Ултразвук на очите и орбитата

Какво представлява ултразвукът на очите и орбитата?

Ултразвукът на окото и орбитата използва високочестотни звукови вълни за измерване и създаване на подробни изображения на вашето око и орбита на окото (гнездото в черепа ви, което държи окото ви).

Този тест осигурява много по -подробен изглед на вътрешността на окото ви, отколкото рутинен очен преглед.

Ултразвуков техник или офталмолог (лекар, специализиран в диагностиката и лечението на очни разстройства и заболявания) обикновено извършва процедурата (понякога наричана очни изследвания).

Очните изследвания могат да се извършват в офис, амбулаторен център за изображения или болница.

Защо се нуждая от ултразвук на окото и орбитата?

Вашият очен лекар може да назначи очни изследвания, ако имате необясними проблеми с очите си или ако наскоро сте претърпели нараняване или травма в областта на очите.

Тази процедура е полезна за идентифициране на проблеми с очите, както и за диагностициране на очни заболявания. Някои от проблемите, които тестът може да помогне за идентифицирането, включват:

 • тумори или неоплазми, засягащи окото
 • чужди вещества
 • отлепване на ретината

Ултразвукът на очите и орбитата може също да се използва за диагностициране или наблюдение:

 • глаукома (прогресиращо заболяване, което може да доведе до загуба на зрението)

 • катаракта (мътни участъци в лещата)

 • импланти за лещи (пластмасови лещи, имплантирани в окото след отстраняване на естествената леща, обикновено поради катаракта)

Вашият лекар може също да използва тази процедура, за да измери дебелината и степента на раков тумор и да определи възможностите за лечение.

Как да се подготвим за ултразвук на окото и орбитата

Ултразвукът на окото и орбитата не изисква специална подготовка.

Болката не е свързана с процедурата. Анестетичните капки ще бъдат използвани за обезболяване на окото и минимизиране на дискомфорта.

Вашите зеници няма да бъдат разширени, но зрението ви може временно да се замъгли по време на теста. Трябва да можете да шофирате 30 минути след процедурата, въпреки че може да се почувствате по -удобно да уредите някой друг да шофира.

Вашият очен лекар ще Ви посъветва да не търкате очите си, докато упойката не изчезне напълно. Това е, за да ви предпази от несъзнателно надраскване на роговицата.

Как работи процедурата

Ултразвукът на окото и орбитата има две части. Ултразвукът с A-сканиране измерва вашето око. В-сканирането позволява на лекаря да види структурите в задната част на окото.

Комбинираната процедура (сканиране A и B) ще отнеме 15 до 30 минути, за да завърши.

A-сканиране

А-сканирането измерва окото. Това помага да се определи правилния имплант на лещата за операция на катаракта.

Докато седите изправени на стол, ще поставите брадичката си върху подложка за брадичката и ще гледате право напред. Смазана сонда ще бъде поставена срещу предната част на окото, докато се сканира.

A-сканирането може да се извърши и в легнало положение. В този случай чаша, пълна с течност, или водна баня, се поставя върху повърхността на окото ви, докато се сканира.

B-сканиране

В-сканирането помага на Вашия лекар да види пространството зад окото. Катарактата и други състояния затрудняват виждането на задната част на окото. В-сканирането също помага при диагностицирането на тумори, отлепване на ретината и други състояния.

По време на B-сканиране ще седите със затворени очи. Вашият очен лекар ще постави гел върху клепачите ви. Те ще ви кажат да държите очите си затворени, докато движите очните си ябълки в много посоки. Вашият очен лекар ще постави сондата срещу клепачите ви.

Рискове от ултразвук на очите и орбитата

Това е бърза и безболезнена процедура без сериозни странични ефекти или рискове.

Резултати от ултразвук на очите и орбитата

Вашият офталмолог ще прегледа резултатите с вас.

Вашият лекар ще се увери, че измерванията на окото, направени от А-сканирането, са в нормалните граници.

В-сканирането ще даде на Вашия лекар структурна информация за окото Ви. Ако резултатите са необичайни, Вашият лекар ще трябва да определи причината.

Някои условия, които могат да бъдат разкрити от B-сканирането, включват:

 • чужди тела в окото
 • кисти
 • подуване
 • отлепване на ретината
 • увредена тъкан или нараняване на очната кухина (орбита)
 • кръвоизлив в стъкловидното тяло (кървене в прозрачния гел, наречен стъкловиден хумор, който запълва задната част на окото)
 • рак на ретината, под ретината или в други части на окото

След като Вашият лекар достигне диагноза, той ще работи, за да определи най -добрия курс на лечение за Вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss