Улцерозен колит и компютърна томография: какво можете да очаквате

КТ сканирането може да бъде полезно за изключване на усложнения и други състояния извън улцерозния колит. Те могат също да предоставят полезна информация за това колко обширно е всяко възпаление в храносмилателния тракт.

vm/Гети изображения

Симптомите сами по себе си не са достатъчни за диагностициране на улцерозен колит (UC), състояние, което 600 000 до 900 000 души живеят с в Съединените щати. Ето защо лекарите разчитат на медицински изображения и други тестове, включително компютърна томография.

Тези CT сканирания предлагат важна информация за степента и местоположението на възпалението в храносмилателния тракт. Те могат да се използват и за изключване на много други усложнения, които могат да причинят същите симптоми като UC.

Ето какво трябва да знаете за провеждането на компютърна томография за UC и какво може да искате да обсъдите с вашия здравен екип, за да определите дали резултатите са достатъчно точни за диагностициране заедно със симптомите ви.

Можете ли да видите улцерозен колит на компютърна томография?

UC е форма на възпалително заболяване на червата (IBD), което може да наподобява много други състояния и е трудно за правилно диагностициране.

За да получите официална диагноза UC, Вашият лекар ще трябва да извърши ендоскопска процедура, при която се взема и тъканна биопсия за изследване. Не е възможно официално да се диагностицира UC само със сканиране.

Възпалението и други негови признаци обаче може да са видими.

КТ сканирането е по-ограничено от изображенията от ендоскопска процедура, но изображенията от КТ все пак могат да предложат индикации, че човек има UC. Например при компютърна томография Вашият лекар може да забележи удебеляване на стените на червата или знак “акордеон”..

Изследователите са открили, че здравото дебело черво обикновено има дебелина на стената по-малко от 3 милиметра (mm)но за индивиди с UC те установиха, че средната регистрирана дебелина е 7,8 mm.

Може би още по-показателно, че дадено лице има UC, знакът на акордеон се появява на CT изображения в резултат на орален контраст, даден по време на CT сканиране в капан между удебелени едематозни хаустрални гънки и мукозни ръбове.

КТ ще открие ли улцерозен колит?

Както споменахме, компютърната томография не може окончателно да докаже, че дадено лице има UC, но това е инструмент, който лекарите могат да използват, за да определят дали колоноскопията е необходима за диагностициране, за изключване на състоянието или за научаване на повече за вашия UC.

КТ може да покаже къде се намира възпалението и да помогне да се изключат сериозни усложнения. Когато компютърната томография се прави с контрастен материал, за да се получи по-добра картина на дебелината на стената на тънките черва/чрева, това позволява оценка на извънчревно засягане и усложнения като язви, фистули, абдоминални абсцеси или целулит.

Имате ли нужда от компютърна томография с контраст за улцерозен колит?

Ако Вашият лекар поиска компютърна томография за съмнение за UC, то обикновено ще се направи с контраст, така че Вашият лекар да може да види специфични характеристики като знака „акордеон“ и удебеляване на стените на червата, които може да са индикатор, че човек има UC.

Оценката на IBD с компютърна томография обикновено изисква перорални и ректални контрастни вещества. Тези контрастни вещества се използват за максимално увеличаване на раздуването и помътняването на дебелото черво. Това е важно за идентифициране на възпалението. Той също така позволява идентифицирането на въздушни и течни кухини, така че лекарите могат да видят усложнения като абсцеси.

Има ли други диагностични инструменти за улцерозен колит?

Колоноскопията и сигмоидоскопията се считат за златни стандарти за диагностика на UC, тъй като тези процедури позволяват на лекарите да гледат директно вътре в дебелото черво с камера. Те също така позволяват на лекарите да вземат биопсия от възпалена тъкан на индивида, за да я изпратят в лаборатория за потвърждение, че това, което са видели, е UC.

Вашият лекар може да поиска MRI или рентгенови лъчи вместо компютърна томография в зависимост от това кои области на дебелото черво искат да видят или от какви потенциални усложнения се притесняват. Например, може да се използва стандартна рентгенова снимка, за да се изключат сериозни усложнения като токсичен мегаколон или перфорирано дебело черво.

Вашият лекар може също да назначи кръвен тест, за да определи дали има признаци на анемия и възпаление. Могат да се вземат проби от изпражнения, за да се изключат и други състояния и инфекции.

Кога да потърсите медицинска помощ

Трябва да посетите Вашия лекар всеки път, когато симптомите на UC се влошат или променят.

Тежките обостряния на UC трябва да се лекуват в болницата под лекарско наблюдение, за да се предотврати дехидратация и да се сведат до минимум шансовете за потенциално фатални усложнения.

някои признаци на тежък UC включват:

  • повече от 6 изхождания на ден
  • кръв или слуз при диария за 3 или повече дни
  • силна болка в корема
  • треска или втрисане

Ако смятате, че проявявате признаци на UC или вашите симптоми на UC стават по-тежки, важно е да уведомите Вашия лекар. Те може да пожелаят да получат по-добра представа какво се случва в храносмилателната ви система с медицински изображения като компютърна томография.

КТ сканирането не включва тъканна биопсия или не предлага толкова подробен изглед на червата, колкото ендоскопските процедури. Въпреки това, те могат да бъдат полезни за изключване на други чревни състояния и идентифициране на признаци на възможен UC. Те могат също да предоставят полезна информация за това колко обширно е всяко възпаление в храносмилателния тракт.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss