Улнарна нервна парализа (дисфункция)

Какво е парализа на лакътния нерв?

Лакътният ви нерв минава по целия път от рамото до малкия пръст. Лакътният нерв управлява мускулите, които ви позволяват да правите фини движения с пръсти. Той също така контролира някои от мускулите на предмишницата ви, които ви позволяват да хващате нещата здраво. За разлика от повечето от другите ви нерви, лакътният нерв не е защитен от мускули или кости през целия си ход. В някои области това е близо до повърхността на кожата ви. Това означава, че нараняванията на лакътния нерв не са необичайни.

Лакътният нерв е това, което създава шоково усещане, когато ударите смешната кост в лакътя си.

Може да загубите усещане и да имате мускулна слабост в ръката си, ако повредите лакътния нерв. Това е известно като парализа на лакътния нерв или улнна невропатия. Това състояние може да повлияе на способността ви да правите фини движения и да изпълнявате много рутинни задачи. В тежки случаи парализата на лакътния нерв може да причини загуба на мускули или атрофия, което прави ръката да изглежда като нокът. Понякога е необходима хирургия, за да се коригира това.

Какви са симптомите на парализа на лакътния нерв?

Парализата на улнарния нерв обикновено е прогресивно състояние, което означава, че с времето се влошава.

Симптомите, свързани с парализа на лакътния нерв, включват:

 • загуба на усещане в ръката ви, особено в пръстена и малките пръсти

 • загуба на координация в пръстите

 • изтръпване или парене в ръката ви
 • болка
 • слабост на ръцете, която може да се влоши при физическа активност
 • загуба на сила на захващане

Липсата на сила в ръката ви може да повлияе на ежедневните ви дейности, като например да хванете чаша и да държите молив.

С течение на времето липсата на контрол и усещане може да доведе до стягане на мускулите в ръката ви, което води до деформация, подобна на нокът. Това обикновено се случва само в тежки случаи на парализа на лакътния нерв.

Парализата на улнарния нерв може да затрудни работата с ръцете, така че може да е по -трудно да изпълнявате задачи, които някога са били лесни. Дейности, които натоварват ръцете и долните ръце, като голф или тенис, могат да влошат болката.

Какво причинява парализа на лакътния нерв?

Причината за парализа на лакътния нерв не винаги е известна. Увреждането на лакътния нерв обаче може да възникне поради:

 • заболяване, което уврежда нервите ви
 • нараняване на нерва
 • прекомерен натиск върху нерва
 • нервно налягане поради подуване
 • счупване или изкълчване на лакътя

Увреждането на лакътния нерв е като прерязване на телефонен кабел. Съобщенията от мозъка ви не могат да бъдат правилно предадени на техните цели в ръката и ръката ви и не могат да бъдат получени от ръката.

Как се диагностицира парализа на лакътния нерв?

Вашият лекар първо ще ви прегледа и ще ви попита за вашите симптоми. Уведомете Вашия лекар, ако симптомите Ви са започнали след нараняване на ръката Ви. Това може да помогне на Вашия лекар да определи по -лесно потенциалните причини за Вашето състояние. Те ще искат да знаят как е настъпило нараняването, колко дълго са налице симптомите и какво прави симптомите ви по -лоши или по -добри.

По време на изпита Вашият лекар ще оцени състоянието на ръката Ви и ще прецени колко добре можете да движите пръстите си.

В допълнение към физическия преглед, тестването може да включва:

 • кръвни тестове
 • образни тестове, като компютърна томография или ЯМР
 • тестове за нервна проводимост
 • Рентгенови лъчи

Тези тестове помагат за откриване на подуване и измерване на нервната функция в лакътния нерв. Те също могат да помогнат за локализирането на областта на нерва, която не функционира правилно. Изследването на нервната проводимост може да помогне за определяне на тежестта на дисфункцията.

Как се лекува парализа на лакътния нерв?

Нервните тъкани обикновено се лекуват много по -бавно от другите видове тъкани. Въпреки това, някои симптоми на парализа на лакътния нерв могат да се подобрят без лечение.

Съществуват редица възможни лечения за парализа на улнарния нерв, включително:

 • обезболяващи без рецепта
 • лекарства за намаляване на нервните спазми, като габапентин (Neurontin), карбамазепин (Tegretol) или фенитоин (Dilantin)
 • кортикостероиди за намаляване на възпалението
 • шина за поддържане на ръката и намаляване на болезнените симптоми

 • физиотерапия за увеличаване на мускулната сила и функция
 • трудова терапия, за да се сведе до минимум по -нататъшното нараняване

Вашият лекар може също да препоръча операция, ако увреждането на нервите е обширно, изключително болезнено или не се подобрява. Хирургията също е често необходима, ако ви е трудно да се занимавате с ежедневието си поради нервна парализа. Ако причината за парализата на лакътния нерв е компресиран нерв в лакътя, може да се наложи преместване на нерва от задната част на лакътя до предната част на лакътя.

Ако Вашият лекар установи, че нервът няма да възстанови нормалната си функция, той може да препоръча хирургична процедура, която включва трансфер на сухожилия. По време на операция за прехвърляне на сухожилие, функциониращо сухожилие се премества от първоначалната му костна приставка към нова. Това може да помогне за възстановяване на мускулната функция, което ви позволява да извършвате рутинни дейности отново.

Резултатите от операцията като цяло са добри, но нервите се лекуват бавно. Пълното възстановяване на функцията на китката и ръката може да отнеме месеци. Дори след операцията може да имате загуба на усещане и движение в ръцете си.

Как се предотвратява парализата на лакътния нерв?

Получаването на медицинска помощ веднага щом забележите симптоми на парализа на улнарния нерв е жизненоважно за предотвратяване на по -сериозни усложнения, като трайна деформация на ръката. Най -честата причина е натиск върху нерва в лакътя. Ако състоянието е прогресивно, преместването на нерва от задната част на лакътя към предната част отнема натиска върху нерва и му позволява да функционира нормално.

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако имате изтръпване, изтръпване или болка в четвъртия и петия пръст. Може също да искате да се срещнете с ерготерапевт, за да определите дали ежедневните ви работни навици оказват излишен натиск върху лакътния ви нерв.

За да предотвратите по -нататъшно нараняване, може да се наложи да носите гипс, шина или скоба за опора.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss