Тилна невралгия

Какво представлява тилната невралгия?

Тилната невралгия е рядък тип хронично главоболие. Появява се, когато болката произтича от тилната област и се разпространява през тилните нерви. Тилните нерви минават от горната част на гръбначния ви мозък до скалпа.

За разлика от главоболието или мигрената, тилната невралгия може да се отключи бързо, дори с просто докосване, като разресване на косата. Най-тежката част от пристъпите е кратка, с интензивна, остра болка, която продължава само от няколко секунди до няколко минути. Болката от мигрена, която също е тежка, продължава много по-дълго от болката от тилната невралгия.

Изчислено е, че тилната невралгия засяга около трима на всеки 100 000 души всяка година.

Какви са симптомите на тилната невралгия?

Основният симптом на тилната невралгия е внезапна, силна болка, която много хора свързват с мигрена. Тази болка се описва като интензивна, пронизваща, пронизваща и остра. Епизодите на интензивна болка могат да продължат само няколко минути или секунди, но чувствителността около нервите може да продължи и след това. Подобно на мигрената, болката може да се появи повече от едната страна на главата ви, отколкото от другата.

Епизодите на окципитална невралгия е малко вероятно да имат симптоми като сълзене на очите или зачервяване на очите, което е често срещано при други първични главоболия. За разлика от главоболието при напрежение, епизодите на тилната невралгия се усещат повече като пронизваща болка, вместо тъпо пулсиране.

Какво причинява тилната невралгия?

Тилната невралгия най-често се причинява от прищипани нерви в корена на врата на човек. Понякога това се причинява от мускули, които са прекалено стегнати във врата на човек. В някои случаи може да бъде причинено от нараняване на главата или шията. Хроничното напрежение във врата е друга често срещана причина.

Други състояния, които могат да доведат или да допринесат за причините за тилната невралгия, включват:

  • остеоартрит, особено на горната част на шийния отдел на гръбначния стълб, който може да прищипа нерви

  • тумори, засягащи нервните корени
  • възпаление на кръвоносните съдове
  • подагра
  • инфекция

Отделни пристъпи или епизоди на тилна невралгия могат да се появят привидно спонтанно или да бъдат предизвикани от леко докосване.

Как се диагностицира тилната невралгия?

Когато си уговорите среща с Вашия лекар, той първо ще попита за вашата медицинска история. Те ще ви попитат колко дълго сте изпитвали симптоми и може да ви зададат въпроси, за да потърсят основните състояния. По време на физическия преглед, ако подозират окципитална невралгия вместо главоболие или мигрена, те ще натиснат тилната област, за да видят дали изпитвате болка в резултат.

За да изключи други състояния и да потърси основната причина за тилната невралгия, Вашият лекар може да назначи допълнителни образни тестове като ЯМР или CT сканиране. Това ще им помогне да погледнат гръбнака ви и да търсят различни причини за болката. В повечето случаи неврологичните прегледи ще се върнат без аномалии само от невралгията.

Как се лекува тилната невралгия?

Налични са различни възможности за лечение на тилната невралгия. Вашият лекар може първо да препоръча да опитате домашно лечение, което включва прилагане на топли компреси върху засегнатата област и прием на НСПВС като ибупрофен (Advil).

Вашият лекар може също да препоръча физическа терапия, предписани мускулни релаксатори и масаж, които могат да помогнат за лечение на прищипани нерви, причинени от стегнати мускули. Антиепилептични и трициклични антидепресанти могат да се използват и за намаляване на симптомите.

Ако по-консервативните методи не работят, Вашият лекар може да инжектира локална анестезия в тилната област. Това може да осигури незабавно облекчение и може да продължи до 12 седмици.

В зависимост от причината, Вашият лекар може да препоръча операция за намаляване на натиска върху нервите. Например, притискането на нерв поради остеоартрит или ревматоиден артрит на шийните прешлени може да бъде облекчено чрез хирургична процедура.

Какви са перспективите за тилната невралгия?

Тилната невралгия може да бъде болезнена. Въпреки това, има широк спектър от възможности за лечение, за да увеличите вероятността да можете да го управлявате успешно, особено ако се лекува основната причина. Въпреки че това състояние не е животозастрашаващо, то е болезнено. Затова си уговорете час, за да посетите Вашия лекар, ако изпитвате симптоми. Ако все още нямате доставчик на първична медицинска помощ, можете да разглеждате лекари във вашия район чрез инструмента Healthline FindCare.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss