Увреждане ли е анкилозиращият спондилит?

Анкилозиращият спондилит понякога може да бъде достатъчно тежък, за да ви накара да спрете да работите. Ако отговаряте на специфични изисквания, можете да се класирате за обезщетения за инвалидност.

Анкилозиращият спондилит (AS) е прогресия на спондилоартрит, който е артрит на гръбначния стълб. Засяга ставите и сухожилията, които обграждат гръбнака ви. Заболяването понякога засяга и други органи или стави като бедрата, коленете и глезените.

Подобно на много други видове артрит, може да имате моменти, когато сте схванати и възпалени, и други моменти, когато нямате симптоми. Но ако имате тежък AS, който го прави твърде предизвикателен за работа, може да отговаряте на условията за социални осигуровки за инвалидност.

Квалифицирането за обезщетения за инвалидност може да бъде дълъг и сложен процес и трябва да отговаряте на конкретни критерии. Ето малко информация, за да започнете.

Колко инвалидизиращ е анкилозиращият спондилит?

Повечето хора с АС понякога имат болки в гърба и скованост. Но тежкият АС може да причини хронична, силна болка и скованост. Може дори да доведе до сливане на костите на гръбнака ви.

Тъй като това сливане може да накара гърба ви да стане твърд и негъвкав, може да имате затруднения при движение или огъване. Не е често срещано, но може също да се развие свързани условия като:

 • увеит
 • псориазис
 • възпалително заболяване на червата

Кратки факти: Анкилозиращ спондилит и работа

 • В проучване от 2019 г. 13,6% от хората (около 1 на 7) с АС съобщават за липса на работа поради симптоми по време на 12-месечен период.
 • относно една трета от хората с АС спират да работят по-рано от обичайното, особено тези на работни места със значителни физически изисквания.
 • Въпреки че точните проценти варират според региона, хората с AS по-често преминете към по-малко взискателни работни места или се пенсионирайте рано в сравнение с хора, които нямат AS.
Беше ли Ви полезно?

Хората с анкилозиращ спондилит отговарят ли на изискванията за обезщетения за инвалидност?

Ако AS нарушава ежедневието ви и ви затруднява да продължите да работите, може да отговаряте на условията за социални осигуровки за инвалидност. Но трябва да отговаряте на критериите на Администрацията за социално осигуряване (SSA).

Ще ви трябва и медицински персонал, който да документира всички симптоми, които имате, които отговарят на описанието на SSA в раздела за имунни нарушения. SSA го класифицира като спондилоартропатия.

Може да отнеме много време, за да се класирате. SSA може да отхвърли вашия иск и може да се наложи да подадете жалба.

Ето някои от критериите на SSA, за да отговаряте на изискванията:

 • Квалифициращото условие трябва да е продължило една година, да се очаква да продължи поне една година или да се очаква да доведе до смърт.
 • Не трябва да печелите над определен праг всеки месец.
 • Трябва да имате поне едно значително увреждане.

Примерите за квалифицирани проблеми могат да включват:

 • възпаление или структурни промени на основните стави, които ограничават движението и работата
 • други засегнати органи
 • фиксация на гръбначния стълб от 30 градуса или повече

Ще ви е необходима документация за медицинско лечение, лекарства, операция или други здравни грижи, които сте получили поради вашето състояние. Ще ви трябват също имена и информация за връзка с вашия здравен екип.

Как хората с анкилозиращ спондилит могат да кандидатстват за обезщетения за инвалидност?

Освен че отговаря на дефиницията на правителството за „увреждане“, SSA има строги насоки за това кой може да се класира за обезщетения. Трябва да сте работили на работа, покрита от социалното осигуряване. Трябва също така да сте работили достатъчно дълго и достатъчно наскоро, за да се квалифицирате.

След като се класирате, обикновено има 5-месечен период на изчакване. Плащанията за инвалидност започват на шестия пълен месец след като SSA установи, че вашето увреждане е започнало. Но SSA може да ви плати със задна дата за до цяла година допълнителни обезщетения, ако установи, че сте имали увреждане през това време.

Обикновено SSA ви плаща за инвалидност, докато не започнете работа отново. Ако станете отново работоспособни, той предлага стимули за работа, включително здравно покритие и други предимства.

Кандидатствайте онлайн за предимствата на SSA тук.

Списък за проверка на приложението

За да кандидатствате за инвалидност онлайн, ще ви трябва:

 • медицинска документация за вашето състояние
 • досиета за предишна работа
 • информация за членовете на домакинството

Можете да видите пълен контролен списък на уебсайта на SSA.

Можете също така да изберете някой, който да ви представлява. Някои хора избират адвокат. Не е задължително, но вашият представител трябва да отговаря на определени критерии.

Беше ли Ви полезно?

Често задавани въпроси

Можете ли да работите с анкилозиращ спондилит?

АС засяга всеки по различен начин. Може да причини на някои хора спорадична болка, която преминава и не пречи на работата или ежедневните дейности. При други може да е по-тежко, причинявайки хронична болка и правейки ги неспособни да работят.

Дали анкилозиращият спондилит е трайно увреждане?

В зависимост от тежестта на АС, той може да ви засегне леко или да се превърне в трайно увреждане. Зависи от прогресията. Работата с лекар или здравен специалист и редовните прегледи могат да ви помогнат да управлявате симптомите и прогресията на заболяването.

Хората с анкилозиращ спондилит пенсионират ли се рано?

Много хора с АС решават да спрат да работят по-рано, отколкото биха направили иначе, поради прогресиращи симптоми. Все пак много други продължават да работят до типичната възраст за пенсиониране.

AS е вид спондилоартрит (артрит на гръбначния стълб). Въпреки че повечето хора с АС живеят типичен живот и имат редовна продължителност на живот и работа, заболяването понякога може да стане достатъчно тежко, за да ви попречи да работите.

Ако е така, може да отговаряте на условията за плащания за инвалидност от правителството, но първо трябва да отговаряте на конкретни критерии. Ще ви е необходима и медицинска документация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss