се слабост или проблеми с дишането.

Вашите шансове за преждевременно раждане или цезарово сечение също могат да бъдат по-високи. И двете състояния крият някои свързани рискове за вас или вашето бебе.

Лекарите може все още да не са запознати със SMA и бременността. Може да се наложи да помогнете за обучението на здравните специалисти относно вашето състояние и да направите планове за получаване на повече помощ, когато сте бременна, ако е възможно. Лекарите може да препоръчат генетично изследване за вашия партньор или бебе, за да ви помогне да определите риска от предаване на SMA върху тях.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss