Труден труд: Контракции & amp; Натискане

Недостатъчната мощност е най -честата причина за неадекватния напредък на труда при жените, които раждат за първи път. Силите на раждането се определят от това колко силно се свива матката и колко силно я натиска майката. Силата в първия етап на раждането може да бъде оценена чрез оценка на родовия модел, състоящ се от продължителността, честотата и качеството на маточните контракции.

Контракциите трябва да продължат достатъчно дълго, да идват достатъчно често и да бъдат достатъчно силни, за да накарат шийката на матката да се разшири и плодът да се спусне през родовия канал. Точно колко е достатъчно може да варира значително за отделните жени и за индивидуалните бременности. При спонтанните раждания контракциите обикновено са с интервал от две до пет минути, продължават от 30 до 60 секунди и имат умерена сила.

Оценяване

Най -лесният начин да се оцени силата на труда е да се измерва честотата и продължителността на контракциите (от началото на едно до началото на следващото). Интензивността на контракциите може да бъде оценена чрез докосване на матката. Отпуснатата или леко свита матка обикновено се чувства толкова твърда като бузата, умерено свитата матка се чувства твърда като края на носа, а силно свитата матка е толкова твърда, колкото челото.

Токодинометър

В болницата най -често срещаният начин за оценка на честотата и продължителността на контракциите е с токодинометър. Това устройство се държи на корема, над матката, с еластичен колан и съдържа бутон, който движи пружина, когато матката се свива. След това електрически сигнал позволява свиването да бъде записано като пик на компютърен екран или хартия за монитор. Токодинометърът измерва честотата и продължителността без измерване на интензитета. Това устройство може също да бъде ограничено в използването му от начина, по който е поставено върху матката, размера и формата на корема на майката и движението на бебето. Токодинометрите обикновено се използват заедно с фетален пулсомер.

Катетър за вътрематочно налягане (IUPC)

Когато все още има несигурност относно адекватния модел на раждане, налягането на контракциите от вътре в матката се измерва с вътрематочен катетър за налягане (IUPC). IUPC се състои от напълнено с течност парче мека тръба, която преминава през влагалището и шийката на матката, в матката. Краят на катетъра се намира в околоплодната течност и преобразува измереното налягане в електрически сигнал, който се проследява върху компютърен монитор или лист хартия. Тези контракции изглеждат подобни на тези, измерени с токодинометър. Въпреки това, IUPC измерва честотата, продължителността и интензивността на контракциите. Силата на свиването се измерва от изходното ниво (когато матката е отпусната) до върха на контракцията и се записва в единици-една единица е количеството налягане, необходимо за повдигане на колона живак с един милиметър. Проучванията показват, че контракциите на стойност 200 единици на всеки 10 минути обикновено са достатъчни за вагинално раждане след спонтанен раждане. IUPC увеличава риска от интраамниотична инфекция и поради това не се използва рутинно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss