Трябва ли да се тревожите, когато бебето ви има ушна инфекция?

родител, който държи плачещо бебе, което има сериозна ушна инфекция
Westend61/Гети изображения

Малки пръсти. Малки пръсти на краката. Малки уши. Всичко във вашия малък пакет от радост е малко.

За съжаление, техните малки уши могат да претърпят чести инфекции. Въпреки че ушните инфекции са доста чести при малки деца, те могат да станат сериозни.

Ако се чудите кога трябва да се тревожите за ушни инфекции, често срещаните признаци на ушна инфекция и дори дали използването на биберон може да доведе до по-голяма вероятност детето ви да получи ушна инфекция, попаднали сте на правилното място.

Какво е ушна инфекция?

Ушната инфекция е възпаление на средното ухо, причинено от бактерии или вируси, когато течностите се натрупват зад тъпанчето. Отит на средното ухо (ОМ) е научното наименование на ушна инфекция.

Има три основни типа OM:

 • Остър среден отит (ООМ): Това е най-често срещаният тип ушна инфекция. Части от средното ухо са инфектирани и подути, а малко течност се задържа зад тъпанчето.
 • Отит на средното ухо с излив (OME): Това понякога може да се случи, когато ушната инфекция е преминала, но течността все още остава зад тъпанчето.
 • Хроничен среден отит с излив (ХОЕ): Това се случва, когато течността остане в средното ухо за дълго време или продължава да се връща дори когато няма инфекция.

Кога ушната инфекция при бебе е сериозна?

Въпреки че не са чести, някои ушни инфекции могат да доведат до сериозни здравословни проблеми, като:

 • загуба на слуха
 • киста в средното ухо
 • увреждане на костите и тъканите на ухото
 • парализа на лицето

За да предотвратите тези усложнения, можете да посетите лекаря на детето си, ако болката продължава или се развият определени симптоми.

Кога да се обадите на вашия педиатър, ако детето ви има ушна инфекция

Свържете се с педиатъра на вашето дете или друг медицински специалист, ако детето ви:

 • плаче непрекъснато
 • приема антибиотици и все още има температура след 2 дни
 • изглежда има болка в ушите, която изглежда по-лоша или постоянна
 • изглежда все още има болки в ушите след 3 дни антибиотици
 • има същата или по-лоша секреция от ушите след 3 дни на антибиотици

Какви са признаците и симптомите на ушни инфекции при кърмачета?

Ако детето ви не е достатъчно голямо, за да ви каже, че го боли ухото, трябва да внимавате за:

 • плач или нервност
 • затруднено заспиване
 • висока температура
 • изтичане на течност от ухото
 • проблеми с чуването на тихи звуци
 • други признаци на заболяване

Какво причинява ушни инфекции при кърмачета?

Ушните инфекции обикновено са резултат от бактерии, които се развиват, когато течността се натрупа зад тъпанчето. Вирусите също могат да причинят ушни инфекции.

Ушните инфекции често започват, когато детето има настинка, кашлица или друга инфекция на горните дихателни пътища. Същите вируси, отговорни за тези заболявания, могат да причинят ушна инфекция. Бактериална ушна инфекция може да се развие и по време на настинка или кашлица.

Как се диагностицират ушните инфекции при кърмачета?

Педиатърът на вашето дете може да диагностицира ушна инфекция. За да направят диагноза, те ще използват светлина, наречена отоскоп, за да търсят течност в средното ухо и да наблюдават налягането. Педиатърът също ще използва отоскопа, за да види цвета и позицията на тъпанчето.

Можете ли да предотвратите ушни инфекции при кърмачета?

Най-доброто нещо, което можете да направите, за да предотвратите ушни инфекции при вашето мъниче, е да намалите риска от получаване на ушни инфекции на първо място.

Това може да включва извършване на неща като:

 • ваксиниране на вашето бебе срещу грип и пневмококова болест
 • мийте ръцете си често, както и всичко, което влиза в устата на вашето бебе
 • избягване на места с цигарен дим
 • ограничаване на излагането на вашето дете на други деца или възрастни, които са болни
 • никога не слагайте бебето си с бутилка в устата

Какви са рисковите фактори за ушни инфекции при кърмачета?

Децата под 5-годишна възраст имат повишен риск от ушни инфекции поради по-късите им евстахиеви тръби.

Освен това децата със синдром на Даун са по-склонни да имат ушни инфекции поради структурата на лицето си. Тези от първите нации и инуитите също имат по-висок риск от ушни инфекции, въпреки че лекарите все още не знаят напълно защо.

Други рискови фактори за ушни инфекции при малки деца включват:

 • имащи алергии
 • не е кърмено
 • посещават дневни грижи
 • излагане на цигарен дим
 • с цепнато небце

Какви са перспективите за бебета, които имат ушни инфекции?

Случайните ушни инфекции са много чести при малки деца. Изследванията оценяват това 5 от 6 деца ще имат поне една ушна инфекция, докато навършат 3 години.

Ако няма висока температура и силна болка, лекарите може да препоръчат да изчакате няколко дни, за да видите дали нещата се подобряват, преди да предпише антибиотици.

Когато се предписват антибиотици, те обикновено се приемат от 5 до 10 дни. Въпреки това, облекчаване на болката може да се усети още в първия ден от приема им. Важно е да приемете цялото предписано количество, дори ако детето ви започне да се чувства по-добре.

Педиатърът на вашето дете може да пожелае да го види след антибиотиците, за да се увери, че всичко се е изчистило. Течността може да остане без възпаление за няколко седмици.

Някои деца страдат от ушни инфекции по-често от други. Ако детето има чести ушни инфекции или има проблеми със слуха поради течност в средното ухо, неговият лекар може да обсъди хирургично поставяне на тръба в ухото му. Тръбата може да помогне за изтичане на течности и нормализиране на налягането от двете страни на тъпанчето.

Често задавани въпроси

Увеличава ли използването на биберон риска от инфекция на ухото?

Изследванията показват, че рискът от ушна инфекция може да бъде до три пъти по-висока при деца, които използват биберон. Освен това децата, които използват залъгалка непрекъснато, може да са изложени на по-голям риск от инфекция на ухото, отколкото тези, които я използват само от време на време.

Използването на биберон обаче е личен избор. В някои случаи се препоръчва използването на биберон.

Говорете с вашия педиатър, ако имате въпроси относно използването на биберон, особено ако бебето ви има чести ушни инфекции.

Страничното лежане по време на кърмене увеличава ли риска от инфекция на ухото?

Поне едно проучване показва, че позицията на бебето по време на кърмене не е свързана с ушни инфекции.

Това може да се дължи на факта, че майчиното мляко обикновено е по-малко дразнещо от адаптираното мляко и кърмените бебета са по-малко склонни към алергии и респираторни инфекции.

Може ли водата във ваната или басейна да причини ушни инфекции?

Водата от банята обикновено няма да премине през тъпанчето, за да достигне средното ухо. Ухо на плувецкоето може да се развие от вода, която остава във външния ушен канал твърде дълго, не е същото като инфекция на средното ухо въпреки възможността за подобни симптоми.

Подсушаването на ушите старателно след плуване или къпане може да помогне за намаляване на риска от ушна инфекция.

Долен ред

Неспокойствието и треската могат да показват, че вашето мъниче е развило ушна инфекция. Въпреки че това е често срещан проблем при децата, ще искате да говорите с техния педиатър, ако продължава или не се подобрява с лекарства.

Колкото по-рано можете да започнете лечението, толкова повече можете да помогнете за предотвратяване на развитието на усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss