Трябва ли да приемате PrEP като хапче или инжекция? Отговори на вашите ЧЗВ

PrEP е антиретровирусно лекарство, което ви предпазва от заразяване с ХИВ. Когато се приема правилно – чрез хапче или инжекция – той е много ефективен.

Преекспозиционната профилактика (PrEP) е безопасен и ефективен начин за предотвратяване на заразяването с HIV и може да се приема като хапче или инжекция. Кой метод е подходящ за вас?

Ето какво трябва да имате предвид за всеки метод, включително плюсовете и минусите.

Какво представляват PrEP хапчетата?

Ако решите да приемате PrEP хапчета, ще приемате по едно хапче всеки ден. Колкото по-последователно приемате PrEP, толкова по-добре сте защитени срещу ХИВ. Има две налични формули за хапчета PrEP и двете включват комбинация от антиретровирусни лекарства.

Двете хапчета, одобрени за PrEP, са:

  • Емтрицитабин/тенофовир дизопроксил фумарат (Truvada или генеричен): Това е за хора от всякакъв пол, които могат да бъдат изложени на ХИВ чрез секс или инжектиране на наркотици.
  • Емтрицитабин/тенофовир алафенамид (Descovi): Това е за цисджендър мъже, които правят секс с мъже и транссексуални жени.

Тези хапчета трябва да се приемат всеки ден, за да бъдат най-ефективни. Колкото по-последователно приемате вашите PrEP хапчета, толкова по-добре те действат за предотвратяване на ХИВ.

Плюсове на PrEP хапчета

Повечето частни застрахователни планове, Medicaid и Medicare ще покрият разходите за PrEP хапчета. Ако нямате медицинско покритие, правителствена програма, наречена Ready, Set, PrEP, може да ви помогне да платите за PrEP хапчета. Той ще покрива и двата вида хапчета PrEP (Truvada и Descovy), но все още не покрива разходите за инжекционен PrEP.

PrEP хапчетата се приемат ежедневно сами у дома, така че няма да е необходимо да си уговаряте срещи за инжекции при медицински специалист. Все пак ще се нуждаете от редовно проследяване за тестване за ХИВ.

Въпреки че PrEP обикновено е нещо, което приемате ежедневно, пероралната PrEP може да се използва и при поискване в някои случаи. Употребата при поискване включва приемане през устата на PrEP преди и след сексуален контакт. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар как трябва да приемате PrEP в този случай.

Емтрицитабин/тенофовир дизопроксил фумарат (Truvada или генеричен) е одобрен само за PrEP за хора, които могат да бъдат изложени на ХИВ чрез инжекционна употреба на наркотици.

Недостатъци на PrEP хапчета

За някои хора е трудно да си спомнят да приемат ежедневни лекарства и пероралната PrEP трябва да се приема всеки ден, за да бъде най-ефективна.

Няколко трика, които да ви помогнат да запомните: Можете да опитате да съчетаете лекарството с нещо, което правите ежедневно, като миене на зъбите или пиене на кафе. Дозаторите за хапчета или приложенията за напомняне също могат да бъдат полезни за проследяване дали сте взели лекарството или не.

Ако знаете, че хапчетата са твърде трудни за преглъщане или че има вероятност да пропуснете дози, пероралната PrEP може да не е подходяща за вас.

Какво представляват PrEP инжекционните препарати?

В края на 2021 г., Одобрено от FDA нов начин за приемане на PrEP. На пазара се появи инжекционен вариант, наречен каботегравир (Apretude). Това е добра новина по много причини, но точно като хапчетата, това може да не е най-добрият вариант за всички. Каботегравир (Apretude) е одобрен за предотвратяване на ХИВ при сексуален контакт.

Инжектираният PrEP включва месечна инжекция през първите два месеца. След първите две дози това включва инжекция на всеки два месеца. Инжектира се в мускулите на задните части от медицински специалист.

Плюсове на PrEP инжекционни

Едно голямо предимство на инжектирания PrEP е, че не се налага да мислите за това и не забравяйте да приемате хапче всеки ден. Инжектираният PrEP също може да бъде по-добър избор за някой, който не иска другите да разберат, че използват PrEP, тъй като това не е ежедневна задача.

Някои хора може да се чувстват несигурни относно получаването на инжекция с лекарство, което продължава до 2 месеца. Можете да се уверите, че понасяте лекарството, като използвате перорален каботегравир (Vocabria) за един месец преди да започнете инжекциите.

Недостатъци на инжекционните препарати за PrEP

Цената на каботегравир (Apretude) е по-висока от хапчетата. Ако получавате своя PrEP чрез правителствена програма, която финансира PrEP, тя може все още да не покрива инжекционния PrEP. (Възможно е все още да има други програми, които покриват разходите за инжектирана PrEP.)

Инжектираният PrEP може да не е добър вариант за вас, ако се страхувате от игли. Това лекарство се инжектира в мускулите на задните части от медицински специалист. Първоначално ще ви трябват месечни срещи, за да получите тази снимка.

Каботегравир (Apretude) е одобрен за употреба само от хора, които могат да влязат в контакт с ХИВ чрез сексуален контакт, но не и за тези, които могат да се заразят с ХИВ чрез инжектирани лекарства.

Кой е най-ефективният начин за приемане на PrEP?

Колкото по-последователно приемате PrEP, толкова по-ефективен е той за превенция на ХИВ. Най-добрият избор за вас ще зависи от няколко фактора и обсъждане с вашия медицински специалист, тъй като различни видове PrEP са одобрени за различни популации.

Както хапчетата, така и инжектираният PrEP са много ефективни: Изследванията показват, че PrEP може да намали риска от заразяване с ХИВ чрез сексуален контакт чрез до 99%. За хората, които си инжектират наркотици и могат да бъдат изложени на ХИВ по този начин, PrEP може да намали този риск със 74%.

Ако смятате, че ще имате полза от приема на PrEP, обсъдете го с вашия медицински специалист, за да можете да проучите възможностите си.

Как да избера между PrEP хапчета и PrEP инжекционни?

Изборът да бъдете на PrEP е важно решение, което можете да вземете, за да поемете отговорност за здравето си. Както хапчетата, така и инжектираният PrEP са безопасни и ефективни.

Първо трябва да обмислите техните рискови фактори за ХИВ и да ги обсъдите с вашия медицински специалист. Също така е разумно да проучите кои фактори могат да ви помогнат да бъдете по-последователни при приема на PrEP.

Какво още трябва да знам?

PrEP е вид антиретровирусно лекарство, но това не е същата комбинация, използвана за някой, който живее с ХИВ. PrEP може да бъде вредно за някой, който живее с ХИВ, тъй като може да причини лекарствена резистентност към антиретровирусни лекарства. Това може да направи много по-трудно управлението на ХИВ.

Преди да започнете PrEP, ще бъдете тествани за ХИВ. Можете да приемате PrEP само ако сте ХИВ-отрицателни. Ако имате положителен тест за ХИВ, PrEP вече не е правилният вариант. Вместо това ще започнете с антиретровирусни лекарства.

Има невероятен напредък в управлението на ХИВ. Правилното лечение може да понижи нивата на ХИВ в тялото до неоткриваемо ниво. Когато вирусният товар е неоткриваем, ХИВ не може да бъде предаден на някой друг.

Прилагането на PrEP включва редовни последващи прегледи при вашия медицински специалист и тестване за ХИВ на всеки 2 до 3 месеца. Можете да останете на PrEP само ако сте ХИВ-отрицателни.

Преекспозиционната профилактика (PrEP) е безопасен и ефективен начин за предотвратяване на заразяване с ХИВ за всеки, който е изложен на риск от излагане на ХИВ. PrEP се предлага като дневно хапче или може да се инжектира на всеки 1 до 2 месеца от медицински специалист.

Има няколко фактора, които трябва да имате предвид, когато решавате кой е най-добрият вариант. Това е важен разговор с вашия медицински специалист.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss